spot_img
spot_img
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΔίκτυο Αυτοδιοικητικών: Ύστατη παρέμβαση για τον εκλογικό νόμο

Δίκτυο Αυτοδιοικητικών: Ύστατη παρέμβαση για τον εκλογικό νόμο

Το Δίκτυο Ελλήνων Αυτοδιοικητικών, με αφορμή την επικείμενη συζήτηση και ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καταθέτει τις απόψεις του, όπως εξ άλλου αυτές διατυπώθηκαν και κατά την προηγηθείσα σχετική διαβούλευση.

Αναφορικά με τη διάταξη που προβλέπει ότι ο πλειοψηφών συνδυασμός με 43% +1 λαμβάνει τα 3/5 των μελών του δημοτικού συμβουλίου, εκτιμά ότι αυτή καθιστά τον δήμαρχο παντοκράτορα, ενισχύει το προσωποπαγές δημαρχοκεντρικό μοντέλο και δεν επιτρέπει στην ουσία καμία παρέμβαση της αντιπολίτευσης.

Η Διοίκηση δεν θα υπολογίζει πλέον τον δημόσιο έλεγχο επειδή θα έχει την απόλυτη υπερ-πλειοψηφία του συμβουλίου. Καταργείται στην πράξη η πολιτική σταθερά της νομιμοποίησης του δημάρχου με ποσοστό 50% +1, που αποτελεί απαραίτητο πυλώνα της δημοκρατίας. Ακόμη, οι δημοτικές εκλογές θα διεξάγονται πλέον κάθε 5 χρόνια σε αντίθεση με τις βουλευτικές που μπορούν να προκηρυχθούν και διεξαχθούν πολλές φορές σ’ αυτό το διάστημα.

Τίθεται όριο 3% για τη εκλογή δημοτικού ή περιφερειακού συμβούλου, που σημαίνει την πολιτική καταδίκη ανεξάρτητων συνδυασμών και αποθάρρυνση συμμετοχής σε πολίτες που δεν επιθυμούν να ενταχθούν σε «κομματικά μαντριά» αλλά ενδιαφέρονται απλώς να προσφέρουν στον δήμο τους χωρίς υστεροβουλίες και δεσμεύσεις.

Στις κοινότητες άνω των 500 κατοίκων ουσιαστικά δεν επιτρέπεται να υπάρξουν ανεξάρτητοι υποψήφιοι, αφού την πλειοψηφία του κοινοτικού συμβουλίου δεν την λαμβάνει αυτός που πλειοψηφεί, αλλά –και αυτό αποτελεί μία παγκόσμια πρωτοτυπία- ο υποψήφιος του δημάρχου που θα εκλεγεί στο σύνολο του δήμου!

Επιπλέον, ο μέγιστος αριθμός των υποψηφίων δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων σε κάθε ψηφοδέλτιο διαμορφώνεται στο 150% του αριθμού των εδρών κάθε εκλογικής Περιφέρειας (από 30% που ίσχυσε στις τελευταίες εκλογές). Αυτό σημαίνει πρακτικά ενίσχυση των κομματικών συνδυασμών με υποψηφιότητες από τη δεξαμενή των κομματικών μελών, που σε συνδυασμό με το πλαφόν του υποχρεωτικού υψηλού ελάχιστου ποσοστού επί του συνόλου των αιρετών, καθιστά ακόμη δυσκολότερη τη συγκρότηση ενός ανεξάρτητου συνδυασμού.

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι το νομοσχέδιο αυτό που θα αφήσει ουσιαστικά χωρίς εκπροσώπηση μεγάλη μερίδα πολιτών προς όφελος των κομματικών επιλογών, προήλθε με την αγαστή συνεργασία του συνόλου του πολιτικού σκηνικού, αφού από την επομένη κιόλας των τελευταίων εκλογών, ο θεσμός της απλής αναλογικής μπήκε στο στόχαστρό του.

Αντί αυτός ο θεσμός να αφεθεί να λειτουργήσει ώστε να αποτελέσει έναν παράγοντα δημιουργίας και καλλιέργειας ενός πολιτικού πολιτισμού, απαξιώθηκε και πολεμήθηκε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, που είδαν πως είχε οδηγήσει σε μη ελεγχόμενες ανεξάρτητες εκπροσωπήσεις σε όλες τις αυτοδιοικητικές βαθμίδες. Αυτό φυσικά ενόχλησε και έπρεπε να εκλείψει το συντομότερο δυνατό.

για το Δίκτυο Ελλήνων Αυτοδιοικητικών

Βαϊούλης Κώστας, δημοτικός σύμβουλος
Λάρισα, e-mail: larisaionkoinon@gmail.com

Μιχαλακόπουλος Χάρης, δημοτικός σύμβουλος
Πύργος Ηλείας, e-mail: xaris1821xaris@gmail.com

Κουριαννίδης Γιάννης, δημοτικός σύμβουλος
Θεσσαλονίκη, e-mail: info@thess-el-poli.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο google-site-verification: google4ff2c0abc414e29b.html
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων