Το Νοσοκομείο Καλαμάτας ψάχνει Εθελοντές για κλινική έρευνα

0

Κλινική έρευνα για το πολυφαινολικό ελαιόλαδο στην Καρδιολογική του Νοσοκομείου Καλαμάτας – Αναζητούνται εθελοντές

Εθελοντές για να συμμετάσχουν στην κλινική έρευνα που ξεκινά με αντικείμενο την επίδραση του πολυφαινολικού ελαιολάδου στο λιπιδαιμικό προφίλ των ασθενών, αναζητά η Καρδιολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας.

Βασική προϋπόθεση να έχουν υψηλή χοληστερίνη.

Είναι η πρώτη κλινική μελέτη που γίνεται στην Ελλάδα με ελαιόλαδο υψηλής περιεκτικότητας σε φαινόλες στον τομέα της πρόληψης από καρδιαγγειακές νόσους, παρατήρησε ο αν. καθηγητής στο Τμήμα Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ Προκόπης Μαγιάτης, στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε σήμερα το μεσημέρι στο Νοσοκομείο Καλαμάτας.

Επίσης, για πρώτη φορά πραγματοποιείται κλινική μελέτη στη Μεσσηνία για ένα μεσσηνιακό προϊόν, όπως ανέφερε ο γιατρός της Καρδιολογικής του Νοσοκομείου Μανώλης Μάκαρης,

Ο διευθυντής της Καρδιολογικής του Νοσοκομείου Καλαμάτας Γιώργος Κουδούνης σημείωσε ότι σκοπός της μελέτης αυτής είναι η απόδειξη της ευεργετικής επίδρασης του πολυφαινολικού ελαιολάδου στο λιπιδαιμικό προφίλ των ασθενών και τη λειτουργία του αγγειακού ενδοθηλίου.

Ο Χρήστος Κούρεκ, γιατρός της Θεραπευτικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα», ο οποίος θα συμμετάσχει επίσης στην έρευνα, είπε ότι εκτός από τους ασθενείς, πολυφαινολικό ελαιόλαδο θα χορηγηθεί και σε υγιείς, ώστε να γίνει σύγκριση.
Αρχικά, για το δείγμα, θα χρειαστεί η συμμετοχή 100 ατόμων. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουν οι εθελοντές είναι να λαμβάνουν δύο κουταλιές ωμό ελαιόλαδο καθημερινά και να τηρούν τα χρονοδιαγράμματα. «Η βοήθειά τους θα είναι πολύτιμη στην έρευνά μας» πρόσθεσε ο κ. Κούρεκ.

Για σπουδαία δουλειά που γίνεται χρόνια στον τομέα της έρευνας στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, αλλά δεν έχει αναδειχθεί, μίλησε η διοικήτρια του ιδρύματος Ελένη Αλειφέρη. Όσον αφορά στη συγκεκριμένη κλινική μελέτη, προέβλεψε ότι τα αποτελέσματά της θα είναι εξαιρετικής σημασίας για την επιστημονική κοινότητα και το ελαιόλαδο ως προϊόν.

Η κλινική έρευνα στο Νοσοκομείο Καλαμάτας θα έχει διάρκεια τρεις μήνες και συντονίζεται από το Παγκόσμιο Κέντρο Ελιάς για την Υγεία.

Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου παρέστη και η Γεωργία Μπουζαλά, εκπρόσωπος της μεσσηνιακής εταιρείας Elettra, που θα προσφέρει το πολυφαινολικό ελαιόλαδο, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί στη συγκεκριμένη μελέτη.

Μαρία Νίκα