spot_img
spot_img
ΑρχικήΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣΛΑΚΩΝΙΑΣπάρτης Ευστάθιος: Όχι ανεμογεννήτριες στο «Μικρόν Άγιον Όρος»!

Σπάρτης Ευστάθιος: Όχι ανεμογεννήτριες στο «Μικρόν Άγιον Όρος»!

Στο πλευρό των Βατικιωτών, κατά της περαιτέρω εγκατάστασης αιολικών σταθμών στην περιοχή του Καβομαλιά, τάσσεται με επιστολή του ο Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης, κ.κ. Ευστάθιος

Σε απαντητική του επιστολή προς την Πρόεδρο του Συνδέσμου Νεαπολιτών κ. Ασημίνα Κυριαζή, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης, Ευστάθιος, εκφράζει την κατανόησή του για τον δικαιολογημένο προβληματισμό των Βατικιωτών , σχετικά με την επικείμενη αθρόα εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή του Καβομαλιά.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, συντάσσεται «…στην προσπάθεια αποτροπής μίας αρνητικής εξέλιξης για τον ευλογημένο αυτό τόπο».

Ο σεπτός Ποιμενάρχης γνωστοποιεί στους Βατικιώτες, ότι ήδη έχει προβεί σε ενέργειες που κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση και προτίθεται να συνεχίσει αυτή του την προσπάθεια, ώστε να μην ζημιωθεί το «Μικρόν Άγιον Όρος», του Καβόμαλιά.

Μοναστηριακή αδελφότητα του Αγίου Όρους στην Ιερά Μονή του Οσίου Θωμά

Ολοκληρώνοντας την επιστολή, προσθέτει στα σωστά επιχειρήματα του Συνδέσμου Νεαπολιτών, ότι, «…το τελευταίο διάστημα έχει εγκατασταθεί στην ανεγειρόμενη Ιερά Μονή του Οσίου Θωμά μία αξιόλογη μοναστική αδελφότητα προερχόμενη από το Άγιο Όρος, γεγονός που αποτελεί έναν ακόμα λόγο αποτροπής της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών στην περιοχή».

Τι έχει προηγηθεί

Ο Σύνδεσμος Νεαπολιτών «Τα Βάτικα», με επιστολή του προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιο, αναφέρθηκε στο θέμα της επικείμενης αθρόας εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην περιοχή του Καβομαλιά.

Ο Σύνδεσμος αιτήθη την πατρική υποστήριξη του Δεσπότη, στον δίκαιο αγώνα του, όπως και άλλων φορέων του τόπου, για την αποφυγή των οδυνηρών επιπτώσεων των ανεμογεννητριών στο περιβάλλον, το τοπίο, το πολιτιστικό και θρησκευτικό απόθεμα της περιοχής.

Μεταξύ άλλων γνωστοποιήθηκε, ότι, «…αυτή την περίοδο βρίσκονται εν εξελίξει σε διαβούλευση οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για 6 αιολικούς σταθμούς, ενώ ακολουθούν και άλλοι 13, με προβλεπόμενη εγκατάσταση συνόλου 170 περίπου ανεμογεννητριών κατά μήκος της χερσονήσου του ακρωτηρίου Μαλέα».

Στη Βάρδια

«Μάλιστα, τα σχέδια των εμπλεκόμενων εταιρειών προβλέπουν την τοποθέτηση ανεμογεννητριών ακόμα και στη κορυφή της Βάρδιας, επάνω από τους ιστορικούς Ιερούς Ναούς της Αγίας Ειρήνης, του Αγίου Γεωργίου και το κελί όπου ασκήτεψε ο Όσιος Θωμάς ο εν Μαλεώ».

Μικρό Άγιο Όρος

Σημειώνεται επίσης στην επιστολή, ότι «…στη χερσόνησο του Καβομαλιά καταγράφονται 44 βυζαντινοί και μεταβυζαντινοί ναοί και ναΐδρια και πλήθος ασκηταριών που κατά την “επιχώριον παράδοσιν” απέδωσαν στην περιοχή την ονομασία το “Μικρόν Άγιον Όρος”, όπως μας πληροφορεί ο αρχιμανδρίτης Μελέτιος Γαλανόπουλος το 1936».

Ανέφεραν οι Βατικιώτες:

«…Η μακραίωνη πορεία του Καβομαλιά προσδίδει στον χώρο μια μοναδική ιερότητα, που ευλαβικά τηρείται για 700 χρόνια, και μια ιστορικότητα που χάνεται στα βάθη της προϊστορίας.

Όλους αυτούς τους αιώνες διατηρήθηκε απαρασάλευτο ένα τοπίο, το οποίο είχε και έχει έντονα τα χαρακτηριστικά του προσκυνηματικού, αποπνέοντας τα στοιχεία της θρησκευτικότητας, της λιτότητας και του ασκητισμού».

Φάρος της Πίστεως

«Σε αντίθεση με τα αναφερόμενα στις κατατεθείσες μελέτες των εταιρειών των αιολικών σταθμών, η τοπική κοινωνία των Βατίκων, δεν θεωρεί τους 44 ναούς, ναΐδρια και ασκηταριά ως μεμονωμένα μνημεία, αλλά ως ένα ενιαίο και αλληλένδετο θρησκευτικό και ιστορικό μνημείο, αρμονικά ενταγμένο σε ανάλογο περιβάλλον, το οποίο πρέπει να διαφυλαχθεί και να διατηρηθεί ως Φάρος της Πίστεως για τις επόμενες γενεές».

Δ.Π.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο google-site-verification: google4ff2c0abc414e29b.html
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων