spot_img
spot_img
ΑρχικήΑΡΧΙΚΗ 1Εικαστικό αφιέρωμα στον Χατζηγιάννη Μερτζέλλο στην Κόρινθο

Εικαστικό αφιέρωμα στον Χατζηγιάννη Μερτζέλλο στην Κόρινθο

Ανάμεσα στους 65 εικαστικούς, συμμετέχουν οι: Χρήστος Αλατσάκης, Νεκτάριος Αποσπόρης, Λέλα Αρβανίτη, Άννα Αχιλλέως, Κάτια Βαρβάκη, Ειρήνη Βογιατζή κ.α.

Χατζηγιάννης Μερτζέλλος ή Σοφικίτης: Εικαστικό αφιέρωμα στον αφανή ήρωα της Επανάστασης στη Δημοτική Πινακοθήκη Κορίνθου από 25/6 έως 20/8


Ο Χατζηγιάννης Μερτζέλλος ή Σοφικίτης γεννήθηκε γύρω στο 1791 στο Σοφικό Κορινθίας, από αγροτική οικογένεια.

Αναζητώντας μια καλύτερη ζωή, έφυγε στα 18 του χρόνια από την Ελλάδα για τη Μαγνησία της Μικράς Ασίας όπου έκανε οικογένεια. Μυήθηκε στη Φιλική Εταιρία λίγο πριν ξεσπάσει η Επανάσταση και αφοσιώθηκε στον αγώνα του έθνους για την Ελευθερία.

Μια από τις πρώτες του ενέργειες ήταν να στείλει τον αδερφό του Αθανάσιο, που εργάζονταν στην επιχείρησή του, στην Κορινθία με αποστολή να προετοιμάσει τους Σοφικίτες για τον επερχόμενο αγώνα.

Με την έναρξη της Επανάστασης, άφησε την οικογένειά του στη Μικρά Ασία και γύρισε στο Σοφικό όπου ως οπλαρχηγός οργάνωσε δικό του στρατιωτικό σώμα από 600 περίπου άνδρες και κήρυξε την Επανάσταση στη Κορινθία στις 31 Μαρτίου 1821 με την 1η Απρίλιου 1821 να αρχίζει η πολιορκία της Ακροκόρινθου.

Σε επιστολή που έγραψε την 1η Μαΐου του 1821 –μεταξύ άλλων– ανέφερε: «…άμα ήχησεν η γλυκεία φωνή εις τας ακουάς μου ότι το έθνος μου επαναστάτησε κατά του βαρβαρικού ζυγού παράτησα εις την Μαγνησία της μικράς Ασίας όλη την καταστασίν μου συνισταμένην εις σημανικότατην ποσότητα, και ήλθα είς την πατρίδαν μου, συμπαραλαβών τους πατριώτας μου και επί κεγαλής αυτών ώρμησα εις τα όπλα και μετά μεγίστης προθυμίας παρευρισκόμην με τους υπό την οδηγίαν μου όπου πόλεμος και όπως ή χρεία της πατρίδας μου το απαιτούσεν…».

Η αναγνώριση αυτού του αφανούς ήρωα της Επανάστασης, στην οποία αφοσιώθηκε με τόση γενναιότητα αλλά και σεμνότητα, ήρθε τον Μάρτιο του 1825 όταν προήχθη από την κυβέρνηση του Κουντουριώτη στη θέση του Αντιστράτηγου.

Συμμετείχε σε πολλές μάχες, συχνά ακολουθώντας οδηγίες του Κολοκοτρώνη και επέστρεψε με το τέλος του αγώνα με την οικογένειά του στο Σοφικό, έχοντας ξοδέψει όλη του την περιουσία για το όραμα της Ελευθερίας.

Πίστευε ότι θα ανταμείβονταν από την πατρίδα για τον τεράστιο αγώνα του, αυτό όμως δεν έγινε ποτέ λόγω οικονομικής αδυναμίας του κράτους. Έζησε ως αγρότης μέχρι τον θάνατό του περί το 1860.  

Εικαστικό αφιέρωμα

Στο πλαίσιο των εορτασμών της επετείου της Εθνικής Παλιγγενεσίας από την Επανάσταση, μας δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσουμε τη ζωή και τη δράση του Χατζηγιάννη Μερτζέλλου, μέσα από ένα μεγάλο εικαστικό αφιέρωμα που διοργανώνουν το Καλογεροπούλειο Ίδρυμα σε συνεργασία με τον Δήμο Κορινθίων και το Κέντρο Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Πρόκειται για μια εικαστική σκιαγράφηση του Κορίνθιου Ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης και Φιλικό με τίτλο «…άμα ήχησεν η γλυκεία φωνή…». Η έκθεση αποτελείται από γλυπτά, ζωγραφικά και τρισδιάστατα έργα και εγκαταστάσεις 65 διακεκριμένων Ελλήνων εικαστικών που εμπνεύστηκαν από τη ζωή και το έργο του Χατζηγιάννη και θα διαρκέσει από τις 25 Ιουνίου μέχρι τις 20 Αυγούστου 2021.

Την επιμέλεια έχει αναλάβει η ιστορικός τέχνης Ίριδα Κρητικού. 

Στην έκθεση συμμετέχουν

Στην έκθεση -μεταξύ άλλων- συμμετέχουν και οι: Χρήστος Αλατσάκης, Νεκτάριος Αποσπόρης, Λέλα Αρβανίτη, Άννα Αχιλλέως, Κάτια Βαρβάκη, Ειρήνη Βογιατζή, Μάριος Βουτσινάς, Μαίρη Γαλάνη – Κρητικού, Μαρία Γέρουλα, Στρατηγούλα Γιαννικοπούλου, Δικαία Δεσποτάκη, Μαρία Διακοδημητρίου, Γωγώ Ιερομονάχου, Αποστόλης Ιτσκούδης, Δέσποινα Καλλιγά, Βάσω Καλουδιώτη,  Μηνας Καμπιτάκης, Εβίτα Κανέλλου, Νίκος Κόνιαρης, Έλενα Κυρκιλή, Βασιλική Κολιπέτσα, Σοφία-Ρόουζ Κοσμίδου, Βαγγέλης Κύρης & Ανατόλι Γεωργίεφ, Ελένη Κυριαζοπούλου, Νίκος Λεοντόπουλος, Βασίλης Λιαούρης, Φιλιππίνα Λιβιτσάνου, Λυδία Μαργαρώνη, Παναγιώτης Μαρίνης, Μηνάς Μαυρικάκης,Έλλη Μιχαλακέα, Δημήτρης Μοράρος, Όλγα Μπαρμάζη, Μάνος Μπατζόλης,Γεωργία Μπλιάτσου, Ρούλη Μπούα, Ιόλη Ξιφαρά, Γεύσω Παπαδάκη, Σοφία Παπακώστα, Χριστίνα Παρασκευοπούλου, Παναγιώτης Πασάντας, Μαρία Πάστρα, Λίζα Πενθερουδάκη, Στέλιος Πετρουλάκης, Ελένη Πεχλιβάνη, Κατερίνα Πολυζωΐδη – Μαυρολέων, Ράνια Ράγκου, Γιώργος Σαλταφέρος, Κατερίνα Σαράφη, Ιφιγένεια Σδούκου, Αντωνία Σιμάτου,  Χρήστος Στανίσης, Ματίνα Σταυροπούλου, Μαρίνα Στελλάτου, Κωνσταντίνα Τζαβιδοπούλου, Νίκος & Αγγελική Τριανταφύλλου, Κλαίρη Τσαλουχίδη – Χατζημηνά, Θεοδώρα Τσιάτσιου, Αγάπη Φεσατίδου – Ψαρράκη, Βιργινία Φιλιππούση, Αθηνά Χατζή, Άρτεμις Χατζηγιαννάκη, Κυριακή Χριστακοπούλου, Νικόλας Χριστοφοράκης, Αριστείδης Χρυσανθόπουλος.

