spot_img
spot_img
ΑρχικήΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣΜΕΣΣΗΝΙΑΜανιατάκειον Ίδρυμα: Δράσεις για τη Μεσογειακή Διατροφή

Μανιατάκειον Ίδρυμα: Δράσεις για τη Μεσογειακή Διατροφή

Στο πλαίσιο ανάληψης από την Ελλάδα του συντονισμού του Δικτύου των 7 χωρών και των Εμβληματικών Κοινοτήτων που υποστήριξαν την εγγραφή της Μεσογειακής Διατροφής στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της UNESCO, το Μανιατάκειον Ίδρυμα, σε συνεργασία με το Δήμο Πύλου-Νέστορος, διοργάνωσε την περασμένη Τετάρτη τηλεδιάσκεψη με τα μέλη του Δικτύου. Σκοπός της τηλεδιάσκεψης ήταν η λήψη απόφασης για την ανάληψη κοινών δράσεων.


Στο σύντομο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, Παναγιώτης Καρβέλας, αφού ευχαρίστησε το Μανιατάκειον Ίδρυμα για τη στενή συνεργασία, επανέλαβε τη δέσμευσή του για την ανάδειξη της πολιτιστικής και της αναπτυξιακής διάστασης της Μεσογειακής Διατροφής, μέσω της ενδυνάμωσης της συνεργασίας με τις Εμβληματικές Κοινότητες του Δικτύου.

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος του Μανιάτακειου Ιδρύματος, Δημήτρης Μανιατάκης, ανέφερε ότι το έτος 2021 είναι πολύ σημαντικό, αφού η Ελλάδα έχει αναλάβει το συντονισμό των κοινών δράσεων του Δικτύου.

Τόνισε δε ότι «η πρόκληση που αντιμετωπίζει το Δίκτυο είναι η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας με στόχο την ουσιαστική υποστήριξη του κοινού σκοπού. Η συνέργεια των χωρών του Δικτύου είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για την επίτευξη των στόχων που θέτει η απόφαση της UNESCO».

Στη συνέχεια πήραν το λόγο οι χώρες μέλη του Δικτύου, παρουσιάζοντας τις προτάσεις τους για κοινές δράσεις.

Από την πλευρά της, η διευθύντρια του Μανιατάκειου Ιδρύματος, Βίκυ Ιγγλέζου, μεταξύ άλλων πρότεινε: 1) τη δημιουργία κοινής ιστοσελίδας, 2) τη δημιουργία επετειακού βίντεο-ντοκιμαντέρ με τη συμμετοχή όλων των Εμβληματικών Κοινοτήτων, όπου θα παρουσιάζονται πρακτικές συμποσιασμού και 3) τη σύνδεση των Εμβληματικών Κοινοτήτων μέσω του προγράμματος Αδελφοποίησης Πόλεων (www.twinning.org).

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης αποφασίστηκαν ακόμη τα κάτωθι:

-Η Ελλάδα σε συνεργασία με την Ιταλία να προχωρήσουν με το θέμα του κοινού web site και σε ένα μήνα να παρουσιάσουν την πρόοδο στο Δίκτυο

-Η Κύπρος σε συνεργασία με την Πορτογαλία να προετοιμάσουν φάκελο για το 1ο διαδικτυακό σεμινάριο για τη Μεσογειακή Διατροφή σε σχέση με τη βιώσιμη ανάπτυξη και το Διεθνές Έτος Φρούτων και Λαχανικών (FAO 2021) και να το παρουσιάσουν προς έγκριση στο Δίκτυο

-Όλες οι χώρες να προωθήσουν την πρόταση της Κροατίας («Πρόσκληση για συγκέντρωση εθνογραφικού υλικού για τη Μεσογειακή Διατροφή στις Εμβληματικές Κοινότητες και συμπερίληψή του στο ψηφιακό αποθετήριο του Ινστιτούτου Εθνολογίας και Λαογραφικής Έρευνας της Κροατίας») στους ανάλογους επιστημονικούς φορείς

-Στην επόμενη τηλεδιάσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί σε ένα μήνα, να οριστούν τα άτομα που θα αναλάβουν να δημιουργήσουν το Σχέδιο Στρατηγικής Κοινών Δράσεων για τις Εμβληματικές Κοινότητες του Δικτύου.

Την τηλεδιάσκεψη παρακολούθησαν, επίσης, η Μαρία Φακιολά από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς και η Ελένη Αποστολάκη και η Ιουλία Γεωργιτσανάκου από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο google-site-verification: google4ff2c0abc414e29b.html
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων