spot_img
spot_img
ΑρχικήΑΓΡΟΤΙΚΑΤι ζητουν στην Τριφυλία για καρπούζι και ντομάτα

Τι ζητουν στην Τριφυλία για καρπούζι και ντομάτα

Τη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης στους παραγωγούς της Τριφυλίας οι οποίοι έχουν πληγεί λόγω της πανδημίας, των ακραίων φυσικών φαινομένων, αλλά και των ασθενειών, ζητά η ΔΑΟΚ Τριφυλίας από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα.

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «ζητάμε στήριξη των παραγωγών για το πρώιμο καρπούζι που υπήρξε φέτος χαμηλή ζήτηση τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό, καθώς και στην παραγωγή θερμοκηπιακής ντομάτας, η οποία υπέστη ζημιά από τον ιό της καστανής ρυτίδωσης.


Ειδικότερα:


Πρώιμο καρπούζι

Στους παραγωγούς πρώιμου καρπουζιού η ζήτηση από το εξωτερικό ήταν πολύ μειωμένη, περίπου 30%. Η ζήτηση στην εσωτερική αγορά πολύ υποτονική έως ανύπαρκτη. Το ενδιαφέρον των εξαγωγικών φορέων μειωμένο κατά 30%.

Οι αποδόσεις ανά στρέμμα ήταν 30 – 40% μειωμένες λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν στην περιοχή το κρίσιμο στάδιο της καρπόδεσης (αρχές Απριλίου), δηλαδή από 6 τόνους/ στρέμμα που ήταν τα προηγούμενα έτη σε 4,5 τόνους/ στρέμμα την φετινή περίοδο.

Το κόστος μεταφοράς ήταν αυξημένο λόγω της πανδημίας. Το ίδιο και το κόστος συγκομιδής. Το κόστος παραγωγής για το προϊόν ανέρχεται σε 1.000 ευρώ / στρέμμα, όταν η γη είναι ιδιόκτητη και σε 1.150 ευρώ/στρέμμα, όταν είναι ενοικιαζόμενη γη.

Η μέση τιμή διάθεσης διαμορφώθηκε κάτω από τα 0,17 ευρώ/κιλό για πρώιμα καρπούζια που έχουν υψηλό κόστος παραγωγής. Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής διακινήθηκε με τιμές κάτω του κόστους παραγωγής. Ένα μικρό μέρος της παραγωγής έμεινε και ασυγκόμιστο.

Στην εξέλιξη αυτή βοήθησαν και οι κακές καιρικές συνθήκες στις αγορές του εξωτερικού. Οι καρπουζοπαραγωγοί της περιοχής είναι σε δυσμενή θέση με την ήδη διαμορφωθείσα κατάσταση και προβληματίζονται για τη συνέχιση της δραστηριότητάς τους. Είναι μια πολύ κακή χρονιά για τους παραγωγούς, αν και είχαν καπρούζια πολύ καλής ποιότητας.

Είναι ανάγκη να χορηγηθεί οικονομική ενίσχυση για τις συνέπειες που υπέστησαν εξαιτίας της πανδημίας.


Θερμοκηπιακή ντομάτα


Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε ζημιές στην παραγωγή θερμοκηπιακής ντομάτας από τον ιό της καστανής ρυτίδωσης. Οι ζημιές είναι μεγάλες και αφορούν: Μείωση της παραγωγής σε ποσοστό 50%. Υποβάθμιση της ποιότητας και μείωση της εμπορικής αξίας του προϊόντος.

Οι παραγωγοί λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για τη μείωση των προσβολών και τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Όμως, η υψηλή μολυσματική ικανότητα του ιού και η ένταση των προσβολών, καθώς και ο τρόπος μετάδοσής του, δυσκολεύουν την αντιμετώπισή του.

Επιπλέον, οι καλλιεργούμενες ποικιλίες και υβρίδια είναι ευαίσθητες και προσβάλλονται από τον ιό. Δεν υπάρχουν ανθεκτικά υβρίδια και ποικιλίες. Το κόστος παραγωγής είναι αυξημένο. Τα έσοδα από τις πωλήσεις σημαντικά μειωμένα.

Η προσβολή της καλλιέργειας από τον ιό και οι επιπτώσεις από την πανδημία έχουν μειώσει το εισόδημα των παραγωγών σε χαμηλά επίπεδα. Η οικονομική ενίσχυση είναι αναγκαία για να στηριχθεί το εισόδημα των παραγωγών και να συνεχιστεί η τροφοδοσία της διατροφικής αλυσίδας».

Όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Άγγελος Κοροβίλας, παραγωγός ντομάτας από τα Φιλιατρά, «οι ζημιές στην παραγωγή θερμοκηπιακής ντομάτας από τον ιό της καστανής ρυτίδωσης είναι μεγάλες.

Στην περιοχή το 50% της παραγωγής σε όλα τα θερμοκήπια έχει καταστραφεί. Οι τιμές παραγωγού μέχρι την περασμένη Παρασκευή (11/6) ήταν στα 30 – 40 λεπτά το κιλό. Από σήμερα αυξήθηκαν αλλά δεν έχουμε παραγωγή».

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός καρπουζιού της περιοχής, Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, «φέτος ήταν μια καταστροφική χρονιά για τους παραγωγούς καρπουζιού. Φτάσαμε να πουλάμε τα πρώιμα καρπούζια σε τιμή 6 λεπτών το κιλό.

Το 70% των καρπουζοπαραγωγών της περιοχής δεν πρόκειται να έχει φέτος καθόλου εισόδημα Θα πρέπει άμεσα να υπάρξει οικονομική στήριξη στον κλάδο».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο google-site-verification: google4ff2c0abc414e29b.html
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων