spot_img
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΑνεμογεννήτριες: Ευρωπαϊκή ασπίδα απέναντι στην άναρχη τοποθέτηση ζητούν οι δήμαρχοι

Ανεμογεννήτριες: Ευρωπαϊκή ασπίδα απέναντι στην άναρχη τοποθέτηση ζητούν οι δήμαρχοι

Με προσφυγή τους προς την Κομισιόν, 30 αιρετοί τονίζουν ότι αγνοούνται επιδεικτικά οι δημοτικές αρχές από τις εταιρείες εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας

Προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιβάλλοντος ετοιμάζουν 30 δήμαρχοι της χώρας προκειμένου να γνωστοποιήσουν την καταστροφή που συντελείται στο φυσικό περιβάλλον από την άναρχη τοποθέτηση ανεμογεννητριών, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα επιμέρους χαρακτηριστικά τής κάθε περιοχής και επισημάνουν ότι αγνοούνται επιδεικτικά οι δημοτικές αρχές από τις διάφορες εταιρείες εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας.

Το ζήτημα απασχολεί όλο και πιο έντονα τις δημοτικές αρχές και τις τοπικές κοινωνίες, καθώς οι εταιρείες αρχίζουν να ασκούν διώξεις στους δημάρχους που αντιστέκονται στην καταστροφή των περιοχών τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ανεμογεννήτριες, που είναι η «νέα μόδα» των εταιρειών ενέργειας, τοποθετούνται με την έγκριση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και σε καμία περίπτωση δεν απαιτείται από το θεσμικό πλαίσιο η έγκριση από τα δημοτικά συμβούλια.

Τελευταία η συζήτηση έφτασε και στο κορυφαίο όργανο των αιρετών, την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, με τον πρόεδρό της Δημήτρη Παπαστεργίου να κρατά μάλλον χλιαρή στάση απέναντι στο αίτημα των 30 δημάρχων, που εκφράστηκε από τον δήμαρχο Σαρωνικού Πέτρο Φιλίππου, ο οποίος αντιμετώπισε αντίστοιχο πρόβλημα στην περιοχή του.

«Δεν είμαστε αντίθετοι στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά στον τρόπο με τον οποίο γίνεται η τοποθέτηση των ανεμογεννητριών, τελείως ανεξέλεγκτα, χωρίς κανέναν προγραμματισμό και τελικά καταλήγει, αντί οι ανεμογεννήτριες να είναι κάτι φιλικό προς το περιβάλλον, να το καταστρέφουν και λόγω του μεγάλου όγκου των ανεμογεννητριών» τονίζει μέσω της ΑΥΓΗΣ ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου, που ανέλαβε την πρωτοβουλία του δικτύου των δημάρχων. Βασικό αίτημα του δικτύου των 30 και πλέον δήμων είναι η εκπόνηση από το υπουργείο Περιβάλλοντος ειδικού χωροταξικού σχεδίου για την τοποθέτηση των ανεμογεννητριών.

Πάντως, η άναρχη εξάπλωση των ανεμογεννητριών τόσο στην ενδοχώρα όσο και στα νησιά έχει ήδη προκαλέσει το ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θέτει πέντε ελληνικά νησιά «υπό την προστασία» της, καθώς «διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο αλλοίωσης του αιγαιοπελαγίτικου τοπίου» εξαιτίας της «άναρχης ανάπτυξης των αιολικών πάρκων».

Έτσι λοιπόν, τα Κύθηρα, η Αμοργός, η Σίκινος, η Κίμωλος και η Τήνος κρίνεται «αναγκαίο να προστατευτούν», καθώς «προσδιορίζονται από υψηλή περιβαλλοντική και αισθητική αξία». Το δε πολυεπίπεδο τοπίο τους βρίσκεται, σύμφωνα με την έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, «σε σοβαρό κίνδυνο».

Στην ίδια έρευνα αναφέρεται ότι «η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει τον στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για συστήματα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας χωρίς την εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε προστατευόμενες περιοχές».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο google-site-verification: google4ff2c0abc414e29b.html
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων