spot_img
spot_img
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑΤα κίνητρα για εμβολιασμό ανά την υφήλιο

Τα κίνητρα για εμβολιασμό ανά την υφήλιο

28/06/2021 19:14

Το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση των κινήτρων για εμβολιασμό πραγματοποιεί η Ελλάδα, με περαιτέρω «προνόμια» να έρχονται τις επόμενες ημέρες – Πώς θα λειτουργεί η «κάρτα ελευθερίας»

Οι αποφάσεις της κυβέρνησης για σειρά διευκολύνσεων προς τους εμβολιασμένους, με τη σημερινή εξαγγελία της «Κάρτας Ελευθερίας», έρχονται σε μία στιγμή που τα επιδημιολογικά δεδομένα εμφανίζονται καλύτερα. Ωστόσο η «απειλή» των μεταλλάξεων του κορωνοϊού καθιστά επιτακτική την ανάγκη εμβολιασμού όσων περισσότερων ανθρώπων διεθνώς.

Στο πλαίσιο αυτό, έχουν τεθεί σε πολλές χώρες του κόσμου «προνόμια» ή διευκολύνσεις για όσους αποφασίσουν να εμβολιαστούν. Από μεγαλύτερες ελευθερίες και περισσότερες επιλογές δραστηριοτήτων, μέχρι δωρεάν φαγητό και χρηματικές αποζημιώσεις, τα λεγόμενα «μπόνους» εμβολιασμού χορηγούνται σε όλο και πιο πολλούς ανθρώπους παγκοσμίως, με κυβερνητικές ή και ιδιωτικές πρωτοβουλίες.

Πώς θα λειτουργεί το Freedom Pass

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν σήμερα από τον πρωθυπουργό, η «κάρτα ελευθερίας» ή «freedom pass», αφορά τους νέους 18-25 ετών και πρόκειται για χρεωστική ψηφιακή κάρτα αξίας 150 ευρώ.

Θα είναι διαθέσιμη πριν το τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου για όσους έχουν γεννηθεί από το 1996 έως 2003, που είναι εμβολιασμένοι ή έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση ή πρόκειται να εμβολιαστούν.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης θα χρησιμοποιείται για αγορές μέσω ηλεκτρονικού εμπόριου, e shops αλλά και σε όλες τις συναλλαγές με POS, ενώ θα είναι στοχευμένη και θα αφορά σε συγκεκριμένες δραστηριότητες όπως αεροπορικές, ακτοπλοϊκές μεταφορές, ενοικίαση οχημάτων, καταλύματα, κάμπινγκ, ταξιδιωτικά γραφεία, μουσειακοί χώροι κ.ά.

Τέλος, η απόκτησή της είναι απλή, καθώς θα είναι διαθέσιμη μέσω ειδικής πλατφόρμας του gov.gr και ο ενδιαφερόμενος, μία ημέρα μετά την αίτησή του, θα λαμβάνει όλες τις σχετικές οδηγίες είτε μέσω sms είτε μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος.

Έρχονται περαιτέρω διευκολύνσεις
Επιπλέον, όπως ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, «προετοιμάζεται ταυτόχρονα και θα ανακοινωθεί εντός των επόμενων ημερών ένα πλαίσιο κανόνων που θα αφορά ελεγχόμενες δραστηριότητες, σε συγκεκριμένες υπηρεσίες, όπου θα δίνονται μεγαλύτερες διευκολύνσεις και δυνατότητες σε όσους είναι εμβολιασμένοι, να κινηθούν, τόσο σε κλειστούς χώρους, όσο και σε ανοιχτούς χώρους έντονου συγχρωτισμού».

Green pass στο Ισραήλ
Από τους πρωτοπόρους των «προνομίων» ήταν το Ισραήλ, το οποίο προχώρησε τάχυστα το εμβολιαστικό του πρόγραμμα και από τις αρχές Φεβρουαρίου άνοιξε τμήματα της οικονομίας, όπως χώροι αναψυχής, γυμναστήρια και θέατρα, αλλά με αποκλειστική πρόσβαση σε εμβολιασμένους ή αναρρώσαντες.

