spot_img
spot_img
ΑρχικήΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣΑΡΚΑΔΙΑΕπιτροπή Κατοίκων: Σταματήστε το εργοστάσιο που ετοιμάζεται στο Αθήναιον

Επιτροπή Κατοίκων: Σταματήστε το εργοστάσιο που ετοιμάζεται στο Αθήναιον

Σε αναβρασμό βρίσκονται οι κάτοικοι στο Αθήναιο Αρκαδίας και τα γύρω χωριά, ύστερα από τη δημοσιοποίηση ότι στην περιοχή εγκαθίσταται και ετοιμάζεται να λειτουργήσει εργοστάσιο επεξεργασίας ζωικών υπολειμμάτων, που επί της ουσίας αφορά τη μετεγκατάσταση της μονάδας από την περιοχή των Λεχαινών, αφού του έβαλε λουκέτο το Συμβούλιο της Επικρατείας με απόφαση του, ύστερα από προσφυγή και πολυετή αγώνα των κατοίκων της περιοχής για μόλυνση του περιβάλλοντος.

Η επιτροπή αγώνα που συνεστήθη από τους κατοίκους του χωριού την περασμένη εβδομάδα παρέδωσε υπόμνημα διαμαρτυρίας στον αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας κ. Χρήστο Λαμπρόπουλο, ζητώντας επί της ουσίας να μην εγκρίνει το περιφερειακό συμβούλιο την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του συγκεκριμένου εργοστασίου.

Το περιφερειακό συμβούλιο όμως δεν συζήτησε το θέμα κατά την συνεδρίαση του στις 26 Μαΐου και διέκοψε για να συνεδριάσει στις 7 Ιουνίου, όμως τότε ίσως είναι πολύ αργά, αφού θα έχει παρέλθει η προθεσμία που ορίζει ο νόμος για να αποφανθεί θετικά ή αρνητικά επί της Μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων το περιφερειακό συμβούλιο και μπορεί η Αποκεντρωμένη Διοίκηση να αποφασίσει επί της ΜΠΕ από μόνη της.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι για την υπόθεση αυτή συνεδρίασε εκτάκτως την περασμένη εβδομάδα το Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης ύστερα από αίτημα του Δημάρχου Κώστα Τζιούμη και ομόφωνα, αποφάσισε ότι καταψηφίζει την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και δεν δέχεται την εγκατάσταση της μονάδας στη συγκεκριμένη περιοχή.

Στο χωριό λοιπόν, υπάρχει μεγάλη ανησυχία των κατοίκων κι αφού ενημέρωσαν τις προηγούμενες ημέρες τους τοπικούς βουλευτές, τώρα ετοιμάζονται για πιο δυναμικές κινητοποιήσεις.

Εν τω μεταξύ σε δελτίο τύπου που εξέδωσαν υποβάλουν δημόσια, ερωτήματα στον πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου κ. Μανόλη Σκαντζό και ζητούν από τον περιφερειάρχη κ. Παναγιώτη Νίκα να πάρει θέση.

Ειδικότερα στην ανακοίνωση τους επισημαίνουν: “Μετά την τελευταία εξέλιξη στο ΠΕΣΥ ( περιφερειακό συμβούλιο) της περιφέρειας Πελοποννήσου όπου τόσο απλόχερα και με συνοπτικές διαδικασίες…. δεν συζητήθηκε ένα τόσο σοβαρό θέμα η αγωνία μας για την επόμενη μέρα είναι μεγάλη και τα ερωτήματα πάρα πολλά!!!!

Ρωτάμε τον πρόεδρο του πέρσι γιατί ένα τόσο σοβαρό θέμα και παρά τις αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης διέκοψε τη συνεδρίαση; οι ερωτήσεις ήταν το κυρίαρχο θέμα ή το σοβαρό θέμα των ΜΠΕ, που έχουν σχέση με το περιβάλλον και τη ζωή μας;

Η άρνηση σας να σταλεί επιστολή στην Αποκεντρωμένη Περιφέρεια που θα ζητούσε να μην πάρει απόφαση έγκρισης λειτουργίας της μονάδας μέχρι 7/2020, που θα γίνει το επόμενο συμβούλιο τι εξυπηρετεί;

Από την Περιφερειακή Αρχή ζητάμε ξεκάθαρη θέση. ο περιφερειάρχης να δηλώσει δημόσια ότι είναι κατά της λειτουργίας της συγκεκριμένης μονάδας και θα κάνει αγώνα να απορριφθεί το αίτημα για την κατασκευή του συγκεκριμένου εργοστασίου.

Αυτά έπραξε και η όμορη Περιφέρεια Δυτικής Πελοποννήσου ( περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας), με σκοπό το κλείσιμο της μονάδος, για τους τόσο σοβαρούς λόγους που υπήρχαν ( καταδικαστικές αποφάσεις, με Πάτρα ιστορία επιχειρηματία).

Για τη μεταλιγνιτική εποχή ζητάμε να έρθουν στον τόπο μας επιχειρήσεις πράσινες, χωρίς περιβαλλοντική επιβάρυνση, με θέσεις εργασίας, έτσι ώστε να σταματήσει η μόλυνση που έχει υποστεί περιοχή τόσα χρόνια με τη λειτουργία της ΔΕΗ.

Γνωρίζουμε ότι οι επιδοτήσεις είναι μεγάλες και τα κίνητρα πολλά για τους επενδυτές που θα έρθουν, όμως πρέπει με σεβασμό στον τόπο να γίνει η επιλογή των επιχειρήσεων και η Περιφέρεια να καθορίσει τι είδους επιχειρήσεις χρειάζεται η περιοχή, Όχι να μαζέψουμε όλες τις ρυπογόνες επιχειρήσεις.

Ζητούμε από τους τρεις βουλευτές του νομού και κυρίως από τον Υπουργό της Κυβέρνησης κ. Κώστα Βλάση, να σταματήσουν αυτό το έγκλημα που πάει να γίνει στην περιοχή.

Είμαστε στη διάθεσή τους για οποιαδήποτε διευκρίνιση. Ο αγώνας για εμάς τους κατοίκους της περιοχής τώρα αρχίζει. Αν δεν σταματήσει αυτός ο εμπαιγμός θα συγκρουστούμε σκληρά με συνέπειες προς όλους τους υπεύθυνους αυτής της οικολογικής καταστροφής.

Τα Βαλτετσοχώρια δεν θα υποδουλωθούν, επειδή το θέλουν κάποιοι…. Οι κάτοικοι της περιοχής Η Επιτροπή Αγώνα”