spot_img
spot_img
ΑρχικήΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣΕγκρίθηκαν οι παρεμβάσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης

Εγκρίθηκαν οι παρεμβάσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης

Υπέρ της επέκτασης του κτιριολογικού προγράμματος του Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης, γνωμοδότησε την Τρίτη 1 Ιουνίου το Κεντρικό Συμβούλιο Μουσείων κατά την συνεδρίασή του. Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος θα χρηματοδοτήσει εξ’ ολοκλήρου το έργο, το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης, είναι το πρώτο μουσειακό επαρχιακό ίδρυμα που κατασκευάστηκε στη χώρα, γύρω στο 1874 ενώ ακολούθησαν δυο επεκτάσεις, η πρώτη το 1906 και η δεύτερη το 1936. Έκτοτε δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία παρέμβαση στους χώρους του, ενώ το 1995, χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Κεντρικού Συμβουλίου Μουσείων, ο κ. Κ. Φρυσίρας παρουσίασε τη δομή του κτηρίου, υπογραμμίζοντας πως έχει ένα απλό, συμμετρικό σχέδιο, με πρόπυλο, κεντρικό χώρο εισόδου, δυο πτέρυγες συνολικού μήκους 63 μέτρων όπου και χωροθετείται κατά κύριο λόγο και η μόνιμη έκθεση.

Η είσοδος στο μουσείο, γίνεται μέσα από έναν πανέμορφο κήπο από τα δυτικά, ενώ στην ανατολική πλευρά του κτηρίου, αναπτύσσονται δυο μεταγενέστερα ισόγεια κτήρια με χρήση αποθηκών τα οποία ολοκληρώθηκαν το 1960.

Μέχρι σήμερα οι χώροι εκθέσεων κάλυπταν 390 τμ, ενώ με την επέκταση που χρηματοδοτεί το ΙΣΝ, θα αγγίξουν τα 530 τμ. Το μουσείο θα επεκταθεί εν υπογείω και θα έχει συνολικό εμβαδό 855 τετραγωνικά από 495 που είναι σήμερα. Σ

Οι εκθεσιακοί χώροι προβλέπεται να είναι 560 τετραγωνικά για τις μόνιμες εκθέσεις και 125 για τις περιοδικές εκθέσεις και για εκδηλώσεις. Επίσης, θα υπάρξουν χώροι εξυπηρέτησης κοινού, εκπαιδευτικών δράσεων κ.α.

Η σύμβαση δωρεάς μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για την υπόγεια επέκταση και ολική αναβάθμιση του Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης, ύψους 4.550.000 ευρώ, υπογράφηκε τον περσινό Ιούλιο.

Το έργο της αναβάθμισης του Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης αποτελεί έναν από τους πυλώνες της Πρωτοβουλίας για την Λακωνία του ΙΣΝ, αλλά και βασική προτεραιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς στοχεύει στην αναγέννηση του πρώτου περιφερειακού μουσείου της νεότερης Ελλάδας, αλλά και ευρύτερα του ιστορικού, νεοκλασικού κέντρου της Σπάρτης.

Παράλληλα, η ανάδειξη της «Οικίας της Ευρώπης» προσθέτει ένα ακόμη εξαιρετικού ενδιαφέροντος εύρημα στο πολιτιστικό απόθεμα της Σπάρτης. Ο Σταύρος Νιάρχος καταγόταν από τη Λακωνία, κάτι που σήμερα αυξάνει το ενδιαφέρον του Ιδρύματος.

Με την τριπλή αυτή παρέμβαση εξωστρέφειας, «η πρωτεύουσα της Λακεδαίμονος με τη μακραίωνη ιστορία ξανασυστήνεται στον κόσμο» κατά την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο πλήρως ανακαινισμένο, με τη νέα του έκθεση, η οποία θα αξιοποιεί πλήρως τις σύγχρονες τεχνολογίες, θα αποτελέσει όχι μόνον σημαντικό πόλο έλξης των Ελλήνων και των ξένων επισκεπτών που θέλουν να μυηθούν στην ιστορία και την αρχαιολογία της Σπάρτης.

Ταυτοχρόνως θα αποτελέσει και το ενοποιητικό στοιχείο με το παρελθόν των Λακεδαιμονίων έτσι όπως πρόκειται να προβληθεί και στο νέο μουσείο στο κτήριο ΧΥΜΟΦΙΞ, όπου η ανέγερση δεν έχει ξεκινήσει.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο google-site-verification: google4ff2c0abc414e29b.html
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων