spot_img
spot_img
ΑρχικήΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣΛΑΚΩΝΙΑΛακωνία: «Μπλόκο» σε αιολικά πάρκα στον Καβομαλιά

Λακωνία: «Μπλόκο» σε αιολικά πάρκα στον Καβομαλιά

Ανθίστανται στο έργο σύλλογοι και φορείς των Βατίκων – Τι αναφέρουν σε επιστολή τους

Την αντίθεσή τους σε οποιοδήποτε σχεδιασμό εγκατάστασης αιολικών πάρκων στη χερσόνησο του Καβομαλιά, «χωρίς να λαμβάνει υπόψη τη θέληση του τόπου», διατρανώνουν σύλλογοι και φορείς των Βατίκων.

Μέσω επιστολής, που απέστειλε ο Σύνδεσμος Νεαπολιτών «ΤΑ ΒΑΤΙΚΑ» προς τον δήμαρχο Μονεμβασίας Ηρακλή Τριχείλη, οι συλλογικότητες αναπτύσσουν μια σειρά από λόγους και καταθέτουν τις ενστάσεις τους, εκτιμώντας πως η προοπτική ανάπτυξης αιολικών στη χερσόνησο του Μαλέα θα καταστεί επιζήμια για την περιοχή, ισχυριζόμενοι ακόμα πως το εγχείρημα αντιβαίνει διατάξεις αποφάσεων και κανονιστικών πλαισίων.

Η επιστολή έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε, αξιότιμοι κύριοι/ες μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και των Κοινοτικών Συμβουλίων Δήμου Μονεμβασιάς.

Την τρέχουσα περίοδο διενεργείται η δημόσια διαβούλευση των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) νια δύο αιολικά πάρκα στη χερσόνησο του Καβομαλιά.

Συγκεκριμένα:

1. Αιολικό Πάρκο (ΑΣΠΗΕ) 12,6MW Κρίθινα Αγίου Νικολάου Βοιών
Πάρκο 521 στρεμμάτων με 14 ανεμογεννήτριες μέγιστου ύψους 80 σχεδόν μέτρων (ύψους πυλώνα 55μ & διάμετρο πτερυγίων 44μ) και συνολικής ισχύος 12,6MW στη θέση Κρίθινα Ανίου Νικολάου Δημοτικής Ενότητας Βοιών του Δήμου Μονεμβασιάς.

2. Αιολικό Πάρκο (ΑΣΠΗΕ) 15,3MW Αγία Κυριακή Βελανιδιών Βοιών
Πάρκο 755 στρεμμάτων με 17 ανεμογεννήτριες μέγιστου ύψους 80 σχεδόν μέτρων (ύψος πυλώνα 55μ & διάμετρο πτερυγίων 44μ) και συνολικής ισχύος 15,3MW στη θέση Αγία Κυριακή Βελανιδιών δημοτικής ενότητας Βοιών του Δήμου Μονεμβασιάς.

Οι εν λόγω διαβουλεύσεις έχουν καταληκτικές ημερομηνίες την Παρασκευή 28 Μαΐου και την Τρίτη 8 Ιουνίου αντίστοιχα».

Η επιστολή συνεχίζεται ως εξής: «Θεωρούμε ότι η υλοποίηση αυτών των έργων καθώς και όποιων άλλων προκύψουν στην ευρύτερη περιοχή:
• Παρακάμπτουν σειρά στρατηγικών αποφάσεων του δήμου μας, για μια ήπια τουριστική ανάπτυξη του τόπου με την παράλληλη προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος.
• Αδιαφορούν για την εγγύτητα των πάρκων με κατοικημένες περιοχές (564 μέτρα από τον «παραδοσιακό» οικισμό των Βελανιδιών, αντίστοιχα βρίσκονται περί τα 800μ από το Βαλτάκι και τον Ayio Νικόλαο) με ότι αυτό συνεπάγεται νια τους κατοίκους και τους επισκέπτες.
• Αγνοούν την μεγάλης αξίας βιοποικιλότητα της χερσονήσου του Καβομαλιά αφού, φιλοξενεί μοναδική στο είδος της πανίδα και χλωρίδα και αποτελεί καταφύγιο άγριας ζωής (ενδημικής και όχι μόνο) που κατά την γνώμη μας θα πρέπει να χαρακτηριστεί άμεσα ως περιοχή Natura.
• Δεν λαμβάνουν υπόψη το ανεκτίμητης αξίας Γεωπάρκο Αγίου Νικολάου με το απολιθωμένο δάσος καθώς και το παρακείμενο αναρριχητικό πάρκο στην περιοχή Ζόμπολο Ανίου Νικολάου.
• Αδιαφορούν πλήρως για την ύπαρξη του Γερμανικού Παρατηρητήριου, ενός μνημείου πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς καθώς και πολλών εκκλησιών στην ευρύτερη περιοχή του Καβομαλιά που χαρακτηρίζεται ως «μικρόν Αγιο Όρος».
• Αγνοούν και απαξιώνουν το υπό έγκριση αναθεωρημένο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο Πελοποννήσου, μέσω του οποίου προτείνεται η Χερσόνησος του Μαλέα ως Περιφερειακό Πάρκο και Τοπίο Διεθνούς Αξίας.
• Έρχονται σε σύγκρουση με τον υπό έγκριση ΓΠΣ Βοιών, ο οποίος ορίζει τις συγκεκριμένες περιοχές ως Περιοχές Ειδικής Προστασίας.
• Εγείρουν ερωτηματικά και αμφιβολίες σύμφωνα με μελέτες και ευρωπαϊκές οδηγίες που χρήζουν ίσως και νομικής εξέτασης.
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω σε συνάρτηση με
α) την απόφαση του Δήμου μας (Αρ.Απ. 253/2019) για την αντίθεση του στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην περιοχή μας όπως αυτή δημοσιεύεται στην ενημερωτική πύλη του Δήμου (site),
β) την επιστολή σας με Α.π. 1890 / 17 Φεβρουαρίου 2020 προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως αυτή δημοσιεύεται στην ενημερωτική πύλη του Δήμου (site),
γ) το γεγονός ότι η τοπική κοινωνία ήδη από τις αρχές του 2000 έχει εκφράσει καθολικά την αντίθεση της καταθέτοντας στο τότε Νομαρχιακό Συμβούλιο 5500 υπογραφές εναντίωσης,
δ) τις αποφάσεις των ΔΣ των συλλόγων μας».