Παράλληλη δράση

Εκτός όμως από αυτή, θα υπάρχει και μια παράλληλη δράση. Μαζί με τα παιδιά θα γίνει ταξίδι στον χρόνο για να προβληματιστούν, να εμπνευστούν, να δημιουργήσουν και να ανακαλύψουν την ζωή των αφανών ηρώων που συνέβαλαν στον αγώνα του 1821.

Μέσα από το θεατρικό παιχνίδι και την ξενάγηση στο εικαστικό αφιέρωμα, η νηπιαγωγός κα. Λία Ρίζου θα κάνει τα παιδιά κομμάτι εκείνης της εποχής ώστε να ανακαλύψουν διάφορες καθημερινές στιγμές διασκεδάζοντας.

Ακολούθως θα το αποτυπώσουν στο χαρτί όπως αυτά θα το βιώσουν, όπως αυτά θα το αντιληφθούν. 

Ο Δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος αναφέρει σχετικά με τη διοργάνωση: «Ως Δήμος δεν ξεχνούμε τους ήρωες που αγωνίστηκαν για να ζούμε ελεύθεροι, και ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να τους τιμήσουμε με εκδηλώσεις, που να αναδεικνύουν το έργο τους. Καθοριστική στον Αγώνα ήταν η προσφορά του Κορίνθιου Φιλικού και ήρωα της Επανάστασης του 1821 Χατζηγιάννη Μερτζέλλου ή Σοφικίτη, που διέθεσε όλη του την περιουσία για το σκοπό της απελευθέρωσης του Έθνους και πολέμησε ηρωικά στην περιοχή μας.

Στο πλαίσιο αυτό με ιδιαίτερη χαρά, υποδεχόμαστε τους 50 και πλέον καταξιωμένους εικαστικούς καλλιτέχνες στη Δημοτική Πινακοθήκη της πόλης όπου  μαζί με το Το Καλογεροπούλειο Ίδρυμα θα φιλοξενήσουμε την σημαντική έκθεση …άμα ήχησεν η γλυκεία φωνή…».

Η Πρόεδρος του Καλογεροπούλειου Ιδρύματος Μαρία Χρισταρά με τη σειρά της, σημειώνει: «Η Επέτειος των 200 Χρόνων από το 1821 είναι μία ευκαιρία να γίνει αφετηρία τιμής για όλους τους αφανείς ήρωες του παρελθόντος  που έδωσαν τη ζωή τους στην πατρίδα, αλλά ποτέ δεν τιμήθηκαν και δεν απέσπασαν τίτλους και αξιώματα.

Αφανείς αγωνιζόμενοι, όπως  ο στρατιώτης, ο εργάτης, ο δάσκαλος, ο  ιερέας, ο γιατρός, άνθρωποι που είχαν αυξημένη την αίσθηση του καθήκοντος, για την πατρίδα, το λαό, τα παιδιά, την κοινωνία, το δίκαιο. Πέρα από την εργασία τους για τα προς το ζην, την οικογένεια, το σπίτι, πάλευαν με αξιοπρέπεια για κάτι καλύτερο, ευγενέστερο, ανώτερο. Κι αυτό, γιατί ως γνώμονα είχαν το γενικό καλό, άκουγαν τις σάλπιγγες του καθήκοντος και έσπευδαν.

Στο πρόσωπο του Χατζηγιάννη Μερτζέλλου ή Σοφικίτη, αφανούς ήρωα και Φιλικού από την Κόρινθο, που αφιέρωσε τη ζωή του και έδωσε όλη την προσωπική του περιουσία στον αγώνα για την Ελευθερία της Ελλάδας από τους Οθωμανούς, το Καλογεροπούλειου Ίδρυμα θέλησε να τιμήσει όλους τους αφανείς ήρωες του τόπου μας με την έκθεση “…άμα ήχησεν η γλυκεία φωνή…”».

Ο Πρόεδρος του ΚΕΠΑΠ Θέμης Κουτσογκίλας δηλώνει: «Εύχομαι αυτή την έκθεση να την επισκεφτούν από όλα τα μέρη της Ελλάδας.

Η Κόρινθος λίγα χιλιόμετρα από την Αθήνα αλλά και με την απευθείας σύνδεση του προαστιακού μπορεί να γίνει πόλος έλξης σημαντικών πολιτιστικών εκδηλώσεων. Εύχομαι η έκθεση “…άμα ήχησεν η γλυκεία φωνή…” να γίνει η αφορμή».


Info: «…άμα ήχησεν η γλυκεία φωνή…». Εικαστικό αφιέρωμα στον Χατζηγιάννη Μερτζέλλο ή Σοφικίτη. Επιμέλεια Ίρις Κρητικού.

Στην έκθεση μεταξύ άλλων συμμετέχουν Χρήστος Αλατσάκης ,Νεκτάριος Αποσπόρης, Λέλα Αρβανίτη, Άννα Αχιλλέως, Κάτια Βαρβάκη, Ειρήνη Βογιατζή, Μάριος Βουτσινάς, Μαίρη Γαλάνη – Κρητικού, Μαρία Γέρουλα, Στρατηγούλα Γιαννικοπούλου, Δικαία Δεσποτάκη, Μαρία Διακοδημητρίου, Γωγώ Ιερομονάχου, Αποστόλης Ιτσκούδης, Δέσποινα Καλλιγά, Βάσω Καλουδιώτη, Μηνας Καμπιτάκης, Εβίτα Κανέλλου, Νίκος Κόνιαρης, Έλενα Κυρκιλή, Βασιλική Κολιπέτσα, Σοφία-Ρόουζ Κοσμίδου, Βαγγέλης Κύρης & Ανατόλι Γεωργίεφ, Ελένη Κυριαζοπούλου, Νίκος Λεοντόπουλος, Βασίλης Λιαούρης, Φιλιππίνα Λιβιτσάνου, Λυδία Μαργαρώνη, Παναγιώτης Μαρίνης, Μηνάς Μαυρικάκης, Έλλη Μιχαλακέα, Δημήτρης Μοράρος, Όλγα Μπαρμάζη, Μάνος Μπατζόλης, Γεωργία Μπλιάτσου, Ρούλη Μπούα, Ιόλη Ξιφαρά, Γεύσω Παπαδάκη, Σοφία Παπακώστα, Χριστίνα Παρασκευοπούλου, Παναγιώτης Πασάντας, Μαρία Πάστρα, Λίζα Πενθερουδάκη, Στέλιος Πετρουλάκης, Ελένη Πεχλιβάνη, Κατερίνα Πολυζωΐδη – Μαυρολέων, Ράνια Ράγκου, Γιώργος Σαλταφέρος, Κατερίνα Σαράφη, Ιφιγένεια Σδούκου, Αντωνία Σιμάτου, Χρήστος Στανίσης, Ματίνα Σταυροπούλου, Μαρίνα Στελλάτου, Κωνσταντίνα Τζαβιδοπούλου, Νίκος & Αγγελική Τριανταφύλλου, Κλαίρη Τσαλουχίδη – Χατζημηνά, Θεοδώρα Τσιάτσιου ,Αγάπη Φεσατίδου – Ψαρράκη, Βιργινία Φιλιππούση, Αθηνά Χατζή, Άρτεμις Χατζηγιαννάκη, Κυριακή Χριστακοπούλου, Νικόλας Χριστοφοράκης, Αριστείδης Χρυσανθόπουλος


Δημοτική Πινακοθήκη Κορίνθου.

Είσοδος ελεύθερη για το κοινό.

Κόστος παράλληλης δράσης 4 ευρώ ανά άτομο.

25/6 – 20/8/2021


 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο google-site-verification: google4ff2c0abc414e29b.html
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων