Αθήναιο: Ο εκπρόσωπος της μοναδας ζωοτροφών Fargeco απαντά

0

Στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Τρίπολης μίλησε το πρωί της Δευτέρας ο κ. Ανδρέας Αλεξανδρόπουλος, ως εκπρόσωπος εταιρείας FARGECO HELLAS ΕΠΕ, με αφορμή τις αντιδράσεις και τα όσα έχουν ειπωθεί, αναφορικά με τη μονάδα παραγωγής πρώτης ύλης ζωοτροφών – αδρανοποίησης ζωικών υποπροϊόντων και υλικών κατηγορίας 3 (rendering) στο χωριό Αθήναιο.

Αρχικά, ο κ. Αλεξανδρόπουλος, αφού εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η εταιρεία, ξεκαθάρισε πως διαχειρίζεται υλικά κατηγορίας 3, που σημαίνει μη επικίνδυνα υλικά. Αναφορικά με τα όσα έχουν ειπωθεί για το εργοστάσιο της εταιρείας στην Ηλεία (ότι το “σφράγισε” το Συμβούλιο της Επικρατείας), δήλωσε μεταξύ άλλων: “Δεν είναι αληθές, πως το ΣτΕ σφράγισε τη μονάδα στην Ηλεία.

Αυτό δεν είναι αληθές. Κανένας πολίτης, ιδιώτης ή φορέας δεν πήγε στο ΣτΕ κατά της εταιρείας. Η μοναδική προσφυγή που υπάρχει στο ΣτΕ είναι από την ίδια την εταιρεία ενάντια στην απόφαση της Περιφέρειας (του Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας που είχε αποφασίσει να σφραγίσει την μονάδα)”, ενώ εξήγησε, γιατί απορρίφθηκε η προσφυγή, αλλά και το ποιες διαδικασίες “έτρεξε” η εταιρεία μετά την απόφαση.

Παράλληλα μίλησε για την προσωρινή επαναλειτουργία της εταιρείας, την μελέτη του Δημόκριτου, στην οποία – όπως δήλωσε – αναφέρεται, πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα (εν αντιθέσει με όσα αναφέρονται σε έκθεση του Πανεπιστημίου Πατρών), ενώ απάντησε και στο γιατί δεν συνεχίστηκε η λειτουργία του εργοστασίου στην Ηλεία.

“Το ΣτΕ αναφέρει στην απόφαση του πως είναι στο χέρι της Περιφέρειας, αν θα επιτρέψει την επαναλειτουργία ή οχι. Η αρμόδια Περιφέρεια δεν έχει τέτοια διάθεση προφανώς”, είπεχαρακτηριστικά. Ακόμα, ο εκπρόσωπος της εταιρείας ανέφερε, πως η εταιρεία δικαιώθηκε με ψήφους 10 – 0 στο Υπουργείο Ανάπτυξης για το αίτημα της επέκτασης της. Παράλληλα απαντώντας σε ερώτημα σχετικό με το γιατί επιλέχθηκε το Αθήναιο, δήλωσε μεταξύ άλλων:

“Με τη λογική που κάποιος ψάχνει έναν καινούργιο χώρο. Η περιοχή επιλέχθηκε με γεωγραφικά κριτήρια. Απευθυνθήκαμε σε μεσίτες και γνωστούς σε Μεσσηνία και Αρκαδία και επιλέξαμε την καλύτερη πρόταση. Ψάχναμε κάτι σχετικά κοντά και βάσει γεωγραφικών κριτηρίων, οικονομικής πρότασης και κτιριακών υποδομών, επιλέξαμε το Αθήναιο”.

Ακόμα, απαντώντας στα όσα έχουν ακουστεί πως η επιλογή της περιοχής έγινε, προκειμένου η εταιρεία να επωφεληθεί από χρηματοδότησεις (λόγω της μεταλιγνιτικής εποχής και της δίκαιης μετάβασης) τόνισε: “Καμία απολύτως σχέση. Η εταιρεία λειτουργεί από το 2011 και έχει επιδοτηθεί από την αρχή της λειτουργίας της.

Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα. Έχει επιδοτηθεί ήδη η μονάδα από ευρωπαϊκά προγράμματα. Δεν ήταν καθόλου αυτό το κριτήριο”. Στο ερώτημα για το εάν η επιχείρηση θα διαχειρίζεται σάπια κρέατα και νεκρά ζώα, τόνισε μεταξύ άλλων:”Όχι. Καταρχήν απαγορεύεται από αυτόν που τα παράγει (κρεοπωλείο, σφαγείο κτλ) να παρατήσουν τα υπολείμματα να σαπίσουν. Τους υποχρεώνει η νομοθεσία μέχρι να τα πάρει μια εταιρεία να τα έχουν σε ψυγείο.

Εμείς έχουμε καθημερινή αποκομιδή για να τα διαχειριζόμαστε αμέσως. Για τα νεκρά ζώα, υπάρχουν προγράμματα από κάθε Περιφέρεια για την διαχείριση τους και η εταιρεία μας δεν έχει ποτέ λάβει μέρος σε τέτοιο διαγωνισμό. Αυτά τα ζώα διαχειρίζονται με άλλο τρόπο και καταστρέφονται. Εμείς δεν έχουμε τέτοια διαχείριση. Εμείς διαχειριζόμαστε μη επικίνδυνα προϊόντα”. “Η εταιρεία ακολούθησε όλα τα βήματα, που απαιτούνται για την αδειοδότηση της. Καταθέσαμε μια πληρέστατη μελέτη.

Η διαδικασία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί, να χαρακτηριστεί ως fast track”, δήλωσε στην συνέχεια, ενώ μιλώντας για τις αντιδράσεις τόνισε: “Δεν θεωρώ, πως οι κύριοι που αντιδρούν δεν έχουν στα χέρια τους την απόφαση του ΣτΕ και απορώ, πως βγαίνουν και λένε, πως σφράγισε την μονάδα στην Ηλεία. Ένας λόγος που μιλάμε σήμερα, είναι για να πούμε την άποψη μας.

Δεν μας κάλεσε κανείς, να πούμε την άποψη μας και να προσκομίσουμε στοιχεία. Οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος μπορεί, να έχει στην διάθεση του όλα τα στοιχεία. Σεβόμαστε πάντα τις αποφάσεις του νόμου και νομίζουμε, πως πρέπει να τις σέβονται όλοι. Δεν έχει κανένα νομικό ψεγάδι η εταιρεία”.

Ο κ. Αλεξανδρόπουλος μίλησε και για το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα το 2018 λέγοντας μεταξύ άλλων: “Είναι πολύ άσχημο που προσπαθούν κάποιοι να εκμεταλλευτούν ένα τέτοιο γεγονός. Εδώ στην Ηλεία γνωρίζουν την αλήθεια. Αυτό το τραγικό γεγονός συνέβη 25 λεπτά αφότου ο άνθρωπος, είχε ξεκινήσει την εργασία του.

Υπάρχουν ιατροδικαστές που έχουν απαντήσει σε αυτό. Είναι πολύ άσχημο να βλέπω μια προσπάθεια εκμετάλλευσης ενός τέτοιου γεγονότος”. Μιλώντας για τα βήματα που απομένουν για να εξασφαλιστεί πλήρως η αδειοδότηση, δήλωσε, πως είναι στο τελικό στάδιο, ενώ αναφέρθηκε και στις θέσεις εργασίας που θα ανοίξουν (περίπου 30), αλλά και την παράπλευρη οικονομία, που θα κινείται μέσω της επιχείρησης αυτής. Ακόμα ο κ. Αλεξανδρόπουλος τόνισε πως η εταιρεία αιφνιδιάστηκε από τις αντιδράσεις, καθώς δεν ήρθαν μέσα στο χρόνο της διαβούλευσης. “24 ώρες πριν το Περιφερειακό συμβούλιο έγινε ένας κακός χαμός με ψευδείς ειδήσεις”, τόνισε, ενώ συμπλήρωσε:

“Είμαι στην διάθεση όλων να συζητήσουμε και να δώσουμε τις απαραίτητες διασφαλίσεις”. Τέλος, μίλησε για ένα για σύστημα – φίλτρο στο οποίο επένδυσε η εταιρεία από το 2018 για να βελτιώσει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα (η μοναδική που το έχει από όλες τις αντίστοιχες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα) το οποίο – όπως είπε – μηδενίζει υγρά λύματα και αέριους ρύπους.