Κυανή Κοινωνία: Κορινθιακού – Πατραϊκού- δράσεις για το περιβάλλον

0

Κυανή Κοινωνία: Κορινθιακού – Πατραϊκού, μία κοινή πρωτοβουλία της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. και του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ» που μετράει 14 χρόνια συνεργασίας με τη σύμπραξη των ναυταθλητικών συλλόγων της περιοχής γύρω από τη Γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης»: Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Πατρών, Ναυτικός Όμιλος Μεσολογγίου, Αθλητικός Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Ρίου «ΙΑΣΩΝ» και Ναυτικός Όμιλος Ναυπάκτου.

Επίκεντρο αυτής της συνεργασίας είναι «η επιστήμη των πολιτών», δηλαδή τη συνεισφορά των μη-επιστημόνων ενεργών πολιτών για την συλλογή πληροφοριών αναφορικά με την παρακολούθηση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και ειδών, των περιβαλλοντικών απειλών, αλλά και την ενεργό συμμετοχή τους σε δράσεις προστασίας.

Παρά τους περιορισμούς λόγω της πανδημίας, η «ΚΥΑΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ Κορινθιακού – Πατραϊκού» επανενεργοποιείται προσαρμοσμένη στις νέες συνθήκες, με επίκεντρο δράσεις για την παρακολούθηση της βιοποικιλότητας και την προστασία της θαλάσσιας ζωής που περιλαμβάνουν:

– Καταγραφή της παρουσίας θαλάσσιων θηλαστικών και χελωνών, με στόχο την συμβολή στην κάλυψη των κενών γνώσης και την κατανομή των προστατευόμενων θαλάσσιων ειδών στην περιοχή. Τα μέλη της Κυανής Κοινωνίας έπειτα από κατάλληλη εκπαίδευση θα καταγράφουν τις παρατηρήσεις τους ως προς τα διάφορα είδη δελφινιών, τις φώκιες και τις θαλάσσιες χελώνες, ή άλλων ασυνήθιστων θαλάσσιων ειδών σε σχετική βάση δεδομένων.

– Αντιμετώπιση εκβρασμών προστατευόμενων θαλάσσιων ειδών. Έπειτα από την απαραίτητη εκπαίδευση, τα μέλη της Κυανής Κοινωνίας θα μπορούν να ανταποκρίνονται σε περιστατικά εκβρασμών προστατευόμενων θαλάσσιων ειδών.

– Καταγραφή της παρουσίας και κατανομής ξενικών θαλάσσιων ειδών και πληθυσμιακών εξάρσεων μεδουσών, σε σχετική βάση δεδομένων.

– Συμμετοχή σε μια σειρά από δράσεις για την αντιμετώπιση της πλαστικής ρύπανσης, με στόχο των περιορισμό του πλαστικού αποτυπώματος που προκαλούν οι καθημερινές μας συνήθειες στο περιβάλλον.