Καταλήγοντας, οι σύλλογοι και φορείς των Βατίκων υπογραμμίζουν: «Σας καταθέτουμε την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε προσπάθεια εγκατάστασης αιολικών πάρκων στην περιοχή μας χωρίς να λαμβάνει υπόψη τη θέληση του τόπου.

Σας μεταφέρουμε την υποστήριξη μας στις παραπάνω αποφάσεις του Δήμου καθώς και σε οποιαδήποτε προσπάθεια ή πρωτοβουλία γίνει προς αυτήν την κατεύθυνση.

Τέλος, σας ζητάμε να προχωρήσουμε όλοι μαζί, συντεταγμένα και μεθοδικά, σε ότι χρειαστεί ώστε να ανακόψουμε τους εν λόγω και όποιους μελλοντικούς σχεδιασμούς αιολικών πάρκων. Επιπλέον να παρέμβουμε μαζικά τόσο στις συγκεκριμένες διαβουλεύσεις όσο και στους εμπλεκόμενους φορείς-οργανισμούς που καλούνται να γνωμοδοτήσουν».
Την παραπάνω επιστολή συνυπογράφουν οι παρακάτω:
• Σωματείο Ενοικιαζόμενων Δωματίων «Ξένιος Ζεύς»
• Σύνδεσμος Νεαπολιτών «ΤΑ ΒΑΤΙΚΑ»
• Ομοσπονδία Βατικιώτικων Συλλόγων Αττικής
• Ναυτικός Όμιλος Βοιών
• Σύλλογος Τουλίπα Γουλιμή
• Ομοσπονδία Βατικιώτικων Συλλόγων Αττικής (Σύνδεσμος Αγιονικολαϊτών «Ο ΚΑΒΟΜΑΛΙΑΣ», Σύνδεσμος Βελανιδιωτών «Η Μυρτιδιώτισσα», Αδελφότης Φαρακλιωτών «Ή Ευαγγελίστρια», Σύνδεσμος Καστανιωτών «Η Επιδήλιος Άρτεμις», Σύλλογος Ελαφονησιωτών Αθήνας, Πειραιά και Περιχώρων «Ο Φιλόπατρις», Σύλλογος των Απανταχού Λαχιωτών «Ο Άγιος Χαράλαμπος», Σύνδεσμος Πάνω Καστανιωτών «Το Αμπελάκι»)
• Ναυτικός Όμιλος Βοιών
• Σύλλογος Τουλίπα Γουλιμή

Εκτός από τον δήμαρχο Μονεμβασίας, η επιστολή κοινοποιήθηκε σε: Δημοτικό Συμβούλιο Δ. Μονεμβασιάς, Κοινοτικά Συμβούλια Νεάπολης Βοιών, Αγίου Νικολάου και Βελανιδίων, προέδρους και κοινοτικά συμβούλια όλων των Κοινοτήτων του Δ. Μονεμβασίας. Ακόμα: στους βουλευτές Λακωνίας Θ. Δαβάκη, Ν. Κρητικό και Στ. Αραχωβίτη, τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα, τον αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας Θ. Βερούτη και τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος Ανδ. Τσουκαλά. Επιπλέον σε: Ομοσπονδία Πελοποννήσου, τέως περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Τατούλη, τέως αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας-νυν περιφερειακή σύμβουλο Αδ. Τζανετέα, ανεξάρτητη περιφερειακή σύμβουλο Μαργ. Σπυριδάκου.