spot_img
spot_img
ΑρχικήΥΓΕΙΑΕμβόλιο: Tέλος το AstraZeneca στους κάτω των 60 ετών

Εμβόλιο: Tέλος το AstraZeneca στους κάτω των 60 ετών

Τι ισχύει για όσους έκαναν την 1η δόση

Τα τελευταία νέα για την πορεία του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού από τους Θεοδωρίδου – Θεμιστοκλέους. Τι αλλάζει με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου της Δευτέρας για την πορεία του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού πραγματοποίησαν η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Τον λόγο πήρε πρώτη η κα. Θεοδωρίδου η οποία τόνισε ότι παρατηρείται πτωτική τάση των νέων κρουσμάτων, γεγονός στο οποίο συνέβαλε καθοριστικά ο εμβολιασμός. Πρόσθεσε ότι η χώρα βρίσκεται σε μέτρια προς χαμηλά επίπεδα διασποράς, με σταθερή τάση περαιτέρω μείωσης.

Τέλος το AstraZeneca στους κάτω των 60 – Τι ισχύει για τη 2η δόση

Η κα. Θεοδωρίδου επιβεβαίωσε την είδηση που μετέδωσε νωρίτερα το TheTOC, καθώς η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, εισηγείται να σταματήσει να χορηγείται το εμβόλιο της AstraZeneca σε πολίτες κάτω των 60 ετών.

Οι ειδκοί έλαβαν αυτή την απόφαση καθώς υπάρχει επάρκεια εμβολίων στην Ελλάδα και η επιδημιολογία της χώρας είναι καλή. Όπως επισήμανε, σύμφωνα με την Επιτροπή, για τους άνω των 60 ετών το όφελος υπερτερεί του κινδύνου εμφάνισης θρόμβωσης με θρομβοπενία. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι συστήνεται σε όσους έκαναν την πρώτη δόση με AstraZeneca να κάνουν και τη δεύτερη με το ίδιο σκεύασμα, καθώς είναι εξαιρετικά σπάνια η εκδήλωση σοβαρών παρενεργειών μετά τη δεύτερη δόση. Μάλιστα, έκανε λόγο για μόλις 1,3 περιστατικά ανά 1.000.000 εμβολιασμών.

Εξαιρούνται βέβαια, όπως τόνισε, όσοι εμφάνισαν σοβαρές παρενέργειες κατά την πρώτη δόση ή έχουν ορισμένα ειδικά ιατρικά προβλήματα για τα οποία μπορεί ο θεράπων ιατρός να κάνει αίτημα για έγκριση διαφορετικού εμβολίου στη δεύτερη δόση.

Σημειώνεται ότι στη χώρα μας, το συγκεκριμένο σκεύασμα χορηγούνταν κανονικά σε ηλικίες άνω των 30, σε αντίθεση με πολλές χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν σταματήσει εδώ και καιρό να το χορηγούν σε νεαρές ηλικίες.

Θεμιστοκλέους: Από Τετάρτη ανοίγουν τα ραντεβού με όλα τα εμβόλια για τους 18-24

Στη συνέχεια, ο κ. Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι σε δύο μέρες ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τους 18-24 οι οποίοι πλέον θα έχουν πρόσβαση σε όλα τα διαθέσιμα εμβόλια.

Σημείωσε επίσης ότι από Δευτέρα 21 Ιουνίου, όσοι εμβολιάστηκαν με AstraZeneca και θέλουν να αλλάξουν σκεύασμα στη δεύτερη δόση, θα μπορούν να κάνουν τη σχετική αίτηση. “Όσοι έχουν προγραμματισμένο ραντεβού πρώτης δόσης AstraΖeneca ηλικίας κάτω των 60 ετών θα λάβουν ένα ενημερωτικό SMS για την απόφαση της Επιτροπής και τη σύσταση αν θέλουν να αλλάξουν εμβόλιο.

Να πούμε ότι -και το τονίζω αυτό- είναι σύσταση και όχι απαγόρευση. Δηλαδή αν κάποιος πολίτης επιθυμεί να κάνει το εμβόλιο της Astrazeneca, αυτό επιτρέπεται” είπε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως όλες οι διευκρινίσεις αναμένεται να αναρτηθούν στο emvolio.gov.gr.

Ειδική αναφορά έκανε ο Γ.Γ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας σε όσους πολίτες έχουν νοσήσει από κορονοϊό. “Η σύσταση είναι να γίνεται μία δόση έξι μήνες μετά την ημερομηνία νόσησης. Αν έχουν κλείσει νωρίτερα ραντεβού, θα πρέπει οι ίδιοι να αλλάξουν την ημερομηνία, δεν θα γίνει αυτόματα από το σύστημα” σημείωσε, υπογραμμίζοντας πως και τα άτομα που νόσησαν μετά την πρώτη δόση, θα πρέπει τα ίδια να ακυρώσουν τον εμβολιασμό τους με τη δεύτερη.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι η χώρα θα καταφέρει να χτίσει το πολυπόθητο τείχος της ανοσίας εντός του καλοκαιριού, με βάση την πορεία των εμβολιασμών οι οποίοι συνολικά έχουν φτάσει τα 6.910.000. Από αυτούς, πάνω από 4.260.000 έχουν κάνει μία δόση (ποσοστό 40,5%) και περίπου 2.810.000 έχουν κάνει τις δύο δόσεις.

Πιστοποιητικά και εμβολιασμοί κατ’οίκον

Όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους θα δίνεται πλήρες πιστοποιητικό εμβολιασμού σε όσους έχουν νοσήσει και έχουν κάνει την μία δόση εμβολίου. Το πιστοποιητικό αυτό θα είναι διαθέσιμο σε δύο εβδομάδες.

Επίσης τόνισε ότι όσοι έχουν κάνει μία δόση του εμβολίου στο εξωτερικό θα μπορούν να κάνουν την δεύτερη δόση στην Ελλάδα, εφόσον προσκομίσουν σε ΚΕΠ τα ανάλογα έγγραφα που χρειάζονται.

Ο κ. Θεμιστοκλέους κλείνοντας την τοποθέτησή του, είπε ότι τέλος του μήνα ξεκινάει και ο εμβολιασμός κατ οίκον με το εμβόλιο της Johnson and Johnson από ιδιώτες γιατρούς οι οποίοι θα αμείβονται από το κράτος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο google-site-verification: google4ff2c0abc414e29b.html
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων