spot_img
spot_img
ΑρχικήΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣΑΡΚΑΔΙΑΕκδήλωση προς τιμήν του Υψηλάντη στη Βόρεια Κυνουρία

Εκδήλωση προς τιμήν του Υψηλάντη στη Βόρεια Κυνουρία

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Βόρειας Κυνουρίας σε συνεργασία με τον Όμιλο Μελέτης, Ιστορίας, Πολιτισμού και Περιβάλλοντος «Πυράμια» διοργανώνει επετειακή εκδήλωση για την άφιξη του Δημητρίου Υψηλάντη στο Παράλιο Άστρος στις 19 Ιουνίου 1821.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί πλησίον της παλιάς προβλήτας του λιμανιού του Παραλίου Άστρους το Σάββατο 19 Ιουνίου και ώρα 20:00.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης είναι ως εξής:

20:00 Έναρξη εκδήλωσης

Χαιρετισμοί επισήμων

20:30 Εκφώνηση ιστορικού λόγου από τον κ Ευάγγελο Κούκλη, Πρόεδρο του Ομίλου

Μελέτης, Ιστορίας, Πολιτισμού και Περιβάλλοντος «Πυράμια»
21:00 Λήξη εκδήλωσης


Λίγα λογια για τον Δημήτριο Υψηλάντη

(Κωνσταντινούπολη, 1793 – Ναύπλιο, 17 Αυγούστου 1832)

Ο Δημήτριος Υψηλάντης (Κωνσταντινούπολη 1793 – Ναύπλιο 5 Αυγούστου 1832) ήταν Έλληνας στρατιωτικός, αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και πολιτικός.

Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και ήταν δεύτερος γιος του ηγεμόνα της Μολδοβλαχίας και γόνου εύπορης και ισχυρής φαναριώτικης οικογένειας Κωνσταντίνου Υψηλάντη και της δεύτερης συζύγου του, Ελισάβετ Βακαρέσκου. Ένας εκ’ των πρώτων δασκάλων του ήταν ο Μακάριος Καββαδίας .Αδελφός του ήταν ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, ο αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας. Στάλθηκε στη Γαλλία για να σπουδάσει σε στρατιωτικές σχολές και στη συνέχεια κατατάχθηκε στην αυτοκρατορική φρουρά του Τσάρου στην Πετρούπολη, φτάνοντας έως τον βαθμό του λοχαγού. Το 1818 μυήθηκε στην Φιλική Εταιρεία. Από τον Οκτώβριο του 1820 και ως την έναρξη της Επανάστασης στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες, υπηρετούσε στο Κίεβο ως υπασπιστής του στρατηγού Ργέφσκυ.

Ο Υψηλάντης τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 1821 προέβη σε πρωτοβουλίες σχετικές με τη συγκρότηση Εθνικής Συνέλευσης. Ο Υψηλάντης, με μόνη συμπαράσταση τους στρατιωτικούς, τελικά δέχθηκε να γίνει Πρόεδρος της Πελοποννησιακής Γερουσίας. Στις 11 Δεκεμβρίου έφυγε για την πολιορκία της Κορίνθου. Στα πλαίσια της Α΄ Εθνοσυνέλευσης, εξελέγη πρόεδρος του Βουλευτικού Σώματος.

Με την έλευση του Ιωάννη Καποδίστρια, ο Υψηλάντης διορίστηκε στρατάρχης του Στρατού και ανέλαβε την οργάνωσή του και τη μετατροπή του σε τακτικό στρατό με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα. O Κυβερνήτης τού ανέθεσε την αρχηγία του στρατού της Ανατολικής Ελλάδας.

Στις 31 Μαρτίου 1832, επιτροπή αποτελούμενη από στρατιωτικούς παρουσιάστηκε στη Γερουσία ζητώντας να μπει και ο Δημήτριος Υψηλάντης στην Διοικητική Επιτροπή. Στις 2 Απριλίου, η Γερουσία ψήφισε νέα Διοικητική Επιτροπή με τον Υψηλάντη να είναι ένα από τα μέλη της.

Μικρόσωμος και φιλάσθενος, απεβίωσε νέος στο Ναύπλιο τον Αύγουστο του 1832, πιθανώς από κληρονομική μυοτονική δυστροφία.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο google-site-verification: google4ff2c0abc414e29b.html
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων