Κορονοϊός: Τα “μέτρα” του καλοκαιριού για να μην υπάρξει διασπορά

0
Κορονοϊός: Τα

Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων σχεδιάζει μέτρα για να αποφευχθεί ο κίνδυνος μιας νέας έξαρσης της διασποράς του κορονοϊού εν μέσω καλοκαιριού.

Συνεχίζεται η μείωση του επιδημιολογικού φορτίου του κορονοϊού σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της επικράτειας, σύμφωνα με όσα ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

Η διασπορά του ιού μπορεί να μειώνεται σταδιακά και σταθερά, ωστόσο η επιτροπή των λοιμωξιολόγων σχεδιάζει μέτρα ούτως ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος μιας νέας έξαρσης της διασποράς, με φόντο και την τουριστική περιόδο:

– Καθημερινή παρακολούθηση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας, με έμφαση στις τουριστικές περιοχές, με επεξεργασία δεδομένων ανά Δήμο και όχι ανά Περιφερειακή Ενότητα.

– Είσοδος τουριστών στην χώρα με τη συμπλήρωση του PLF αλλά και με την προϋπόθεση ότι όλοι οι τουρίστες άνω των 6 ετών θα φέρουν αποδεικτικό αρνητικού PCR εντός των τελευταίων 72 ωρών ή πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αποδεικτικό πρόσφατης νόσησης.

– Οι εισερχόμενοι στη χώρα θα υπόκεινται σε δειγματοληπτικό έλεγχο με rapid test στο αεροδρόμιο, χρησιμοποιώντας αλγόριθμο που θα συνυπολογίζει το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας προέλευσης του τουρίστα.

– Σε περίπτωση ανίχνευσης θετικού κρούσματος, ο τουρίστας θα παραπέμπεται σε ξενοδοχείο καραντίνας.

– Αποδοχή τρίτων εμβολίων (Novavax, Sinovac, Sputnik, Sinopharm, CanSigo Biologic), πέραν αυτών που έχουν εγκριθεί από τον EMA.

– Επιτρέπεται η είσοδος και από τα χερσαία σύνορα της χώρας, υπό την προϋπόθεση ότι είναι στελεχωμένα τα σύνορα αυτά με κλιμάκια του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας.

– Καθημερινή επιτήρηση του αριθμού των εισαγόμενων κρουσμάτων και έμφαση στην γονιδιωματική ανάλυση των κρουσμάτων αυτών, με στόχο την πρόληψη διασποράς μεταλλαγμένων στελεχών του ιού.

– Επικαιροποιήθηκαν οι προδιαγραφές για τη λειτουργία των τουριστικών καταλυμάτων αλλά και τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων στα πλοία, καθώς και στους συμμετέχοντες σε κρουαζιέρες και σε επαγγελματικά σκάφη αναψυχής.

– Έμφαση στη μετακίνηση Ελλήνων και τουριστών στα νησιά. Απαραίτητη η συμπλήρωση ειδικής φόρμας, όσο και η διενέργεια self test.

– Υποχρεωτικό self test ανά εβδομάδα για τους εργαζόμενους στον τουρισμό.

– Αυστηρά πρωτόκολλα στην κρουαζιέρα με επαναλαμβανόμενο τεστ και των επισκεπτών και των πληρωμάτων.

Ο βασικός μας στόχος είναι να περιορίσουμε την διασπορά του ιού και να αυξήσουμε το τείχος ανοσίας με τον εμβολιασμό, σημείωσε η κα. Παπαευαγγέλου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η καθηγήτρια επεσήμανε ότι ο δείκτης θετικότητας στη χώρα παραμένει σταθερά χαμηλός, στο 2,3% όπως και ο αριθμός των εισαγόμενων κρουσμάτων, ενώ το Rt στην επικράτεια είναι στο 0.83%.

“Η βελτίωση αποτυπώνεται και στα νούμερα. Δηλαδή είχαμε 6.500 νέα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα, κάτω από 1.000 κρούσματα την ημέρα. Σημαντική είναι η αποκλιμάκωση στην πίεση του ΕΣΥ με τις νέες εισαγωγές να είναι λιγότερες από αυτές από τον αριθμό των εξιτηρίων” είπε χαρακτηριστικά.

Τόνισε, όμως, ότι η πλειοψηφία των νοσηλευομένων αφορά ανεμβολίαστους πολίτες. Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων έχει σημαντικά μειωθεί και είναι σήμερα στα 36 έτη.

Υπογράμμισε τέλος ότι ο ιός κυκλοφορεί ακόμη ανάμεσά μας, η πανδημία δεν έχει λήξει, τονίζοντας για άλλη μια φορά τη σημασία των μέτρων ατομικής προστασίας. Η ύφεση των δεικτών δεν θα πρέπει να μας εφησυχάζει, τόνισε η κα. Παπαευαγγέλου.