spot_img
spot_img
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΣυνδικάτο Τροφίμων Αργολίδας: Συμμετέχουμε μαζικά στην 24ωρη απεργία

Συνδικάτο Τροφίμων Αργολίδας: Συμμετέχουμε μαζικά στην 24ωρη απεργία

Με το νομοσχέδιο, που φέρνει η κυβέρνηση της Ν.Δ προς ψήφιση στην βουλή για τα εργασιακά, επιχειρείται να κατεδαφιστούν όσα κατακτήθηκαν απ’ τους εργαζόμενους τα τελευταία 100 χρόνια. Καθιερώνεται 10ωρη δουλειά, που θα επιβάλλεται από τους εργοδότες με ατομικές συμβάσεις εργασίας.

Οι δύο επιπλέον ώρες εργασίας θα είναι χωρίς αμοιβή, με την κυβέρνηση να παραπέμπει τον εργαζόμενο σε αναπλήρωσή τους με μειωμένο ωράριο ή άδεια όποτε συμφέρει την επιχείρηση. Το νομοσχέδιο δεν κάνει διάκριση εφαρμογής του μέτρου για συμβάσεις ορισμένου ή αορίστου χρόνου.

Επιπλέον, αυξάνεται το όριο υπερωριακής απασχόλησης στις 150 ώρες τις οποίες μονομερώς θα μπορούν να επιβάλλουν οι επιχειρήσεις, ενώ επικαλούμενες «επείγουσας φύσης εργασία», ακόμα κι αυτό το όριο των 150 ωρών μπορεί να ξεπερνιέται. Μέχρι τις 150 ώρες ο εργαζόμενος θα αμείβεται με προσαύξηση μόλις 40%, ενώ με το ισχύον καθεστώς για πάνω από τις 120 ώρες η προσαύξηση είναι 60%. Δηλαδή, δουλειά μέχρι τελικής πτώσης για τα κέρδη των καπιταλιστών.

Με την κατάργηση του 8ωρου και την καθιέρωση της 10ωρης εργασίας την ημέρα, χωρίς πρόσθετη υπερωριακή αμοιβή και αύξηση των υπερωριών στις 150 ώρες που θα είναι και φθηνότερες κατά 20%, ανοίγει η πόρτα διάπλατα για την έκρηξη της ανεργίας. Η Κυριακάτικη αργία μετατρέπεται σε σπάνια εξαίρεση, ενώ καταργείται η Επιθεώρηση Εργασίας και απελευθερώνονται οι απολύσεις. Με την τηλεργασία επιβάλλεται δουλειά χωρίς όρια, όποτε θέλει ο εργοδότης και παράλληλα μπαίνουν νέα εμπόδια στην απεργία και τη συνδικαλιστική δράση.

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι, μπορούμε να καταλάβουμε τι σημαίνουν όλα αυτά και για τον κλάδο μας, που υπάρχουν διακυμάνσεις όσον αφορά τον φόρτο εργασίας από μήνα σε μήνα. Οι εργοδότες πλέον θα έχουν την δυνατότητα να απασχολούν μέχρι και 10 ώρες την ημέρα τους εργαζόμενους και μάλιστα χωρίς πρόσθετη αμοιβή.

Αυτό πρακτικά σημαίνει μεγαλύτερα κέρδη για αυτούς, με την αύξηση της εκμετάλλευσης να χτυπάει κόκκινο και την ανεπανόρθωτη επιβάρυνση της υγεία μας. Παράλληλα θα σταματήσουν και οι όποιες προσλήψεις γίνονταν ακόμα και εποχικών εργαζομένων.

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ Η ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ

Να μη γίνουμε η γενιά που θα χάσει όλα αυτά τα δικαιώματα που με αίμα κατέκτησαν οι προηγούμενες. Έχουμε την υποχρέωση να τα διευρύνουμε και να τα παραδώσουμε στα παιδιά μας. Να πάμε κόντρα στο κλίμα μοιρολατρίας που προσπαθούν να καλλιεργήσουν από κοινού ΣΕΒ – κυβέρνηση – αστικά κόμματα – κυβερνητικός εργοδοτικός συνδικαλισμός.

Το 8ωρο, η κοινωνική ασφάλιση, οι συλλογικές συμβάσεις, κατακτήθηκαν με σκληρούς αγώνες των εργαζόμενων απέναντι στην εργοδοσία και τις κυβερνήσεις της. Τίποτε δε μας χαρίστηκε, τίποτα δεν ξεχνάμε.

Ακόμη και την περίοδο της πανδημίας, σε όσα εργοστάσια πάρθηκαν κάποια μέτρα προστασίας, ήταν αποτέλεσμα διεκδίκησης των εργαζόμενων των σωματείων που τιμούν το ρόλο τους. Οι, λίγες έστω, προσλήψεις που έγιναν στο δημόσιο σύστημα υγείας δε θα είχαν πραγματοποιηθεί αν δεν είχαν προηγηθεί οι κινητοποιήσεις των υγειονομικών.

ΤΡΕΜΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΠΑΛΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΤΗΝ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΤΩΝ ΜΟΝΟΠΟΛΙΩΝ

Αν οι συλλογικοί αγώνες, οι απεργίες, οι διαδηλώσεις δεν έχουν αποτέλεσμα, τότε για ποιο λόγο, τόσο η σημερινή όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, έχουν βαλθεί να τους χτυπήσουν;

Αντίθετα, αυτό που δοκιμάστηκε και έχει αποδειχθεί αναποτελεσματικό είναι:

• Η λογική του «να κάνουμε υπομονή, μπόρα είναι θα περάσει». Από το 2010 και μετά, η ζωή μας διαρκώς χειροτερεύει.
• Η εναπόθεση των ελπίδων στην εναλλαγή κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ ψηφίζουν τον έναν αντεργατικό νόμο μετά τον άλλον, για λογαριασμό των βιομηχάνων.
• Η λογική του ότι αν πάει καλά η επιχείρηση κάτι θα περισσέψει και για τους εργαζόμενους αποδείχτηκε «κενό γράμμα». Τι κέρδισαν οι εργαζόμενοι του κλάδου από τον υπερδιπλασιασμό των κερδών τους την τελευταία δεκαετία; Πόσο βελτιώθηκε η ζωή των εργατών στα εργοστάσια τροφίμων από τη διαρκή ανάπτυξη των επιχειρήσεων;

Απαιτούμε από την κυβέρνηση να αποσύρει εδώ και τώρα το νομοσχέδιο έκτρωμα.
Να νομοθετήσει η βουλή την πρόταση των συνδικάτων για τα εργασιακά δικαιώματα.

Διεκδικούμε:

Σταθερό ημερήσιο χρόνο δουλειάς, με μείωση του εργάσιμου χρόνου. 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο.
Ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις χωρίς καμία εμπλοκή του κράτους.
Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς και κατοχύρωση δικαιωμάτων.
Προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, με ευθύνη του κράτους και των επιχειρηματικών ομίλων.
Την κατοχύρωση της ελεύθερης και ανεμπόδιστης δράσης των συνδικάτων και των συνδικαλιστών, κόντρα συνολικά στην κρατική, εργοδοτική παρέμβαση και καταστολή.

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΜΑΧΗ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΗΝ 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

ΠΕΜΠΤΗ 3 ΙΟΥΝΗ 2021

10:30 π.μ. – ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓ. ΠΕΤΡΟΥ – ΑΡΓΟΣ

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ,