spot_img
spot_img
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΝ. Ηλιόπουλος: Τα τέσσερα βασικά ψέματα του κ. Χατζηδάκη

Ν. Ηλιόπουλος: Τα τέσσερα βασικά ψέματα του κ. Χατζηδάκη

Ψέμα 1 «δεν φέρνω κάτι νέο, η διευθέτηση ισχύει ήδη»

Ποια η ανάγκη να ψηφιστεί ξανά κάτι που ήδη ισχύει; Προφανώς φέρνει κάτι διαφορετικό και το διαφορετικό είναι η διευθέτηση μέσα από ατομική σύμβαση εργασίας.

Ψέμα 2 «Η ατομική σύμβαση για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας θα γίνεται μόνο όταν δεν υπάρχει συλλογική σύμβαση ή σωματείο.»

Η δυνατότητα του εργοδότη διευθέτησης σε ατομικό επίπεδο αποτελεί αντικίνητρο για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης. Η ΝΔ έχει ήδη περιορίσει νομοθετικά την ισχύ των συλλογικών συμβάσεων.

Κάνει δηλαδή ότι μπορεί για να μην υπογράφονται και με το νέο νομοσχέδιο τις περιορίζει ακόμα περισσότερο. Το νομοσχέδιο δίνει εργαλεία στους εργοδότες για να μπορούν να απολύσουν όποιον εργαζόμενο διεκδικήσει τα δικαιώματα του και άρα να διαλύσουν κάθε συλλογική έκφραση. Δηλαδή να μην υπάρχει σωματείο.

Ψέμα 3 «οι εργαζόμενοι γονείς θα έχουν περισσότερο χρόνο με το νέο νομοσχέδιο»

Οι εργαζόμενοι γονείς, όπως και όλοι οι άλλοι, θα έχουν και λιγότερα χρήματα και λιγότερο χρόνο. Μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο καταργεί την Κυριακάτικη αργία σε μια σειρά από κλάδους – άρα λιγότερος ελεύθερος χρόνος – και για πρώτη φορά νομοθετεί το σπαστό ωράριο στην μερική εργασία. Θα εργάζεσαι δηλαδή 4ωρο το πρωί θα φεύγεις για μεσημέρι και θα σε φωνάζουν ξανά για άλλο ένα 4ωρο το απόγευμα.

Ψέμα 4 «με την ψηφιακή κάρτα ο εργαζόμενος θα ελέγχει τον εργοδότη»

Στην πραγματικότητα ο εργοδότης θα μπορεί να βάζει τον εργαζόμενο να «χτυπάει» την κάρτα ότι έληξε το ωράριο του και να παραμένει «μαύρα» στον χώρο εργασίας. Γιατί; Γιατί πολύ απλά η ΝΔ έχει διαλύσει την επιθεώρηση εργασίας. Η πρώτη πράξη της ΝΔ ήταν η μείωση των προστίμων της επιθεώρησης εργασίας.

Το 2017 τράπεζα είχε πληρώσει 1,6 εκ πρόστιμο για παράνομες υπερωρίες. Σήμερα το πρόστιμο θα ήταν μόλις 109.000 ευρώ. Επίσης από το 2017 η υπερωρία καταγράφεται ψηφιακά σε πραγματικό χρόνο.

Με αυτό τον τρόπο δηλώθηκαν για πρώτη φορά περισσότερες από 6 εκ. ώρες υπερεργασίας και υπερδιπλασιάστηκαν οι δηλωμένες και πληρωμένες ώρες υπερωριακής εργασίας. Αυτό έγινε όμως γιατί υπήρχε ο έλεγχος από την επιθεώρηση εργασίας και τα υψηλά πρόστιμα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο google-site-verification: google4ff2c0abc414e29b.html
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων