spot_img
spot_img
ΑρχικήΥΓΕΙΑΟι δύο συνήθειες που «φορτώνουν» κιλά

Οι δύο συνήθειες που «φορτώνουν» κιλά

Δίχως να το καταλαβαίνετε


Η ποσότητα του φαγητού που βάζετε στο πιάτο σας και η ταχύτητα που το καταναλώνετε θα μπορούσε να να επηρεάσει τις ποσότητες που καταναλώνετε καθημερινά κι επομένως τα κιλά σας.

Σύμφωνα με νέα μελέτη, διαπιστώθηκε ότι όταν στους ανθρώπους δόθηκαν μεγαλύτερες μερίδες για μεσημεριανό γεύμα, έτρωγαν περισσότερο και συγκεκριμένα κατανάλωσαν 43% περισσότερο φαγητό όταν το μέγεθος της μερίδας αυξήθηκε κατά 75%, όπως αναφέρει το vita.

Ποσότητα και ταχύτητα επηρεάζουν τα κιλά

Όσοι έτρωγαν γρηγορότερα ή έτρωγαν μεγαλύτερες μπουκιές έτειναν επίσης να καταναλώνουν περισσότερο φαγητό. «Και τα δύο ευρήματά μας, αυτά της ποσότητας και της ταχύτητας, έχουν επιπτώσεις στην υγεία αλλά και στο πόσο τρώμε.

Αν τα δούμε αυτά σε ένα βήμα παραπέρα, στην διατήρηση και την αύξηση του σωματικού βάρους» δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Paige Cunningham, διδακτορική φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα από το μεσημεριανό γεύμα ανδρών και γυναικών για τέσσερις εβδομάδες, δίνοντάς τους μερίδες διαφορετικού μεγέθους σε τυχαία σειρά, σερβιρισμένες με νερό.

Βιντεοσκόπησαν τα γεύματα, ώστε να μπορούν να εκτιμήσουν την ταχύτητα με την οποία έτρωγαν οι συμμετέχοντες, καθώς και το μέγεθος των δαγκωμάτων τους. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη κυμαίνονταν από 18 έως 68 ετών. Περίπου τα δύο τρίτα ήταν γυναίκες. Περίπου το 45% ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Η ταχύτητα του φαγητού δεν άλλαξε με μεγαλύτερα μεγέθη μερίδας. Οι συμμετέχοντες έτρωγαν περισσότερα όταν έτρωγαν γρηγορότερα ή έτρωγαν μεγαλύτερες μπουκιές και επίσης όταν έτρωγαν μεγαλύτερες μπουκιές ή έτρωγαν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Γιατί συμβαίνει αυτό;

Ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι τρώνε περισσότερο όταν τρώνε πιο γρήγορα θα μπορούσε να αποτελεί την αντίδραση του σώματος στο πόσο χρόνο μένει η τροφή στο στόμα του ατόμου.

«Όταν τρώμε πολύ γρήγορα, προφανώς το φαγητό μένει πολύ λιγότερο στο στόμα. Και όταν τρώμε με μεγάλες μπουκιές, πάλι το φαγητό μένει λιγότερο στο στόμα. Έτσι, αυτά τα σήματα φτάνουν στον εγκέφαλο πιο μετά, γεγονός που σηματοδοτεί ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να σταματήσουμε να τρώμε» επισημαίνει η Paige Cunningham.

Γνωρίζοντας λοιπόν, ότι είναι πιθανό να τρώτε περισσότερο όταν το μέγεθος των μερίδων σας είναι μεγαλύτερο, μια καλή αρχή θα ήταν να ελέγχετε τις μερίδες σας και έπειτα να καταναλώνετε αργά το γεύμα σας, το οποίο θα πρέπει να αποτελείται από πρωτεΐνη και πολλά λαχανικά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο google-site-verification: google4ff2c0abc414e29b.html
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων