spot_img
spot_img
ΑρχικήΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣΑΡΚΑΔΙΑΣτη Β. Κυνουρία ταξιδεύουν τα "Τοπόσημα 1821"

Στη Β. Κυνουρία ταξιδεύουν τα “Τοπόσημα 1821”

Η ανάδειξη και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου αποτελούν μοχλό ανάπτυξης κάθε περιοχής, δήλωσε ο δήμαρχος.


Η σειρά ντοκιμαντέρ “Τοπόσημα του 1821” επισκέπτεται τους τόπους όπου διαδραματίστηκαν σημαντικά γεγονότα κατά την περίοδο της Επανάστασης και με τη βοήθεια της τεχνολογίας επιχειρεί να αναδείξει την εικόνα που εμφάνιζαν οι τόποι αυτοί πριν από δύο αιώνες.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την πρώτη μετάδοση στην ΕΡΤ 3 την Παρασκευή 11 Ιουνίου, στις 12.00. Στην ΕΡΤ 2, επανάληψη, το Σάββατο 12 Ιουνίου, στις 12.15. Και αμέσως μετά την πρώτη μετάδοση στο ERTflix, καθ΄ όλο το 24ωρο.

Αναλυτικότερα στο επεισόδιο Νο12: Επίδαυρος, Άστρος, Τροιζήνα Δύο αιώνες ανεξάρτητο ελληνικό κράτος. Αποτέλεσμα αγώνων, αιματηρών θυσιών, αλλά και ισχυρής θέλησης για συγκρότηση μίας Ελλάδας, η οποία θα έστεκε ισότιμα μεταξύ των άλλων χωρών. Τα «Τοπόσημα του 1821» για αυτήν την εβδομάδα είναι: η Επίδαυρος, το Άστρος και η Τροιζήνα. Τόποι, άρρηκτα συνδεδεμένοι με την έννοια των θεσμών.

-Ποιοι ήταν οι πληρεξούσιοι παραστάτες στην Α’ Εθνοσυνέλευση; -Πού εκλέχθηκε ο Καποδίστριας πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδας;

-Πώς εισχώρησε ο Διαφωτισμός στην Πιάδα;

-Σε πολυτελή αίθουσα με κηροπήγια ή σε κτήμα με λεμονιές διεξήχθη η Γ’ Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας;

-Πότε ορίστηκαν τα εθνικά μας χρώματα;

-Πορσελάνινα πιάτα ή κολοκυθοπότηρα στο Κολοκοτρωνέικο τραπέζι για τον Υψηλάντη; Εμβληματικές φιγούρες αλλά και μία ολόκληρη κοινωνία διακοσίων ετών παίρνουν ζωή με τη βοήθεια της ψηφιακής απεικόνισης, της τρισδιάστατης αναπαράστασης, της αναβίωσης. Η ιστορία γίνεται αλήθεια μπροστά μας. Η Σχολή Καρυτσιώτη στο Άστρος Κυνουρίας. Η άφιξη του Υψηλάντη. Η δράση του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Η επίσκεψη στο πανόραμα της Α’ Εθνοσυνέλευσης και οι αναφορές του Νικολάου Δραγούμη σε αυτή, ως “μέρα αναστάσιμη”. Η συμβολή του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου. Η θρυλική διακήρυξη της Εθνοσυνέλευσης από τον Αναστάσιο Πολυζωίδη. Η έντυπη διαδρομή του ελληνικού συντάγματος στο εξωτερικό.

Μία ωριαία τηλεοπτική διαδρομή στα θεμέλια του νέου ελληνικού κράτους, όπως ζυμώθηκε μέσα στο μπαρούτι, τη μάχη αλλά και τη σκέψη φωτισμένων ανθρώπων, στα “Τοπόσημα του 1821” αυτή την εβδομάδα.

Οξυδέρκεια, σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα, πρωτοποριακή αντίληψη της ζωής στα πρώτα ελληνικά συντάγματα, που έμελλαν να χαράξουν το δρόμο της ανεξαρτησίας.

Θερμές ευχαριστίες στους συμμετέχοντες: *Ευάγγελο Ι. Κούκλη, Πρόεδρο Ομίλου Μελέτης Ιστορίας, Πολιτισμού και Περιβάλλοντος «Πυράμια» *Γιώργο Γαρδικιώτη, Αντιδήμαρχο Δήμου Βόρειας Κυνουρίας *Ιωάννη Κουρμπέλη, Φοιτητή Τμήματος Αρχιτεκτονικής Πανεπιστημίου Πατρών *Γιώργο Φάκλαρη, Μαθητή ΣΤ’ Δημοτικού *Γιώργο Τσιώρο, Κάτοικο Μελιγούς *Γιώργο Λυμπέρη, Κάτοικο Μελιγούς *Δημήτριο Μπαρμπουλέτο, Κάτοικο Μελιγούς *Δημήτριο Ράλλιο, Κάτοικο Μελιγούς *Αναστάσιο Δημάκο, Κάτοικο Μελιγούς.

Ο Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας δήλωσε: “Η ανάδειξη και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου αποτελούν μοχλό ανάπτυξης κάθε περιοχής. Μέσα από την ιστορία μας μαθαίνουμε για τους προγόνους μας και εξελισσόμαστε. Ευχαριστούμε πολύ όλους όσους συντέλεσαν στην παραγωγή των γυρισμάτων και ιδιαίτερα τον παρουσιαστή κ. Γρηγόρη Τζιοβάρα.”

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο google-site-verification: google4ff2c0abc414e29b.html
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων