Γκίκας Χαρδούβελης: Ένας Αρκάς στο τιμόνι της Εθνικής Τράπεζας

0
Γκίκας Χαρδούβελης: Ένας Αρκάς στο τιμόνι της Εθνικής Τράπεζας

Ο Γκίκας Χαρδούβελης από τα Πούλιθρα τοποθετήθηκε στη θέση του προέδρου.

Γκίκας Χαρδούβελης: Ένας Αρκάς στο τιμόνι της Εθνικής Τράπεζας. Συνεδρίασε το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας, και τοποθέτησε τον Γκίκα Χαρδούβελη πρόεδρο της τράπεζας.

Η απόφαση ήταν δεδομένη, αφού υπέρ της υποψηφιότητας Χαρδούβελη τάχθηκαν, τόσο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) που κατέχει ποσοστό άνω του 40% στην ΕΤΕ, όσο και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) και το Μέγαρο Μαξίμου.

Πέραν του κ. Χαρδούβελη υποψήφιος για την θέση του προέδρου ήταν και ο Άντος Κυριαζής, ο οποίος εργάζεται στην ελβετική EFG του Σπύρου Λάτση.

Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται μετά την έγκριση του SSM. Στο τέλος του μήνα θα πραγματοποιηθεί και η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της τράπεζας, οι οποίοι θα κληθούν, επίσης, να εγκρίνουν την τοποθέτηση του κ. Χαρδούβελη στη θέση του προέδρου του Δ.Σ.

Ποιος είναι ο Γκίκας Χαρδούβελης

Ο Γκίκας Χαρδούβελης (Πούλιθρα Αρκαδίας,8 Οκτωβρίου 1955) είναι Έλληνας οικονομολόγος και διετέλεσε Υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Σαμαρά. Έχει εργαστεί ως καθηγητής πανεπιστημίου και ως στέλεχος κεντρικών και εμπορικών τραπεζών στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ελλάδα.

Σταδιοδρομία

Γεννήθηκε στις 8 Οκτωβρίου 1955 στα Πούλιθρα Αρκαδίας. Φοίτησε με υποτροφία στο γυμνάσιο του κολλέγιου Ανατόλια στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε εφαρμοσμένα μαθηματικά στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και εκπόνησε διδακτορική διατριβή στα Οικονομικά στο Μπέρκλεϋ.

Δίδαξε ως καθηγητής σε πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών· ως επίκουρος καθηγητής στο Κολλέγιο Μπάρναρντ του Πανεπιστημίου Κολούμπια (1983 – 1989) καθώς και ως αναπληρωτής και αργότερα τακτικός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ράτγκερς, το κρατικό πανεπιστήμιο του Νιου Τζέρσεϊ (1989 – 1993).

Εργάστηκε σε υψηλές τραπεζικές θέσεις: στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης (1987 – 1993), στην Τράπεζα της Ελλάδος (1994 – 1995), στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (1996 – 2000) και ως οικονομικός σύμβουλος και επικεφαλής του τμήματος Οικονομικών Μελετών του ομίλου της Eurobank.

Είναι καθηγητής στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς και έχει σημαντικό συγγραφικό έργο. Ήταν διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου των πρωθυπουργών Κώστα Σημίτη από το 2000 ως το 2004 και του Λουκά Παπαδήμου (2011-2).

Έγινε Υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Σαμαρά στις 10 Ιουνίου 2014, αντικαθιστώντας τον Γιάννη Στουρνάρα, μετά τον ανασχηματισμό της 9ης Ιουνίου 2014.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