Για τον λόγο αυτό η ισραηλινή κυβέρνηση εξέδωσε το Green Pass («Πράσινο Πάσο») που χορηγείται μέσω εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα από το υπουργείο Υγείας.

Οι κάτοχοι του Green Pass μπορούν να δειπνήσουν σε εσωτερικούς χώρους εστιατορίων, να μείνουν σε ξενοδοχεία και να πάνε σε χιλιάδες εσωτερικούς και εξωτερικούς πολιτιστικούς, αθλητικούς και θρησκευτικούς χώρους.

Νέα Υόρκη: Μπόνους για την ενθάρρυνση των εμβολιασμών
Την ίδια ώρα, πέραν της άρσης υποχρέωσης για χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους για όσους έχουν εμβολιαστεί, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάζιο, προσφέρει μπόνους σε τοπικούς συλλόγους και οργανώσεις ύψους 100 δολ. για κάθε έναν πολίτη, ο οποίος μετά την παρότρυνσή τους θα αποφασίσει να εμβολιαστεί. Μάλιστα, αυτό το ποσό μπορεί να φτάσει αθροιστικά μέχρι και τα 20.000 δολάρια.

Σημειώνεται πως στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το CDC «όποιος είναι πλήρως εμβολιασμένος μπορεί να συμμετάσχει σε εσωτερικές και εξωτερικές δραστηριότητες, μεγάλες ή μικρές, χωρίς να φοράει μάσκα ή φυσική απόσταση. Εάν έχετε εμβολιαστεί πλήρως, μπορείτε να αρχίσετε να κάνετε τα πράγματα που σταματήσατε να κάνετε λόγω της πανδημίας».

Ρεπό και χρήματα από αμερικανικές εταιρείες
Παράλληλα, ακόμη και εργοδότες, όπως η JPMorgan Chase, η Saks και η Delta Air Lines, σε μια προσπάθεια να πείσουν τους υπαλλήλους τους να εμβολιαστούν προσφέρουν κίνητρα όπως επιπλέον ρεπό.

Άλλες εταιρείες όπως η Amazon, η American airlines, η Walmart και άλλες, προσφέρουν χρηματικά ποσά.

η Publix προσφέρει 125 δολάρια,
η Kroger 100 δολάρια,
η Amazon έως και 80 δολάρια,
η Walmart 75 δολάρια,
η American Airlines 50 δολάρια και μια επιπλέον μέρα ρεπό.

Δώρα αγελάδες, αυτοκίνητα και… διαμερίσματα σε Ρωσία και νοτιοανατολική Ασία
Τη στιγμή που τα περισσότερο μεταδοτικά μεταλλαγμένα στελέχη του ιού οδηγούν σε αύξηση των κρουσμάτων στη νοτιοανατολική Ασία, οι αρχές ξεκίνησαν να διενεργούν κληρώσεις με δώρα για όσους εμβολιάζονται.

Στην περιοχή Μάι Τσαμ της Ταϊλάνδης, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι κτηνοτρόφοι, οι αρχές ξεκίνησαν αυτό τον μήνα μια λοταρία με αγελάδες, που αποδείχθηκε μεγάλη επιτυχία.

Την ίδια ώρα στο Μακάο και στο Χονγκ Κονγκ, δωροεπιταγές, αεροπορικά εισιτήρια και ένα νέο διαμέρισμα αξίας 1,4 εκατ. δολαρίων είναι μεταξύ των κινήτρων που προσφέρονται στις κληρώσεις για όσους εμβολιάζονται.

Tέλος, στη Ρωσία ο δήμαρχος Μόσχας, Σεργκέι Σομπιάνιν, ανακοίνωσε ότι θα δίνει από ένα αυτοκίνητο αξίας 11.400 Ευρώ, μετά από κλήρωση, σε πέντε τυχερούς κάθε εβδομάδα που θα κάνουν το εμβόλιο.

kathimerini

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο google-site-verification: google4ff2c0abc414e29b.html
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων