spot_img
spot_img
ΑρχικήΑΡΧΙΚΗ 1Μελωδικό ταξίδι από την Κωνσταντινούπολη στο Μυστρά

Μελωδικό ταξίδι από την Κωνσταντινούπολη στο Μυστρά

Μουσικές παραστάσεις προσανατολισμένες προς το υπέρτατο αγαθό της Ελευθερίας, σχεδιασμένες προσεκτικά, με απόλυτο σεβασμό προς τον ακροατή, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι Σπαρτιάτες αλλά και οι επισκέπτες της πόλης κατά τη διάρκεια των «Παλαιολογείων» 2021.

Μπορεί η πανδημία του κορωνοϊού να έφερε σημαντικές δυσκολίες στον σχεδιασμό του προγράμματος, το αποτέλεσμα ωστόσο θα δικαιώσει και τους πιο απαιτητικούς.

xristos Κάτω από το επιβλητικό Κάστρο του Μυστρά και μέσα στον μυσταγωγικό αρχαιολογικό του χώρο, το βράδυ της Παρασκευής 28/5, θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τη μουσική παράσταση «Εις την ελευθερίαν», με το μουσικό συγκρότημα «Polis Ensemble».

Τις νότες του συγκροτήματος θα «ντύσουν» με τις φωνές τους, οι καταξιωμένοι Έλληνες τραγουδιστές Χρήστος Τσιαμούλης και Καίτη Κούλλια. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει από το τέλος της Βυζαντινής περιόδου και την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, με θρήνους της Αλώσεως από ολόκληρη την Ελλάδα.

Η παράσταση θα συνεχιστεί κάνοντας ένα μουσικό πέρασμα από τη Μεταβυζαντινή περίοδο με έργα του φημισμένου Λάκωνα μελοποιού, Πέτρου Πελοποννήσιου.

Το έργο του συγκεκριμένου μελωδού θεωρείται σημαντικό καθώς ανανέωσε τη βυζαντινή και κοσμική μουσική στην Πόλη του 18ου αιώνα με δυναμισμό και αναβάθμιση του πολιτιστικού επιπέδου της τέχνης των Ρωμιών εκείνη τη δύσκολη περίοδο.

 

Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με ένα μικρό αφιέρωμα στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, με δημοτικά τραγούδια της ελευθερίας που εξυμνούν τους ήρωες και τους πρωταγωνιστές των αγώνων του 1821.

Η δεύτερη μουσική παράσταση θα διεξαχθεί το βράδυ της Παρασκευής 4 Ιουνίου, στον Αρχαιολογικό χώρο του Μυστρά, και φέρει τίτλο «Έντεχνο και Παραδοσιακό Ταξίδι στην Άλωση».

Σε αυτό το μουσικό ταξίδι, θα μας συντροφεύσουν οι φωνές του συγκροτήματος «ΧΟΕΣ» που αποτελείται από τους Σπαρτιάτες Γιάννη Ισμυρνιόγλου, Παναγιώτη Κωνσταντάκη, Πέτρο Χρηστάκη, Μαρία Κουμουτσίδη και Μαρία Γιαννακοπούλου.

 

Η επιλογή των παραστάσεων, από την Εκτελεστική Γραμματέα του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης Άννα Κορομβόκη, είχε ως κεντρικό άξονα το ιστορικό γεγονός της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης και τη διατήρηση της μνήμης των ιστορικών γεγονότων.

Οι δυο μουσικές παραστάσεις θα μας θυμίσουν την αποφράδα ημέρα για τους Έλληνες, αλλά και την πίστη και την πεποίθηση ότι «πάλι με χρόνια με καιρούς, πάλι δικιά μας θα ‘ναι».
Να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά φέτος, όλες οι εκδηλώσεις των Παλαιολογείων, θα μεταδοθούν σε ολόκληρο τον κόσμο μέσω Live Streaming μεταδόσεων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο google-site-verification: google4ff2c0abc414e29b.html
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων