spot_img
spot_img
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΑλ. Τσίπρας: Πάρτε πίσω την «αθλιότητα» που αφήνει 30.000 μαθητές εκτός ΑΕΙ

Αλ. Τσίπρας: Πάρτε πίσω την «αθλιότητα» που αφήνει 30.000 μαθητές εκτός ΑΕΙ

Σκληρή επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, κατηγορώντας τον ότι δεν έρχεται στη Βουλή να απαντήσει στην ερώτηση που έχει καταθέσει τρεις φορές, για την Ώρα του Πρωθυπουργού, σχετικά με το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να «πάρει πίσω την αθλιότητα» με την ελάχιστη βάση εισαγωγής που αφήνει εκτός ΑΕΙ 25.000-30.000 μαθητές, όπως είπε, «στο βωμό εξυπηρέτησης των συμφερόντων των ιδιοκτητών κολλεγίων». Του καταλόγισε «πολιτική δειλία να το βάζει στα πόδια και να μην απαντά», προσθέτοντας ότι το έδρανό του είναι άδειο γιατί δεν έχει απαντήσεις και ότι «γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του» 100.000 μαθητές που δίνουν πανελλαδικές και τις οικογένειες τους. «Κι αν δεν έρχεται αυτός, εμείς θα είμαστε εδώ, μέσα στο ναό της δημοκρατίας, να αναδεικνύουμε τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν την ελληνική κοινωνία», είπε. «Εμείς ανοίγαμε πανεπιστήμια, αυξάναμε τους φοιτητές και προσλαμβάναμε καθηγητές, αυτοί κλείνουν πανεπιστήμια, μειώνουν τους εισακτέους και προσλαμβάνουν αστυνομικούς, αυτή είναι η διαφορά μας, ο λαός πολύ σύντομα αυτή τη διαφορά θα την αναγνωρίσει», υπογράμμισε. «Ο Μωυσής μας προέκυψε Ηρώδης», σχολίασε, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό για «μένος με τη νέα γενιά». Είπε πως καταδικάζει τους νέους να δουλεύουν απλήρωτα δεκάωρα και πως αφού τους κατηγόρησε για την πανδημία τους «πετάει και εκτός ΑΕΙ».

Σημείωσε ότι το ζήτημα δεν αφορά παραταξιακές αντιπαραθέσεις, αλλά 100.000 μαθητές και τις οικογένειές τους που φέτος περνούν τον Γολγοθά των εξετάσεων μέσα στην πανδημική κρίση. Τόνισε ότι το νέο σύστημα μειώνει τους εισακτέους κατά 1/3 και μεγαλώνει την αγωνία τους. «Αν την πρώτη Παρασκευή δικαιολογία όταν ότι έπρεπε να πάει στη Τήνο για να ξεσκάσει, τη δεύτερη και τρίτη Παρασκευή δεν έχει καμία δικαιολογία γιατί απουσιάζει, η μόνη πραγματική εξήγηση είναι γιατί δεν έχει να δώσει απαντήσεις, δεν μπορεί να κοιτάξει στα μάτια τους 100.000 υποψήφιους και τις οικογένειές τους». Είπε πως είναι πρωτοφανές να αλλάζει το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια και να εφαρμόζεται την ίδια χρονιά, καλώντας την κυβέρνηση έστω να μην εφαρμόσει την αλλαγή από τη φετινή χρονιά και να δώσει περιθώριο χρόνου στους μαθητές και τις οικογένειες τους να προσαρμοστούν.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε ότι αυτά δεν είναι τυχαία και πως γίνονται «για να εξυπηρετηθούν πολύ συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα» και ότι στον βωμό της εξυπηρέτησής τους βάζει στον τοίχο μαθητές και τις οικογένειές τους. Πρόσθεσε ότι δεν είναι μόνο η ελάχιστη βάση εισαγωγής, αλλά και οι προηγούμενες τροπολογίες που, όπως είπε, εξισώνουν το πτυχίο των ΑΕΙ με των κολεγίων. Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως ο στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξουν 25.000 λιγότεροι εισακτέοι φέτος, «ώστε από του χρόνου να κάνουν χρυσές δουλειές οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κολεγίων». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα Εσπερινά Λύκεια. Είπε ότι το 1% των εισακτέων ήταν υποχρεωτικά μεταξύ αποφοίτων εσπερινών λυκείων, περίπου 600-700 κάθε χρόνο και πως κόβουν το μέλλον σε αυτά τα παιδιά που δουλεύουν για να σπουδάσουν. «Πρέπει επιτέλους να επιστρέψει η Δικαιοσύνη, δικαιοσύνη είναι να μπορεί να σπουδάσει και το παιδί που έχει τις ικανότητες ,αλλά όχι την οικονομική δύναμη». Αναφέρθηκε στην επίσκεψη στον Πύργο Ηλείας και την Αμαλιάδα τη Δευτέρα, «μια περιφέρεια που πλήττεται από την κυβερνητική πολιτική», κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «αποφάσισε να κλείσει δυο σχολές, αφήνοντας στον αέρα 1.500 φοιτητές».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι διάβασε σήμερα στα «ΝΕΑ» πως η κυβέρνηση παίρνει πίσω την εφαρμογή του νόμου για «ίδρυση αστυνομικών τμημάτων μέσα στα πανεπιστήμια». «Αναρωτιέμαι πόσο αστείοι είναι τελικά», σχολίασε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση «για λόγους επικοινωνίας, για να υπερασπιστεί ιδεοληψίες και να απευθυνθεί στο συντηρητικό της ακροατήριο, ψηφίζει νόμους που δεν μπορεί να εφαρμόσει».

