spot_img
spot_img
ΑρχικήΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣΑΡΚΑΔΙΑΑρκαδία: Γιαννακούρας για το κλείσιμο του Γυμνασίου Κοντοβάζαινας

Αρκαδία: Γιαννακούρας για το κλείσιμο του Γυμνασίου Κοντοβάζαινας

Βαγγέλης Γιαννακούρας :Καμία αντίδραση για το κλείσιμο του Γυμνασίου Κοντοβάζαινας από την περιφερειακή αρχή Νίκα


Επερώτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου

Η αστυφιλία σε συνδυασμό με την εγκατάλειψη της υπαίθρου αποτελεί μάστιγα για την Ελλάδα που έχει ξεκινήσει αρκετά χρόνια αλλά τώρα πλέον φαίνεται το τραγικό αποτέλεσμά της, το οποίο το βλέπει κανείς όταν επισκέπτεται τα χωριά μας, στα οποία είναι παντού φανερά τα σημάδια της εγκατάλειψης και της ερήμωσης.

Οι παράγοντες είναι πολλοί που έχουν συντελέσει ώστε να αντικρίζουμε τις θλιβερές αυτές εικόνες. Τα χωριά μας να αδειάζουν, οι κωμοπόλεις να αδυνατίζουν και να αποψιλώνονται από υπηρεσίες, όπως εφορία, τράπεζες, ΕΦΚΑ, ταχυδρομεία κλπ.

Παρά τις δυσκολίες, κάποιοι νέοι άνθρωποι, αντιστέκονται στο ρεύμα της εποχής και παραμένουν στον τόπο τους και δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στα χωριά τους.

Είναι αυτοί που φυλάνε Θερμοπύλες, είναι οι πραγματικοί ακρίτες και προσφέρουν ποικιλοτρόπως και στην τοπική και εθνική οικονομία αλλά κυρίως είναι οι φύλακες τους τόπου μας.

Οφείλει λοιπόν η Πολιτεία με το όποιο κόστος να τους βοηθήσει για να καταφέρουν να επιβιώσουν και να παραμείνουν δίνοντας έστω και αυτή την ελάχιστη ζωή στην ύπαιθρο.

Στην προηγούμενη περιφερειακή αρχή που είχα την τύχη να υπηρετήσω τον τόπο μας από τη θέση του Αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας, προσπάθησα και προσπαθήσαμε μέσα από διάφορα προγράμματα, όπως βελτιώσεις εθνικών, επαρχιακών ακόμα και αγροτικών δρόμων, πρόγραμμα ηλεκτροδότησης ποιμνιοστασίων και αρδευτικών δικτύων, υδρεύσεις κλπ. να στηρίζουμε την ύπαιθρο και τους ανθρώπους της.

Βασική προϋπόθεση όμως για να μείνει κάποιος στα χωριά του είναι η εκπαίδευση των παιδιών του.

Τελευταία ενημερωθήκαμε ότι το Γυμνάσιο της Κοντοβάζαινας, που λειτουργεί από το 1964 κλείνει με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας.

Κατανοώ το πρόβλημα του Υπουργείου Παιδείας αλλά πολύ περισσότερο καταλαβαίνω την απελπισία και την αγωνία των γονιών που πρέπει να στέλνουν τα παιδιά τους σαράντα χιλιόμετρα μακριά σε δύσκολους και επικίνδυνους δρόμους, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες, για να σπουδάσουν.

Μία αντίστοιχη οριζόντια απόφαση είχε παρθεί επί των ημερών μας για να κλείσει το Κέντρο Υγείας Τροπαίων, γιατί είχε αποφασιστεί από το Υπουργείο να υπάρχει ένα κέντρο Υγείας ανά δήμο.

Με έντονη και τεκμηριωμένη παρέμβασή μας τότε η απόφαση του Υπουργείου ανεκλήθη.
Περίμενα λοιπόν να δω κάποια αντίστοιχη αντίδραση από την περιφερειακή αρχή για το συγκεκριμένο θέμα. Κάτι τέτοιο δυστυχώς δεν συνέβη και μάλλον δεν τους έχει αγγίξει το συγκεκριμένο θέμα. Δεν διαθέτουν ευαισθησία για τα παιδιά της υπαίθρου οι διοικούντες την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Παίρνω λοιπόν εγώ την πρωτοβουλία και ζητώ με επερώτησή μου από το Περιφερειακό Συμβούλιο να πάρει άμεσα θέση και να ζητήσει από το Υπουργείο να ανακαλέσει την απόφαση του και να συνεχιστεί η λειτουργία του Γυμνασίου Κοντοβάζαινας (άλλωστε κατά ένα παιδί μειώθηκε ο αριθμός των μαθητών για την νέα σχολική χρονιά), ώστε να μείνουν οι νέοι άνθρωποι στον τόπο τους, εκεί που έχουν φτιάξει τη ζωή τους και να μην αναγκαστούν να τον εγκαταλείψουν με ό,τι συνεπάγεται αυτό τόσο για το περαιτέρω μαράζωμα του τόπου όσο και για τους ίδιους που θα πρέπει να ξεκινήσουν αλλού τη ζωή τους σε δύσκολους οικονομικούς καιρούς.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο google-site-verification: google4ff2c0abc414e29b.html
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων