spot_img
spot_img
ΑρχικήΑΓΡΟΤΙΚΑΔυτική Αχαΐα: Κλαίνε με "μαύρο" δάκρυ οι παραγωγοί πατάτας

Δυτική Αχαΐα: Κλαίνε με “μαύρο” δάκρυ οι παραγωγοί πατάτας

Έχουν μπει χιλιάδες ευρώ μέσα, ενώ η τιμή του είδους έχει πέσει κάτω από τα 10 λεπτά


Σε απόγνωση έχουν φτάσει οι παραγωγοί πατάτας στην Δυτική Αχαΐα, με τους ίδιους να υποστηρίζουν ότι έχουν υποστεί ολική καταστροφή και να κάνουν λόγο για μία χρονιά που φαίνεται να εξελίσσεται ακόμα χειρότερη από την περσινή.

Το είδος από την αρχή της πανδημίας έπαθε μία από τις χειρότερες καταστροφές της πρωτογενούς παραγωγής. Δεκάδες τόνοι πατάτες από το πρώτο κύμα του κορωνοϊού έμειναν αδιάθετες και σάπισαν στις αποθήκες, ενώ το… κερασάκι στην τούρτα έφερε το δεύτερο κύμα και το lockdown που ακολούθησε.

Πλέον η πατάτα έχει περάσει στα αζήτητα και είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή της έπεσε στα οχτώ λεπτά το κιλό, μη αφήνοντας κανένα περιθώριο κέρδους για τους παραγωγούς.

Οι αγρότες που έκαναν το λάθος να ρισκάρουν, προχωρώντας στην καλλιέργεια των χωραφιών τους κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος, μετά τη ζημιά που είχαν υποστεί την άνοιξη του 2020, έχουν μπει μέσα χιλιάδες ευρώ.

Όπως υποστηρίζουν η ζημιά που έχουν πάθει είναι τόσο μεγάλη που φτάνει τα 500 με 600 ευρώ το στρέμμα, ενώ μιλάμε για μια περιοχή που η καλλιέργεια της πατάτας είναι κυρίαρχη σε όλα τα κτήματα.

Οπότε κάθε κτήμα, αν υπολογίζουμε ότι έχει κατά μέσο όρο από 10 στρέμματα και πάνω, έχει υποστεί μια καταστροφή χιλιάδων ευρώ που γονατίζει τον κάθε παραγωγό, αφού πέρα από τις απώλειες και τα χρήματα που χάνει, έχει να πληρώσει και τους τρέχοντες λογαριασμούς των πάγιων εξόδων που φτάνουν στην πόρτα του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αρκετοί από τους παραγωγούς, βλέποντας την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με το είδος και έχοντας μετανιώσει που πήγαν και καλλιέργησαν το κτήμα τους, δεν είχαν το κουράγιο ούτε να μαζέψουν τη σοδιά από τα κτήματα τους.

Έτσι, η πατάτα σαπίζει στο έδαφος και στις αποθήκες, ενώ στους πάγκους των λαϊκών η τιμή της είναι πλέον εξευτελιστική.

Σύμφωνα με τους παραγωγούς της Δυτικής Αχαΐας η καταστροφή που έχουν υποστεί είναι ολική, τη στιγμή που δεν υπάρχει καμία βοήθεια από το κράτος και την πολιτεία.

Καταστροφή που θα έχει το δικό της αντίκρισμα στις τοπικές κοινότητες των χωριών της Δυτικής Αχαΐας που μέχρι τώρα ζούσαν μέσα από την καλλιέργεια της πατάτας.

Και ήδη οι περισσότερες από αυτές ψάχνουν χρήμα για να αλλάξουν το είδος παραγωγής τους, πηγαίνοντας σε κάτι που θα τους φέρει έστω και το ελάχιστο κέρδος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο google-site-verification: google4ff2c0abc414e29b.html
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων