spot_img
spot_img
ΑρχικήΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥΠεριφέρεια Πελοποννήσου: Στήριξη στους σταφιδοπαραγωγούς

Περιφέρεια Πελοποννήσου: Στήριξη στους σταφιδοπαραγωγούς

ΠεΣυ Πελ/σου: Ψηφίστηκε η πρόταση των μειοψηψιών για την στήριξη των σταφιδοπαραγωγών

Η κοινή πρόταση των παρατάξεων της μειοψηφίας (πλην Γόντικα και Κάτσαρη που είχαν δική τους πρόταση) και όχι η πρόταση της περιφερειακής αρχής, ψηφίστηκε κατά τη διάρκεια της κατεπείγουσας συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, την Παρασκευή 2 Ιουλίου, η οποία έγινε με τηλεδιάσκεψη.

Η συζήτηση κράτησε τρεις περίπου ώρες και μετά από παρεμβάσεις και εκπροσώπων συνεταιριστικών οργανώσεων αλλά και επιμελητηρίων, τελικά ψηφίστηκε η κοινή πρόταση που αναφέρει τα παρακάτω: Η ΚΟΙΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΥΡΗ ΣΤΑΦΙΔΑ Η ΟΠΟΙΑ ΕΓΙΝΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΠΕΤΡΑΚΟΥ ,ΔΕΔΕ , ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ , ΜΠΟΥΝΤΡΟΥΚΑ, ΤΑΤΟΥΛΗ

Για τη στήριξη των σταφιδοπαραγωγών των συνεταιριστικών τους οργανώσεων & επιχειρήσεων για τη μαύρη κορινθιακή σταφίδα Η μαύρη σταφίδα το εμβληματικό προϊόν της χώρας μας που εξάγεται κατά 80% αντιμετωπίζει φέτος, για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια, μια πολύ σημαντική κρίση η οποία θα καθορίσει το μέλλον της καλλιέργειάς του.

Εξαιτίας της πανδημίας που προκάλεσε πτώση των εξαγωγών υπάρχουν σημαντικά αποθέματα, περίπου επτά με οκτώ χιλιάδες τόνους στις αποθήκες κυρίως της «Παναιγιαλείου Ένωσης Συνεταιρισμών» η οποία συγκεντρώνει το 70% της Εθνικής παραγωγής και η οποία έχει πληρώσει τη σταφίδα στους παραγωγούς όταν την αγόρασε.

Για το λόγο αυτό η «Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών», η «Ένωση Μεσσηνίας», η Ένωση Κορίνθου, η «Ένωση Κιάτου», το Επιμελητήριο Μεσσηνίας αλλά και μικρές ιδιωτικές εξαγωγικές επιχειρήσεις του κλάδου έχουν στείλει έγκαιρα επιστολές στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και ζητούν να ληφθούν μέτρα στήριξης από την πολιτεία όπως έλαβε για τα άλλα αγροτικά προϊόντα που επλήγησαν από την πανδημία (στα πρότυπα του οινοποιητικού τομέα).

Δηλαδή να αποσυρθούν τα πλεονάσματα της μαύρης σταφίδας και να χρησιμοποιηθούν για άλλες χρήσεις όπως απόσταξη, διανομή σε άπορους, διοχέτευση του προϊόντος σε κοινωνικές δομές και δίκτυα (σχολεία, νοσοκομεία, γηροκομεία, στρατός, αστυνομία, δομές φιλοξενίας, κλπ.) και αν απαιτείται και πρόγραμμα πράσινου τρύγου για τους σταφιδοπαραγωγούς

Είναι βέβαιο πως αν δεν υπάρξει άμεση απόσυρση των πλεονασμάτων της μαύρης σταφίδας οι τιμές τον Αύγουστο θα μειωθούν δραματικά με συνέπεια οι σταφιδοπαραγωγοί να εγκαταλείψουν εντελώς την καλλιέργεια και οι συνεταιριστικές οργανώσεις που έχουν στηρίξει οικονομικά τον παραγωγό πληρώνοντας όλη την ποσότητα της σταφίδας που έχουν παραλάβει μέχρι σήμερα να οδηγηθούν σε χρεοκοπία.

Η πολιτεία που μέχρι σήμερα έχει στηρίξει τα αγροτικά προϊόντα που επλήγησαν από την πανδημία οφείλει να αντιμετωπίσει άμεσα και με την ίδια ευαισθησία την κορινθιακή σταφίδα που κινδυνεύει με εγκατάλειψη η καλλιέργειά της.

Πόσο μάλλον τώρα που έχει εξαγγελθεί και πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της καλλιέργειας με χρήματα από το Ταμείο ανάκαμψης είναι αναγκαία όσο ποτέ η συγκράτηση της τιμής για να παραμείνει ζωντανό το ενδιαφέρον των σταφιδοπαραγωγών.

Η άρνηση μέχρι σήμερα του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λιβανού να στηρίξει τη μαύρη σταφίδα βάζει ταφόπλακα στη συνέχιση της καλλιέργειας αυτού του σημαντικού προϊόντος και από άποψη διατροφικής αξίας υπερτροφής.

Με δεδομένο ότι σε λιγότερο από δυο μήνες ξεκινά η συγκομιδή της οφείλουμε άμεσα να επισημάνουμε στο αρμόδιο Υπουργείου τους κινδύνους που εγείρονται και ως Περιφερειακό Συμβούλιο να σταθούμε στο ύψος που απαιτούν οι περιστάσεις και να στηρίξουμε το δίκαιο αίτημα για την στήριξη του προϊόντος των καλλιεργητών του και των εξαγωγικών συνεταιριστικών οργανώσεων και φορέων.

Για όλους αυτούς τους λόγους το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου αποφάσισε : Ότι στηρίζει το δίκαιο αίτημα των σταφιδοπαραγωγών και των συνεταιριστικών τους οργανώσεων και απαιτεί από την κυβέρνηση και το Υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης να στηρίξει τους σταφιδοπαραγωγούς και να χρηματοδοτήσει ώστε να αποσυρθούν τα πλεονάσματα της μαύρης σταφίδας.

Τα πλεονάσματα αυτά μπορούν και πρέπει να χρησιμοποιηθούν για άλλες χρήσεις όπως απόσταξη, διανομή σε άπορους, διοχέτευση του προϊόντος σε κοινωνικές δομές και δίκτυα (σχολεία, νοσοκομεία, γηροκομεία, στρατός, αστυνομία, δομές φιλοξενίας, κλπ.) και αν απαιτείται και πρόγραμμα πράσινου τρύγου για τους σταφιδοπαραγωγούς.

Επίσης να εφαρμοστεί εθελοντικά ο πράσινος τρύγος και τέλος αν μετά την απόσυρση λόγω της πανδημίας υπάρξει μείωση του εισοδήματος των σταφιδοπαραγωγών να ενισχυθεί το εισόδημα τους μέσω του deminimis ή άλλου χρηματοδοτικού προγράμματος .

Το ΠΕ.ΣΥ.Π. και ο Περιφερειάρχης δεσμεύονται ότι θα κάνουν τα πάντα ώστε να ικανοποιηθεί το δίκαιο αυτό αίτημα των σταφιδοπαραγωγών και των συνεταιριστικών τους οργανώσεων.

Στηρίζει και θα συμμετάσχει σε όλες τις κινητοποιήσεις που θα αποφασίσουν οι φορείς των σταφιδοπαραγωγών αν το Υπουργείο συνεχίσει να αρνείται την στήριξη του προϊόντος , των σταφιδοπαραγωγών και των συνεταιριστικών τους οργανώσεων .

 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο google-site-verification: google4ff2c0abc414e29b.html
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων