spot_img
spot_img
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑ"Ηθοποιός σημαίνει φως" εικαστική έκθεση στο ΞΕΝΙΑ Επιδαύρου

“Ηθοποιός σημαίνει φως” εικαστική έκθεση στο ΞΕΝΙΑ Επιδαύρου

Εικαστική έκθεση «Ηθοποιός σημαίνει φως» θα πραγματοποιηθεί στις 22 Ιουλίου 2021 στις 19:30 στο ΞΕΝΙΑ Επιδαύρου

Ο κόσμος του Θεάτρου χτυπήθηκε ακραία από τα βέλη της πανδημίας. Αυτός είναι ο λόγος που θελήσαμε με την έκθεση αυτή να τιμήσουμε τον Δημήτρη Χορν και όλους τους ηθοποιούς, είτε αναπνέουν στον κόσμο μας, είτε οι ψυχές τους πλανώνται κάπου αλλού.

Ο Δημήτρης Χορν άφησε ολοφάνερα τα ίχνη του, τόσο στο ελληνικό θέατρο, όσο και στον κινηματογράφο, όχι μόνο με τις ερμηνείες του, αλλά και με την έντονη προσωπικότητά του και την ασυναγώνιστη γοητεία του.

Το όνομα του συνδέθηκε επίσης με την υπέροχη ερμηνεία ενός τραγουδιού μιας ακόμη πιο εμβληματικής προσωπικότητας, διεθνώς αναγνωρισμένης, αυτής του Μάνου Χατζιδάκι.

Ηθοποιός Σημαίνει Φως και ξεκαθαρίζει το θολό τοπίο για την Πράξη του Ηθοποιού, αλλά και για το επάγγελμα.

Λέξη που την χρωστάμε στον Κωνσταντίνο Κυριάκο Αριστία.

Ο ηθοποιός παλεύει να βρει το εσώτερο φως που κρύβει ένα έργο και αυτό οφείλει να το δώσει στον τελικό αποδέκτη, τον θεατή.

Το αληθινό το Άγιο φως κατά την άποψη μου για το οποίο μιλάει το τραγούδι του Μάνου Χατζηδάκι, είναι αυτό που στο τέλος του κάθε έργου, φέρνει την λεγόμενη Κάθαρση, την λεγόμενη δραματική συγκίνηση.

Ο ηθοποιός δεν διασκεδάζει τον κόσμο, τον ψυχαγωγεί…. Ψυχαγωγώ σημαίνει άγω, δηλαδή ανεβάζω προς τα πάνω. Το φως πάντα μας έρχεται από πάνω, από ψηλά.

Οι Εικαστικοί μας, δημιούργησαν για να τιμήσουν τον Δημήτρη Χορν και τους ηθοποιούς, τον Δήμο Επιδαύρου και τα ιερά αυτά χώματα.

Μαρίνα Γκόντα
Ιστορικός Τέχνης


ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Για 2η συνεχόμενη χρονιά και εν μέσω της υγειονομικής κρίσης ο Δήμος Επιδαύρου ετοιμάζεται να υποδεχθεί στο φιλόξενο χώρο του Ξενία Επιδαύρου, δίπλα στον ιερό χώρο του Ασκληπιείου της Επιδαύρου μια έκθεση εικαστικών με θέμα τον Ηθοποιό.

‘’Ηθοποιός σημαίνει φως’’.

Ο ηθοποιός είναι αυτός που μετά από αιώνες έδωσε πνοή και ζωή στον Ιερό αυτό χώρο. Αυτός που λάτρεψε την Επίδαυρο και την έκανε σπίτι του αλλά και στόχο καταξίωσης.

Κεντρικό πρόσωπο σε όλα αυτά ο μεγάλος Δημήτρης Χορν.

Ο αείμνηστος ηθοποιός συνέδεσε την ίδια του τη ζωή με τον τόπο μας καθώς λίγα μέτρα πιο πέρα υπάρχει η οικία που διέμενε πολλά χρόνια.Τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι καλλιτέχνες έγιναν από επιλογή ΄΄Επιδαύριοι΄΄ , πήραν την αύρα του χώρου και σε αντάλλαγμα έσπειραν πολιτιστικούς καρπούς για να θερίσει η τοπική κοινωνία.

Με κεντρική ιδέα αυτά τα πρόσωπα που γέμισαν τη ζωή μας για πολλές δεκαετίες, υποδεχόμαστε τους καλλιτέχνες και είμαστε σίγουροι ότι η περσινή επιτυχής έκθεση, που τείνει να γίνει θεσμός θα είναι και πάλι άκρως επιτυχημένη!

Ο Δήμαρχος Επιδαύρου
Τάσος Χρόνης


Αναλυτικά συμμετέχουν οι εικαστικοί καλλιτέχνες:

Ονόματα Έλληνες Εικαστικοί

Αγγελίνα Βοσκοπούλου, Άννα Τσιβδάρη, Αντιγόνη Τζιόρα, Αφροδίτη Δεδέκα, Αφροδίτη Καραμανλή, Βασιλική Ηλιακοπούλου, Βασιλική Μάγγα, Γιάννης Καραλιάς, Γιώργος Χουντάλας, Γκίλντα Φρούμκιν (Gilda Frumkin ), Δέσποινα Κουβάτσου Δήμητρα Μουρτζίνη, Διαμαντής Μάνος, Ελένη Γάτσιου, Ελένη Τσιλιλή, Ευαγγελία Γιαννακούλη Δεληγιάννη, Ευάγγελος Λιούγκας, Έφη Φούγκ, Ζάννα Βόσσου, Ζωή Νικητάκη, Ισμήνη Μίχα,

Κατερίνα Σταθάτου, Κατερίνα Καρούλια, Κωνσταντίνος Βερούτης, Κωνσταντίνος Παρθένης, Κωνσταντίνος Τσακίρης, Λουκιάνα Παπαδοπούλου, Μάτα Μπίγαλη, Μαρία Υφαντίδου, Νίκος Ζαχόπουλος, Παναγιώτης Κορωνιώτης, Ροξαλάνα Πολίτη (Roksolana Tchotchieva) , Σοφία Μανιατάκη, Στάθης Σωτήρχος, Σταύρος Παναγιωτάκης, Χάρης Καλαϊτζίδης, Χάρης Κοντοσφύρης και ομάδα ΕΝ ΦΛΩ, Χριστίνα Παπαγεωργίου


Ονόματα Καλλιτέχνες Εικαστικοί του εξωτερικού

Ζoie Lafis (USA), Artemis Herber (USA), Ioanna Lin China, Μαrc Robarge (USA), Miguel Gomez (Italia), Per Krauze (México), Poetas Shevchenko (Russia) Rinardo (Italia), #Τerzani (Italia)

Ο καταξιωμένος Ηθοποιός Σκηνοθέτης και Ακαδημαϊκός Πάρις Κατσίβελος παρουσιάζει την «Πρώτη Ανά τον Κόσμο Τελετή Αφής της Φλόγας του Πνεύματος & των Τεχνών», Α’ ΜΕΡΟΣ και τα «Ποιητικά Θεατροπεράσματά» με «Αγγίγματα Χορν» Β’ ΜΕΡΟΣ.

Επιμελήτρια της Έκθεσης, Ιστορικός Τέχνης, Δρ. Σορβόννης
Μαρίνα Γκόντα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο google-site-verification: google4ff2c0abc414e29b.html
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων