spot_img
spot_img
ΑρχικήΑΓΡΟΤΙΚΑΜεγάλη σταφιδική κρίση φέρνει η πανδημία-άμεση στήριξη ζητούν οι παραγωγοί

Μεγάλη σταφιδική κρίση φέρνει η πανδημία-άμεση στήριξη ζητούν οι παραγωγοί

Όπως είναι γνωστό, ήδη μετά από τη συμπλήρωση 15 μηνών από τότε που ενέσκηψε στη Χώρα μας η πανδημία του Κορωνοϊού (Sars-CoV-2), η Ελληνική κοινωνία και η οικονομία μας βιώνει το τρίτο κύμα της πρωτόγνωρης αυτής κατάστασης, με τις συνέπειες να έχουν γίνει οδυνηρές, ιδίως για ορισμένους επιχειρηματικούς κλάδους.

Στον τομέα εμπορίας αγροτικών προϊόντων, τα οποία κατά κύριο λόγο διατίθενται μέσω των επιχειρήσεων εστίασης και των ξενοδοχειακών μονάδων και όχι μέσω της οικιακής κατανάλωσης, οι συσσωρευμένες ζημίες από την πανδημία είναι πολλαπλές και οδηγούν αναπόφευκτα στην οικονομική κατάρρευση όλων όσων δραστηριοποιούνται στην εφοδιαστική αλυσίδα, δηλαδή από τον παραγωγό έως και τον τελικό μεταπωλητή.

Η Κορινθιακή σταφίδα, ένα προϊόν σχεδόν εξ ολοκλήρου εξαγώγιμο ( σε ποσοστό μεγαλύτερο από 95 % της ετήσιας παραγωγής ) παρουσιάζει, για πρώτη χρονιά, σημαντικά πλεονάσματα.

Μεγάλες εξαγωγικές εταιρείες του κλάδου, που δραστηριοποιούνται στις εξαγωγές της Κορινθιακής Σταφίδας, ιδιωτικές και συνεταιριστικές ( Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών, Μελισσείδης Α.Ε κλπ ) που διαχειρίζονται μεγάλες ποσότητες σταφίδας και αντιπροσωπεύουν ποσοστό που υπερβαίνει τα τελευταία χρόνια το 70% των Ελληνικών εξαγωγών, ανησυχούν έντονα για την μελλοντική πορεία του προϊόντος καθώς οι εξαγωγές , εξ΄ αιτίας της πανδημίας, έχουν μειωθεί σημαντικά σε ποσοστό

που υπερβαίνει το 40 %, ενώ το ποσοστό αυτό αναμένεται δυστυχώς να αυξηθεί τους επόμενους μήνες μέχρι την έναρξη της νέας εσοδείας, στις αρχές του Σεπτεμβρίου.

Η ίδια δικαιολογημένη αγωνία διακατέχει την συντριπτική πλειοψηφία των συνεταιριστικών οργανώσεων και των Ομάδων Παραγωγών σταφίδας που βλέπουν ότι τα πλεονάσματα, που δημιουργήθηκαν φέτος, εξ΄ αιτίας της πανδημίας, θα οδηγήσουν σε κατάρρευση τις τιμές της σταφίδας νέας εσοδείας .

Η πλήρης επαναλειτουργία της παγκόσμιας αγοράς λόγω της πανδημίας είναι βέβαιο ότι θα καθυστερήσει σημαντικά, ενώ ακόμη και μετά την επαναλειτουργία της είναι επίσης βέβαιο ότι η απορρόφηση του προϊόντος δεν θα είναι ικανοποιητική. Επιπλέον δε η συνεχής υποτίμηση του νομίσματος της τουρκικής λίρας κατά το διάστημα του τελευταίου έτους έχει καταστήσει μη ανταγωνιστικό το προϊόν της ελληνικής σταφίδας, δεδομένου του ότι οι ποσότητες της τουρκικής σταφίδας, που παράγονται και διατίθενται προς πώληση στη διεθνή αγορά, είναι πολλαπλάσιες του δικού μας προϊόντος (ενδεικτικά κατά μέσο όρο στη Χώρα μας παράγονται κάθε χρόνο περίπου 20 – 25 χιλιάδες τόνοι Κορινθιακής σταφίδας, ενώ στην Τουρκία παράγονται περίπου 350.000 τόνοι Σουλτανίνα.

Με τα δεδομένα αυτά, είναι απολύτως βέβαιο ότι με την έναρξη της συγκομιδής της φετινής χρονιάς (περί το τέλος Αυγούστου) του τρέχοντος έτους), η τιμή διάθεσης της Κορινθιακής Σταφίδας στη διεθνή αγορά θα οδηγηθεί σε κατάρρευση, καθόσον ήδη παραμένει αδιάθετη , εξ΄ αιτίας της πανδημίας, σημαντική ποσότητα περίπου 8.000 τόνοι περυσινής παραγωγής, με συνέπεια να είναι αναπόφευκτη μια πρωτοφανής αποθεματοποίηση του προϊόντος.

Συνακόλουθα, η τιμή αγοράς της σταφίδας από τον παραγωγό θα καταβαραθρωθεί, ενώ η τάση αυτή έχει ήδη αρχίσει να αποτυπώνεται στην αγορά, καθώς σήμερα – (3) μήνες πριν από την έναρξη της φετινής συγκομιδής – οι όποιες μέχρι σήμερα αδιάθετες από τους παραγωγούς ποσότητες σταφίδας διαπραγματεύονται προς πώληση σε πολύ χαμηλότερες τιμές του € 1,60 ανά κιλό που διακυμαίνονταν πέρυσι.

Οι σταφιδοπαραγωγοί της Πελοποννήσου αντιλαμβάνονται πλήρως ότι οι επιπτώσεις στην τιμή της σταφίδας θα είναι καταστροφικές για την καλλιέργειά της, καθώς δεν αντέχουν άλλη μείωση στην τιμή, η οποία έχει ήδη μειωθεί σημαντικά κατά το διάστημα των τελευταίων μηνών καθώς η διεθνής αγορά αντιλαμβάνεται το αυτονόητο που ήδη επισημάναμε, ότι τα υψηλά πλεονάσματα θα οδηγήσουν άμεσα στην κατάρρευση των τιμών του παραγωγού.

Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει σαφώς ότι καθίσταται σήμερα άκρως επιβεβλημένη η οικονομική στήριξη των εξαγωγικών επιχειρήσεων Κορινθιακής Σταφίδας και των παραγωγών, με μέτρα στήριξης ανάλογα του οινοποιητικού τομέα.

Δηλαδή με πρόγραμμα στήριξης των εξαγωγικών επιχειρήσεων σταφίδας για την απόσυρση των πλεονασμάτων και την ΄΄απόσταξη κρίσης΄΄ του προϊόντος και τον ΄΄πράσινο τρύγο΄΄ για τον παραγωγό για την αντιμετώπιση των σοβαρών διαταραχών της αγοράς που προκάλεσε η πανδημία COVID-19.

Η έγκαιρη εξαγγελία μέτρων από την κυβέρνηση για την στήριξη της Κορινθιακής σταφίδας είναι απολύτως βέβαιο ότι θα λειτουργήσει άμεσα ευεργετικά με μείωση των αδιάθετων ποσοτήτων, ως βαλβίδα αποσυμπίεσης, καθώς η αγορά δεν θα λειτουργεί ανασταλτικά προεξοφλώντας την περαιτέρω πτώση των τιμών του Αυγούστου, εξαιτίας της προσδοκώμενης καλής εσοδείας και των αδιάθετων πλεονασμάτων.

Συνεπώς και το κόστος από την απόσυρση των πλεονασμάτων σταφίδας, που θα οδηγηθούν για απόσταξη, εκτιμούμε ότι θα είναι πολύ μικρότερο.

Τα μέτρα στήριξης της Κορινθιακής σταφίδας και των εξαγωγικών επιχειρήσεων θα συμβάλουν καθοριστικά στην επιβίωση της σταφίδας , ώστε να μην εγκαταλειφθεί η καλλιέργεια αυτού του μοναδικού και αμιγώς εξαγωγικού προϊόντος για τη Χώρα μας.

Δεν θα πρέπει να λησμονούμε, άλλωστε, ότι οι αγρότες, οι ιδιώτες εξαγωγείς, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί και οι αγροτικές συνεταιριστικές εταιρείες τους, είναι εκείνες που συγκροτούν τον πρωτογενή τομέα της χώρας, ο οποίος θα κληθεί πρώτος να ξεκινήσει τη λειτουργία του παραγωγικού μηχανισμού για την ανόρθωση της οικονομίας μας μετά από την έξοδο της χώρας από την τρέχουσα δυσμενή συγκυρία.

Η άμεση οικονομική στήριξη των εξαγωγικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Κορινθιακής Σταφίδα είναι επιβεβλημένη, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις ολέθριες συνέπειες τόσο για τις ίδιες όσο και για τους σταφιδοπαραγωγούς, συνέπειες που, όπως προαναφέραμε, ήδη επέρχονται σύντομα.

Με εκτίμηση

Οι εξαγωγικές επιχειρήσεις

Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών ΑΕΣ Α.Ε, Μελισσείδης Α.Ε, Συνεταιριστικές Οργανώσεις και Ομάδες Παραγωγών

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο google-site-verification: google4ff2c0abc414e29b.html
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων