spot_img
spot_img
ΑρχικήΥΓΕΙΑMέτωπο Νοσοκομειακών Γιατρών: Καληνύχτα ΕΣΥ!

Mέτωπο Νοσοκομειακών Γιατρών: Καληνύχτα ΕΣΥ!

Ανακοίνωση από το Μέτωπο Νοσοκομειακών Γιατρών

Στο πρόσφατο «συνέδριο» που διοργάνωσαν η εφημερίδα Πρώτο Θέμα και το ygeiamou, υπήρξαν ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για την υγειονομική πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση το προσεχές διάστημα. Με δεδομένη την υπολειτουργία της Βουλής, ίσως έπρεπε τελικά να ευχαριστήσουμε τους διοργανωτές που μας έδωσαν τη δυνατότητα να πληροφορηθούμε σχετικά με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

Με τον πιο επίσημο τρόπο ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αρχή του τέλους του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Γιατί περί αυτού πρόκειται όταν λέει ότι «Το σύστημα υγείας πρέπει να βρει νέους τρόπους συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, δεν είναι υποχρεωτικό να είναι μόνο κρατικό, αλλά ποιοτικό». Το ΕΣΥ κ. Πρωθυπουργέ πρέπει να είναι δημόσιο και κρατικό για να είναι Εθνικό. Μόνο ως δημόσιο και κρατικό μπορεί να είναι ποιοτικό και αποδοτικό.

Ο στόχος όμως της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη είναι η μετατροπή του ΕΣΥ από Εθνικό Σύστημα Υγείας σε Ιδιωτικό Σύστημα Υγείας. Αυτός ήταν ο διακηρυγμένος στόχος από την αρχή της διακυβέρνησής τους, αυτόν υπηρετούν πιστά, το πλαίσιο αυτό εξυπηρέτησε και ο τρόπος διαχείρισης της πανδημίας.

Διαχείριση που συνοψίζεται στη μετατροπή των νοσοκομείων σε χώρους μιας νόσου, πάση θυσία προστασία των ιδιωτικών κλινικών, πριμοδότηση του ιδιωτικού τομέα υγείας και χρηματοδότηση των υπερκερδών των μεγαλοκλινικαρχών. Το μοντέλο που προωθήθηκε ήταν αυτό του κρατικοδίαιτου παρασιτικού τομέα, ο οποίος τρέφεται από τους πόρους του δημοσίου συστήματος υγείας και ζει σε βάρος του.

Τι προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, μιλώντας ανερυθρίαστα για πρώτη φορά για ιδιωτικό σύστημα υγείας; Κλείσιμο περιφερειακών νοσοκομείων, υποβάθμιση των υπηρεσιών και αλλαγή του γενικού χαρακτήρα άλλων, και βέβαια ιδιώτες παντού. Γιατί είναι πιο αποδοτικοί -για τη τσέπη τους φυσικά.

Τι δεν είπε ανοιχτά; Ότι αυτό που προωθείται είναι ένα μικρό ΕΣΥ που θα παρέχει τις ελάχιστες υπηρεσίες σε αυτούς που δεν θα έχουν άλλη διέξοδο, ενώ τα κερδοφόρα φιλέτα θα προωθούνται στον ιδιωτικό τομέα. Ένα ΕΣΥ της μιζέριας, της πλέμπας και της φτήνιας, απέναντι σε ένα ιδιωτικό σύστημα για τους λίγους που θα έχουν να πληρώσουν –και το οποίο θα χρηματοδοτείται και ιδιωτικά και δημόσια.

Κι από κοντά οι γνωστοί καλοθελητές που προσκλήθηκαν στην Ημερίδα του ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ. Η πανεπιστημιακός, καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, κα Κοτανίδου που είναι λαλίστατη για την αλλαγή του νοσοκομειακού χάρτη και την επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων των νοσοκομειακών γιατρών, αλλά ποιεί την νήσσαν για όσα ακούγεται ότι συνέβησαν στις ΜΕΘ κατά τη διάρκεια της πανδημίας (αλήθεια το περιβόητο πόρισμά της με βάση το οποίο αναπτύχθηκαν οι κλίνες ΜΕΘ δεν αισθάνεται την ηθική υποχρέωση να το δώσει στη δημοσιότητα ή καλύπτεται πίσω από το “ακαταδίωκτο”;).

Και βέβαια ο επίσης πανεπιστημιακός και πρύτανης του ΕΚΠΑ κ. Δημόπουλος που κυνικά μίλησε για την ανάγκη απασχόλησης των ιατρών ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα, αφού αυξήσεις δεν πρόκειται να δοθούν στους γιατρούς ΕΣΥ ας τους δοθεί δυνατότητα πρόσθετης απασχόλησης (τον ευχαριστούμε θερμά για το ενδιαφέρον του).

Όλα αυτά κόντρα στις ανάγκες των καιρών (ακόμα και κόντρα στις εισηγήσεις του ΟΟΣΑ και του ΔΝΤ) που εισηγούνται ενίσχυση των δημοσίων συστημάτων υγείας για την αντιμετώπιση των υγειονομικών προκλήσεων. Κόντρα στην ανάγκη για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, για προσλήψεις γιατρών και λοιπού προσωπικού, για αυξήσεις στο ιατρικό μισθολόγιο. Και κυρίως κόντρα στην αναγκαιότητα για ένα ΕΣΥ ποιοτικό, αποδοτικό, ανοιχτό σε όλους, ένα ΕΣΥ της καινοτομίας και της νεωτερικότητας, ένα ΕΣΥ δημόσιο και κρατικό, για να είναι ανθρώπινο και αληθινό.

Εμείς θα συνεχίσουμε να παλεύουμε γι αυτούς τους στόχους. Όμως κάποιος ας ξυπνήσει το προεδρείο της ΟΕΝΓΕ, διότι μάλλον στη δίνη των τηλεδιασκέψεων δεν πήρε χαμπάρι τις δηλώσεις του πρωθυπουργού. Ας τους πει ότι η πολιτική της κυβέρνησης επελαύνει ακάθεκτη ή όπως θα έλεγαν κάποιοι άριστοι “business as usual”.

Αν δεν υπάρξει ΤΩΡΑ μαζική πολιτική, συνδικαλιστική και κοινωνική αντίδραση στα σχέδια της κυβέρνησης, αύριο θα είναι αργά για δάκρυα.

Ή ΤΩΡΑ ΘΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ.

Ή αύριο θα κλαίμε πάνω στο πτώμα της δημόσιας υγείας λέγοντας “Καληνύχτα Εθνικό Σύστημα Υγείας. Καλημέρα Ιδιωτικό Σύστημα Υγείας”.

Και άσχετα από τον επιμερισμό των πολιτικών, κοινωνικών, και προσωπικών ευθυνών που θα επιχειρήσει ο ιστορικός του μέλλοντος, ο μεγάλος χαμένος θα είναι ο Έλληνας ασθενής.

Φτάνει με την κοροϊδία!

Για την αναβάθμιση του ΕΣΥ χρειάζονται ΑΜΕΣΑ:

Αυξημένη κρατική χρηματοδότηση
Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού
Μισθολογική αναβάθμιση των εργαζομένων
Τα μέλη του ΜΕΤΩΠΟΥ στο Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ: Γιαννάκενας Κ., Κατσιγιαννόπουλος Κ., Καφετζάκης Αλ., Λιβαδάς Κ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο google-site-verification: google4ff2c0abc414e29b.html
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων