Την Κυριακή η κηδεία της Φιλιώς Πυργάκη στην Άκοβα Άργους

0

Την Κυριακή 18 Ιουλίου, στις 6μμ, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στην Άκοβα Άργους θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία για την “αρχόντισσα” του δημοτικού τραγουδιού Φιλιώ Πυργάκη.

Θλίψη επικρατεί στη χώρα για το θάνατο της μεγάλης τραγουδίστριας. Το άκουσμα της θλιβερής είδησης λύπησε ιδιαίτερα και τους κατοίκους της Αργολίδας, καθώς τις τελευταίες δεκαετίες η Φιλιώ Πυργάκη ζούσε με την οικογένειά της στην Άκοβα του Άργους και πολλοί ήταν αυτοί που τη γνώρισαν από κοντά και όχι μόνο ως καλλιτέχνη.

‘Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών, το Σάββατο 17 Ιουλίου, νικημένη από τον καρκίνο με τον οποίο έδινε μάχη επί χρόνια, ενώ τον περασμένο Μάιο είχε χάσει από την ίδια ασθένεια το σύζυγό της, Μίμη.

Η Φιλιώ Πυργάκη γεννήθηκε στον Ασπρόκαμπο Κορινθίας το 1939 και τραγουδούσε σε πανηγύρια από την ηλικία των 14 ετών, από το 1953. Ύστερα από ένα ατύχημα που είχε, μετακόμισε στην Αθήνα, όπου παρουσιάστηκε στη δισκογραφική εταιρία Columbia, με την οποία κυκλοφόρησε πολλούς δίσκους 45 στροφών.

Ο πρώτος της δίσκος κυκλοφόρησε το 1967 και λεγόταν «Βαρέθηκα τα νιάτα μου», με μουσική και στίχους του Κώστα Κοντογιώργη, ο οποίος την είχε εντάξει στην ορχήστρα του. Αργότερα, αναγνωρίστηκε στον χώρο του Δημοτικού τραγουδιού και παράλληλα συνεργάστηκε με μεγάλους και σπουδαίους μουσικούς.

Η Φιλιώ Πυργάκη πέρα απο την Ελλάδα έκανε πολλές εμφανίσεις στο εξωτερικό (π.χ. στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στην Αυστραλία, στην Σκανδιναβία κ.α). Υπολογίζεται ότι έχει κυκλοφορήσει πάνω από 200 διαφορετικούς δίσκους όλων των μορφών