spot_img
spot_img
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑΚύπρος: Εκλογές υπό τη "σκιά" σκανδάλων και..Χρυσής Αυγής!

Κύπρος: Εκλογές υπό τη “σκιά” σκανδάλων και..Χρυσής Αυγής!

Οι Βουλευτικές Εκλογές που διεξάγονται σήμερα, Κυριακή, 30/5/2021, στην Κύπρο αναμένεται να δημιουργήσουν νέο πολιτικό “σκηνικό”

Οι πολίτες, σύμφωνα και με τις έρευνες κοινής γνώμης, δείχνουν ν’ απομακρύνονται από τα “παραδοσιακά” κόμματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να κατευθύνονται προς εναλλακτικές, όπως οι Οικολόγοι και το ΕΛΑΜ, κυρίως λόγω της σωρείας υποθέσεων διαφθοράς που ταλανίζουν το πολιτικό σύστημα της μεγαλονήσου.

Ειδικά, όσον αφορά το ΕΛΑΜ, θα πρέπει να σημειώσουμε πως πρόκειται γι’ ακροδεξιό κόμμα του οποίου ο επικεφαλής υπήρξε μέλος της ημεδαπής εγκληματικής οργάνωσης “Χρυσή Αυγή”.

Την ψήφο των Ελληνοκυπριών διεκδικούν συνολικά 15 κομματικοί συνδυασμοί σε μία εκλογική αναμέτρηση “γρίφο”, καθώς τις απώλειες του κυβερνώντος κόμματος της Δεξιάς, δεν προβλέπεται να “καρπωθούν” τα κόμματα της αντιπολίτευσης, το κόμμα της Αριστεράς ΑΚΕΛ και το κεντροδεξιό ΔΗΚΟ.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Βουλή – η οποία ασκεί μόνο νομοθετική εξουσία αφού το εκλογικό σύστημα στην Κύπρο είναι προεδρικό – αναμένεται να απαρτίζεται από τουλάχιστον οκτώ κόμματα.

Οι Προεδρικές Εκλογές στη μεγαλόνησο θα γίνουν το 2023, αλλά, οπωσδήποτε, εάν το σημερινό αποτέλεσμα είναι αρνητικό για το κόμμα του κ. Αναστασιάδη, θα υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις. Tέλος, αναμένεται σημαντική αποχή των ψηφοφόρων, σύμφωνα με Κυπριακά ΜΜΕ.

Τα 15 κόμματα που αναμετρώνται στην Κύπρο είναι:

ΑΚΕΛ (ΑΝΟΡΘΩΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΛΑΟΥ), ΑΛΛΑΓΗ ΓΕΝΙΑΣ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ, ΑΦΥΠΝΙΣΗ -2020-, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ, ΕΘΝΙΚΟ ΛΑΪΚΟ ΜΕΤΩΠΟ (ΕΛΑΜ), ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ – ΚΙΝΗΜΑ ΕΝΩΜΕΝΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ ΚΥΝΗΓΩΝ, ΚΙΝΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ – ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ, ΚΙΝΗΜΑ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΕΔΕΚ, ΚΟΜΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΚΥΠΡΟΥ, ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ και ΠΝΟΗ ΛΑΟΥ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο google-site-verification: google4ff2c0abc414e29b.html
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων