spot_img
spot_img
ΑρχικήΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣΑΧΑΪΑΗ ΚΕΔΕ στο 9ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης στην Πάτρα

Η ΚΕΔΕ στο 9ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης στην Πάτρα

Δημήτρης Παπαστεργίου, Πρόεδρος ΚΕΔΕ: Ατμομηχανή της ανάπτυξης η Τοπική Αυτοδιοίκηση με διακριτό ρόλο στα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Δημήτρης Παπαστεργίου εκπροσώπησε την ΚΕΔΕ στο 9o Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Regional Growth Conference) που διεξάγεται το τριήμερο 3-5 Ιουνίου στην Πάτρα. Στο συνέδριο συμμετείχε και ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης, Δημήτρης Καφαντάρης.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ συμμετείχε στη θεματική ενότητα «Οι Στόχοι Ευρωπαϊκής Στρατηγικής και Ανάπτυξης» μαζί με τους: Δημήτρη Σκάλκο, Γενικός Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων & ΕΣΠΑ, Νεκτάριο Φαρμάκη, Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Απόστολο Τζιτζικώστα, Πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας – ENΠE, Frederic Vallier, Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών Ευρώπης (CEMR) και Ελένη Μαριάνου, Γενική Γραμματέα της Διάσκεψης Παράκτιων Περιφερειών (CPMR)

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε για μία ακόμη φορά τον διακριτό ρόλο που πρέπει να έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε κάθε φάση, από τον σχεδιασμό μέχρι την υλοποίηση του νέου ΕΣΠΑ και την ανάγκη να διευθετηθούν όλα τα προβλήματα συνεννόησης που υπήρξαν στο παρελθόν. Ο κ. Παπαστεργίου επεσήμανε την ανάγκη για την παροχή τεχνικής βοήθειας στους Δήμους έτσι ώστε να γίνει διασπορά των έργων με ώριμες μελέτες σε όλη την Ελλάδα ώστε να μην χαθεί μια μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα.

Δήλωση του Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Δημήτρη Παπαστεργίου:

Θα πρέπει να κινηθούμε αντιστρόφως ανάλογα από αυτό που γίνεται σήμερα εδώ. Είμαστε στην Αχάια Κλάους, έχουμε τα βαρέλια με τα κρασιά που περιμένανε χρόνια να ωριμάσουν. Πλέον δεν έχουμε τέτοια περιθώρια. Πρέπει να κινηθούμε πάρα πολύ γρήγορα και να βγάλουμε εξίσου «καλό κρασί», εξίσου καλά αποτελέσματα.

Οι επιδόσεις των Δήμων στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» δείχνουν και το μέγεθος του προβλήματος των αναπτυξιακών υποδομών που θα πρέπει να προωθηθούν αλλά και τη δυνατότητα που έχει αυτή τη στιγμή ο Α’ και ο Β’ βαθμός να αποτελέσουν την ατμομηχανή της ανάπτυξης.

Για το «Αντώνης Τρίτσης» έχουν ήδη κατατεθεί προτάσεις άνω των 4 δις ευρώ, ενώ είχε προϋπολογισμό κοντά στα 2,5 δις. Ειδικά σε κάποιες από τις προσκλήσεις, όπως ύδρευση, αποχέτευση, αγροτική οδοποιία αλλά και στα smart cities υπάρχει πληθώρα προτάσεων που δείχνει και τον δρόμο. Θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτές τις έτοιμες προτάσεις και την ωριμότητά τους προκειμένου να δούμε πώς θα μπορέσουμε να τα περάσουμε, ή έστω ένα κομμάτι τους και στο Ταμείο Ανάκαμψης αλλά θα πρέπει να διορθώσουμε λάθη που έγιναν μέχρι σήμερα.

Θα πρέπει και οι Δήμοι στο καινούργιο ΕΣΠΑ να συμμετέχουμε σε όλες τις φάσεις προετοιμασίας ώστε να είμαστε έτοιμοι με ώριμες μελέτες όταν βγουν οι προσκλήσεις. Όσο κι αν καμιά φορά ακούγεται περίεργο, υπήρξαν περιπτώσεις και δεν αναφέρομαι στον παριστάμενους Περιφερειάρχες, που οι Δήμοι μαθαίνανε τις προσκλήσεις από τα ΜΜΕ με αποτέλεσμα να μην προλάβουν να ωριμάσουν τα έργα αυτά.
Στο νέο ΕΣΠΑ θα πρέπει να είμαστε παρόντες στο βαθμό που μας αναλογεί έτσι ώστε να μπορούμε, όχι να συμμετέχουμε σε διακοσμητικού τύπου ΠΕΑΣ, αλλά να συμμετέχουμε ενεργά δίνοντας τη δική μας πινελιά, αφού γνωρίζουμε τα προβλήματα.

Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μια εξαιρετική και μάλλον η τελευταία ευκαιρία που έχουμε. Υπάρχουν κομμάτια που μπορούν να προωθηθούν μέσω των Δήμων πολύ γρήγορα: Αστικές αναπλάσεις, οδοφωτισμός και ενεργειακή αναβάθμιση, οδική ασφάλεια – με τα ποσοστά χρηματοδότησης που υπάρχουν. Είναι πολύ σημαντικό επίσης να έχουμε μόχλευση και ιδιωτικών κεφαλαίων για να πολλαπλασιάσουμε το αποτέλεσμα του Ταμείο Ανάκαμψης.

Το συμπέρασμα είναι: ώριμα έργα, τεχνική βοήθεια, συμμετοχή του Α’ βαθμού Αυτοδιοίκησης μαζί με τον Β’ βαθμό, χέρι-χέρι θα περπατήσουμε αυτόν τον δρόμο της ανάπτυξης για να μπορέσουμε χρησιμοποιήσουμε και να εκμεταλλευτούμε τα εργαλεία αυτά ώστε να «ανθίσει» η ανάπτυξη σε όλη την Ελλάδα.

Το καράβι έχει σαλπάρει και σημασία δεν έχει μόνο το ταξίδι αλλά και ο προορισμός. Είμαι σίγουρος ότι με την ομάδα που έχουμε, την ΕΝΠΕ, και το Υπουργείο Ανάπτυξης, αν δεν πετύχουμε τώρα δεν θα το καταφέρουμε ποτέ. Χρειάζεται περισσότερος διάλογος, περισσότερη συνεννόηση γιατί τέτοιες ευκαιρίες δεν θα ξαναβρεθούν. Προφανώς υπάρχουν σημεία που χρήζουν βελτιώσεων. Η εμπιστοσύνη της Κυβέρνησης στην Αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι οριζόντια και να την κάνουμε πράξη. Εμείς έχουμε σηκώσει τα μανίκια κι είμαστε έτοιμοι να ριχτούμε στη δουλειά.

Ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Δημήτρης Καφαντάρης συμμετείχε στην θεματική ενότητα «Ο Νέος Κώδικας Τοπικών Αρχών και το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με τη Μεταβίβαση Αρμοδιοτήτων στους Δήμους και στις Περιφέρειες».

Ο κ. Καφαντάρης ανέφερε ότι Δημόσια Διοίκηση και Τοπική Αυτοδιοίκηση, ως το ενιαίο πολιτικο-διοικητικό σύστημα της Ελλάδας οφείλει να ξεφύγει από τα πολιτικά συνθήματα και τις προγραμματικές επιλογές του προηγούμενου αιώνα επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί πια κάθε Δημόσιος φορέας να συνεχίσει να αποτελεί έναν αυτόνομο πύργο, αυτό που λέγεται “silos” στη βιβλιογραφία της διοικητικής επιστήμης. Δεν μπορεί κάθε Υπουργείο να φτιάχνει τους νόμους «του», ούτε να σχεδιάζει δημόσιες πολιτικές ερήμην των Περιφερειών και των Δήμων και στη συνέχεια να «εντέλλεται» την εφαρμογή τους.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕΔΕ τόνισε με έμφαση ότι οι Δήμοι μαζί με τις Περιφέρειες και την Κεντρική Διοίκηση αποτελούν τους ισότιμους πυλώνες της Δημόσιας Διοίκησης και ότι οι Δήμοι έχουν την πολύ σημαντική εγγύτητα με τους πολίτες αναγνωρίζοντας τις πραγματικές τοπικές ανάγκες.

Ο Κ. Καφαντάρης αναφέρθηκε στις θέσεις της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας για τους απαραίτητους πόρους που θα πρέπει να συνοδεύουν τις αρμοδιότητες και το ξεκαθάρισμά τους λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ελπίζω η συζήτηση για τις αρμοδιότητες Κεντρικής και Αποκεντρωμένης Διοίκησης– Περιφερειών – Δήμων να υπερβεί το κλισέ «μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων», που έχει καταντήσει πολιτικό σύνθημα χωρίς αντίκρισμα και να μπούμε στην ψηφιακή εποχή που διευκολύνει ουσιαστικά την εταιρική σχέση, την επικουρικότητα και τη συνέργεια των τριών διοικητικών επιπέδων προς όφελος των πολιτών και της Περιφερειακής και Τοπικής Ανάπτυξης»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο google-site-verification: google4ff2c0abc414e29b.html
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων