spot_img
spot_img
ΑρχικήΠΑΙΔΕΙΑΆργος, Σπάρτη και Τρίπολη "κόπηκαν" από τον ακαδημαϊκό Χάρτη

Άργος, Σπάρτη και Τρίπολη “κόπηκαν” από τον ακαδημαϊκό Χάρτη

Σε οριστικό παρελθόν, προτού καν αποτελέσουν «παρών», οδηγούνται τα 37 νέα τμήματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας, που είχαν συσταθεί επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ από τον τέως υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου.

Υπενθυμίζεται πως η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αποφασίσει πριν από τις εθνικές εκλογές του 2019 την ίδρυση των νέων τμημάτων, με αντικείμενα όπως η υδροβιολογία, η διαιτολογία, η γεωλογία, οι ανατολικές γλώσσες και πολιτισμοί, η μουσειολογία, η δημόσια διοίκηση, η εκπαίδευση ενηλίκων, ο εναλλακτικός τουρισμός και η στατιστική-αναλογιστική επιστήμη.

Τα νέα τμήματα θα είχαν έδρα σε: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ψαχνά Ευβοίας, Ηράκλειο Κρήτης, Φλώρινα, Βόλο, Ιωάννινα, Άμφισσα, Καβάλα, Έδεσσα, Ιεράπετρα, Αγιο Νικόλαο, Άρτα, Αγρίνιο, Πύργο, Ηγουμενίτσα, Αιγάλεω, Λευκάδα, Ληξούρι, Ρέθυμνο, Χανιά, Καρδίτσα, Λαμία, Κοζάνη, Γρεβενά, Καστοριά, Άργος, Σπάρτη και Τρίπολη.

Την αναστολή των συγκεκριμένων πανεπιστημιακών τμημάτων, που θα λειτουργούσαν από το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021, ανακοίνωσε τον Νοέμβριο του 2019 η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Σύμφωνα με την ηγεσία του Υπουργείου, τα παραπάνω 37 τμήματα δημιουργήθηκαν χωρίς συγκεκριμένα ακαδημαϊκά κριτήρια, χωρίς μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας, χωρίς καν την προηγούμενη γνώμη της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ), παρότι ο Νόμος προέβλεπε τη συμβολή της.

Το Μέγαρο Μαξίμου έλαβε τότε τη συγκεκριμένη απόφαση, υποστηρίζοντας πως η προοπτική δραστηριοποίησης των νέων τμημάτων θα επανεξετάζονταν με ακαδημαϊκά κριτήρια. Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», η αξιολόγησή τους τελικά δεν προχωράει από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), στο πλαίσιο του ευρύτερου εξορθολογισμού του ακαδημαϊκού χάρτη.

«Κόπηκε» και το τμήμα της Σπάρτης

Ανάμεσα στα 37 τμήματα που καταργούνται αμετάκλητα είναι και το Τμήμα Στατιστικής και Αναλογιστικής Επιστήμης της Σχολή Διοίκησης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, που επρόκειτο να έχει έδρα τη Σπάρτη και θα λειτουργούσε από το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021.

Έτσι, η Σπάρτη παραμένει με τρία πανεπιστημιακά τμήματα (Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού, Φυσικοθεραπείας και Ψηφιακών Συστημάτων), με την πρωτεύουσα της Λακωνίας να «αποχαιρετά» μια σχολή, πριν καν την υποδεχθεί, καθώς η λειτουργία της παρέμεινε μόνο «επί χάρτου».

Στοίχημα, πλέον, αποτελεί η διατήρηση των υφιστάμενων τμημάτων του ΠΑΠΕΛ στη Λακωνία, ενώ θα ξεδιαλύνει και το τοπίο αναφορικά με πιθανή αύξηση του αριθμού τους. Σημειώνεται πως στην «ατζέντα» βρίσκεται τους τελευταίους μήνες, από εκπροσώπους αρχών και φορέων στη Λακωνία, η διερεύνηση ίδρυσης Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ), για το οποίο ωστόσο παρατηρείται στασιμότητα το τελευταίο διάστημα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο google-site-verification: google4ff2c0abc414e29b.html
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων