spot_img
spot_img
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑΟ Ισαάκ Χέρτζογκ νέος Πρόεδρος του Ισραήλ

Ο Ισαάκ Χέρτζογκ νέος Πρόεδρος του Ισραήλ

Βάσει όσων ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη 2 Ιουνίου ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Ισαάκ Χέρτζογκ αναδείχθηκε ο 11ος Πρόεδρος της χώρας.

Ο 60χρονος εξελέγη νέος Πρόεδρος της χώρας με ομόφωνη ψήφο των 120 βουλευτών της Βουλής της χώρας και διαδέχεται τον Ρεουβέν Ριβλίν.

Αντίπαλός του ήταν η 67χρονη εκπαιδευτικός Μίριαμ Πέρετζ, η οποία είχε κριθεί ως συντηρητική και πιο εθνικιστική υποψήφια.

Μεταξύ 2003 και 2018, ο Χέρτζογκ είχε διατελέσει μέλος τις ισραηλινής Κνεσέτ – το Κοινοβούλιο της χώρας – και είχε αναλάβει το χαρτοφυλάκιο αρκετών υπουργείων, μεταξύ αυτών του Πρόνοιας και Κοινωνικών Υπηρεσιών.

Το 2013 ο Χέρτζογκ είχε θέσει υποψηφιότητα για την πρωθυπουργία της χώρας, έναντι του Νετανιάχου, ωστόσο είχε χάσει.

Είναι γόνος μιας εξεχούσης σιωνιστικής οικογένειας. Ο πατέρας του, Τσέιμ Χέρτζογκ, ήταν πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη προτού εκλεγεί Πρόεδρος.

Ο θείος του, Άμπα Εμπάν, ήταν ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ και πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο παππούς του ήταν ο πρώτος επικεφαλής ραβίνος της χώρας.

Τα τελευταία τρία χρόνια υπηρετούσε ως επικεφαλής της Εβραϊκής Υπηρεσίας, ενός μη κερδοσκοπικού Οργανισμού που συνεργάζεται στενά με την κυβέρνηση για την προώθηση της μετανάστευσης στο Ισραήλ.

Αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα από τις 9 Ιουλίου και η θητεία του θα είναι επταετής.

Ο ρόλος του Προέδρου είναι, σε μεγάλο βαθμό, τελετουργικός να αναλαμβάνει την παράδοση των εντολών σχηματισμού κυβέρνησης μετά τις εκλογές.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο google-site-verification: google4ff2c0abc414e29b.html
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων