Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης: Εγκαίνια εικαστικής έκθεσης

0

Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης: Εγκαίνια εικαστικής έκθεσης με τίτλο «Απεικονίσεις και Αναπαραστάσεις του ελληνόφωνου κόσμου» – από τον 18ο στον 21ο αιώνα – ΣΥΛΛΟΓΗ Γιώργου Γαϊτανάρη & Ιώς Ντόλκα.

Τα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης με τίτλο «Απεικονίσεις και Αναπαραστάσεις του ελληνόφωνου κόσμου» – από τον 18ο στον 21ο αιώνα – ΣΥΛΛΟΓΗ Γιώργου Γαϊτανάρη & Ιώς Ντόλκα, που διοργανώνει ο Δήμος Τρίπολης, σε συνεργασία με το Ίδρυμα” Μιχάλης Κακογιάννης”, για την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο, 26 Ιουνίου 2021 και ώρα 20.00 στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρίπολης.

Λίγα λόγια για την Έκθεση

Η έκθεση των έργων προσφέρει την ευκαιρία να παρουσιασθούν εικαστικά τεκμήρια τα οποία καλύπτουν το χρονικό διάστημα καλλιτεχνικής δημιουργίας από τα τέλη του 18ου αιώνα μέχρι τις μέρες μας, από ξένους και Έλληνες δημιουργούς. Περιλαμβάνει συνολικά 67 έργα, ανάμεσα στα οποία  συναντούμε αναπαραστάσεις με διαφορετικές τεχνοτροπίες, πίνακες, λιθογραφίες, οξυγραφίες, κεντήματα και ένα γλυπτό, σε εννέα ενότητες. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στον 18ο αιώνα και περιλαμβάνει  χαλκογραφίες των J. Stuart και N. Revett που είναι από τις πιο εμβληματικές ματιές των περιηγητών του ελληνικού χώρου. Η δεύτερη ενότητα, η οποία αποτελεί και τον βασικό πυρήνα της έκθεσης, αφορά στην περίοδο της επανάστασης του 1821 και απαρτίζεται από την περίφημη σειρά του Παναγιώτη Ζωγράφου, που μετέτρεψε τις μνήμες του Στρατηγού Μακρυγιάννη σε εικόνες. Πιο συγκεκριμένα είναι η πλήρης σειρά των 24 επιχρωματισμένων με το χέρι  λιθογραφιών, από τη σειρά που παρήγγειλε ο Γεννάδιος στην Βιέννη 70 χρόνια μετά την δημιουργία των πρωτοτύπων τα οποία ανήκαν στον βασιλιά Όθωνα.

Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης, έργα του Reinagle από τη ναυμαχία του Ναυαρίνου, όπως και ιδεαλισμένες αναπαραστάσεις δραματικών σκηνών από καίριες στιγμές του Αγώνα, αλλά και της δημιουργίας του Νεοελληνικού Κράτους, φιλοτεχνημένες από επώνυμους ευρωπαίους καλλιτέχνες όπως οι: Delacroix, Krauss, Lipparini, Vernet, Langlois, De Neuville, Roberts. Επιπροσθέτως,  εικονολογικές υπενθυμίσεις, όπως η σειρά των πλοίων από τον Κογεβίνα,  ενώ δεν λείπουν και οι λαϊκότροπες αναβιώσεις βασισμένες σε αγνώστους αλλά και σε γνωστούς δημιουργούς, όπως από τον Μπόστ, οι οποίες καλύπτουν πολλά ιστορικά περιστατικά.  Η παρουσίαση κλείνει με τo γλυπτό “Περικεφαλαία” του Θόδωρου Παπαδημητρίου.

Στον χαιρετισμό του στον κατάλογο της έκθεσης, ο δήμαρχος Τρίπολης Κώστας Τζιούμης σημειώνει: «Το ωραίο, στην εικαστική του έκφραση, πόθησαν και ζήτησαν και με πάθος αποθησαυρίζουν και στοργικά προστατεύουν εδώ και 20 χρόνια δύο της Τρίπολης ξεχωριστοί βλαστοί, ο Γιώργος Γαϊτανάρης και η Ιώ Ντόλκα, δικά μας τέκνα  που άνθισαν και καρπίζουν στα ξένα. Καρπός πολύτιμος αυτός του εικοσάχρονου μόχθου και, βέβαια, ολοζωής έρωτα οι «Απεικονίσεις και αναπαραστάσεις του ελληνόφωνου κόσμου», εικαστικά τεκμήρια που απλώνονται σε τέσσερις αιώνες. Η αγάπη των δύο σπουδαίων επιστημόνων και συλλεκτών προς την καταγωγική πόλη, την Τρίπολη όλων μας, και η ευγνωμοσύνη τους προς το έπος της Τριπολιτσάς της Ελλάδος, καταθέτουν ως σπονδή την παρούσα  έκθεση των 67 θαυμαστών εικαστικών τεκμηρίων στιγμών και θυσιών και αγώνων του Ελληνισμού.»

Διάρκεια έκθεσης: ως 3 Οκτωβρίου.

Στις  7 Οκτωβρίου 2021 η έκθεση θα παρουσιαστεί στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΠΟΛΗΣ

Εθνικής Αντιστάσεως & Παπαρρηγοπούλου, Τρίπολη, Τ.Κ. 22131

Τηλ.: 2713 600403 & 2710 233241.

e-mail: dimos@tripolis.gr

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα ως Παρασκευή: 10-00-14.00, 17.30-21.30, Σάββατο-Κυριακή:10.00-21.30.

Είσοδος για το κοινό, ελεύθερη.