Πύργος διατηρητέα : Ο δήμος αναδεικνύει την ιστορία της πόλης

0

Πρωτοβουλίες για την ανάδειξη της «ζωντανής» ιστορίας του Πύργου, μέσω της προστασίας διατηρητέων κτιρίων της πόλης, έχει αναλάβει ο δήμος.


Όπως ανέφερε μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, «στην γενικότερη προσπάθεια που κάνουμε για την ανάδειξη του ιστορικού αποθέματος της πόλης μας, δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην αρχιτεκτονική πολιτιστική κληρονομιά, επικαιροποιώντας τη μελέτη καταγραφής των διατηρητέων κτιρίων που εκπονήθηκε προ 20ετίας, ενώ στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και τα κτίρια που έχουν μια σημαντική αρχιτεκτονική διάσταση».

Μάλιστα για αυτόν τον λόγο πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τον προϊστάμενο της υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου, Γιώργο Παπανδρέου», η οποία, όπως είπε ο δήμαρχος, «ήταν σε συνέχεια της συνάντησης που είχαμε πρόσφατα με την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη».

Κατά την διάρκεια της σύσκεψης, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, «συμφωνήσαμε τουλάχιστον τα διατηρητέα κτίρια που ανήκουν στον δήμο να προστατευτούν και να αναδειχθούν με τις κατάλληλες εργασίες και παράλληλα να αποκτήσουν έναν σημαντικό ρόλο».

Όπως εξήγησε, «η ανάδειξη αυτών των κτιρίων, εκτός από το γεγονός ότι θα συμβάλλει στην διαμόρφωση μιας καλύτερης αισθητικής, θα κρατήσει ζωντανές τις μνήμες και θα συμμετέχουν στη διαμόρφωση ενός ελκυστικού εκδρομικού και τουριστικού προορισμού». Σύμφωνα πάντα με τον δήμαρχο, τα τρία πρώτα κτίρια για τα οποία έχουν ξεκινήσει οι προσπάθειες ανάδειξής τους είναι το νεοκλασικό αρχοντικό της οικογένειας Παπαγιάννη, το παλαιό νοσοκομείο «Μανωλοπούλειο» και το κτίριο των «υπνωτηρίων» του ΟΣΕ.