Σκληρά επιτέθηκε στον κ. Μητσοτάκη και με αφορμή την ομιλία του χθες στην εκδήλωση για τα 40 χρόνια από την ένταξη της χώρας μας στην ΕΕ, μια εκδήλωση «με ιδιαίτερο θεσμικό και διεθνές βάρος». Μίλησε για διχαστική και «θρασύτατη» τοποθέτησή του μπροστά στους Ευρωπαίους αξιωματούχους, κατηγορώντας τον ότι μίλησε όχι ως πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων αλλά ως «κομματάρχης της δεξιάς σε καφενείο, με λόγο ανιστόρητο, διχαστικό, εμπρηστικό, με λόγο που εξίσωνε την αριστερά με τον φασισμό». «Πού τα ‘χει δει αυτά γραμμένα να εξισώσει τους αγώνες για τη δημοκρατία μιας παράταξης που έδωσε αίμα για τη δημοκρατία, με το φασισμό, το μίσος, την ακροδεξιά;». Χαρακτήρισε «θράσος» την αναφορά του πρωθυπουργού σε «σκοτεινό διάλειμμα» για τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας: «Είναι σκοτεινό διάλειμμα η διάσωση της χώρας από τη χρεοκοπία στην οποία η παράταξη σας μας είχε οδηγήσει; Είναι σκοτεινό διάλειμμα η έξοδος από τα μνημόνια μετά από 8 χρόνια; Είναι σκοτεινό διάλειμμα η ρύθμιση του χρέους που μας κρατά σήμερα σ’ αυτή την κρίση με το κεφάλι έξω απ’ το νερό; Είναι σκοτεινό διάλειμμα τα 12 συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης, η μείωση της ανεργίας κατά 10%; Είναι σκοτεινό διάλειμμα για τον κ. Μητσοτάκη τα 37 δισ. που βρήκε στα δημόσια ταμεία, το μαξιλάρι στο οποίο κοιμάται σήμερα ήσυχος;».

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως τη μέρα που «το ανώτατο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Καρλσρούης εγκαλούσε τη γερμανική κυβέρνηση, την Καγκελάριο και ιδίως τον τότε ΥΠΟΙΚ και σημερινό πρόεδρο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης Σόιμπλε για τη στρατηγική τους στη διαπραγμάτευση του ’15 και τον εκβιασμό τους απέναντι στην Ελλάδα και τη στρατηγική τους να εκδιώξουν τη χώρα από το ευρώ, ο κ. Μητσοτάκης έρχεται αυτή τη μέρα να μιλήσει με αυτόν τον διχαστικό λόγο και να απευθυνθεί σε αυτούς που έδωσαν τη μάχη τότε χαρακτηρίζοντας τους λαϊκιστές, φασίστες, ακραίους». Την ίδια μέρα, τόνισε, που ο πρόεδρος του ΕΚ, Ντ. Σασόλι, «στην ίδια τοποθέτηση ήρθε με απολογητικό λόγο εκ μέρους του συνόλου της ευρωπαϊκής οικογένειας και μίλησε λέγοντας ότι ήταν λάθος της Ευρώπης η στάση της απέναντι στην Ελλάδα». Συνεχίζοντας στους ίδιους υψηλούς τόνους ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ότι ο κ. Μητσοτάκης «αποδεικνύει ότι δεν είναι απλά θρασύδειλος αλλά είναι και αμετανόητος με όλους αυτούς που έβγαιναν και φώναζαν “βάστα Σόιμπλε”». «Την ιστορία», υπογράμμισε, «δεν θα τη γράψετε ξανά εσείς, η ιστορία έχει αποδείξει ότι η προοδευτική παράταξη σε αυτόν τον τόπο έδωσε μάχες για τη δημοκρατία και την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και την ευημερία στηρίζοντας πάντα τους αδύναμους».

Κατηγόρησε επίσης τον πρωθυπουργό για «θράσος να μιλήσει δήθεν εξ ονόματος των προοδευτικών δυνάμεων» και ότι «οι “βάστα Σόιμπλε” έγιναν προοδευτικοί και όλοι οι υπόλοιποι γίναμε “φασίστες”». Σχολίασε ότι για προοδευτικές δυνάμεις, για λαϊκισμό και δημαγωγία μίλησε ποιος, «εκείνος που ντύθηκε Μακεδονομάχος που πήρε αγκαζέ τη Χρυσή Αυγή και δίχασε τους Έλληνες όταν υπογράφαμε τη Συμφωνία των Πρεσπών». Εκείνος που «τώρα τιμά τη Συμφωνία των Πρεσπών», αλλά «στα κρυφά» αφού, όπως είπε, «δεν τολμά να αναφέρει το όνομα της Βόρειας Μακεδονίας όταν έρχεται ο πρωθυπουργός της και αναστέλλει την ψήφιση των μνημονίων συνεργασίας εδώ και έξι μήνες». Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως ο κ. Μητσοτάκης «όταν θα μιλά για λαϊκισμό και δημαγωγία να κοιτά τον καθρέφτη, γιατί θα βλέπει το πρόσωπό του», «δίπλα στο λήμμα ”δημαγωγός” όταν θα ανατρέχει κανείς στο διαδίκτυο είναι βέβαιο ότι θα βγαίνει η Συμφωνία των Πρεσπών και η φωτογραφία του κ. Μητσοτάκη», υπογραμμίζοντας: «Ο μεγαλύτερος δημαγωγός, η μεγαλύτερη πολιτική απάτη στη σύγχρονη ιστορία του τόπου».

ΑΠΕ ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο google-site-verification: google4ff2c0abc414e29b.html
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων