spot_img
spot_img
ΑρχικήΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣΚΟΡΙΝΘΙΑΤΩΡΑ - Φωτιά στην Κορινθία: Χιλιόμετρα από πύρινες «γλώσσες» καταπίνουν τα πάντα...

ΤΩΡΑ – Φωτιά στην Κορινθία: Χιλιόμετρα από πύρινες «γλώσσες» καταπίνουν τα πάντα στο πέρασμά τους

Δυσκόλεψε ξανά λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι η κατάσταση στο μέτωπο της φωτιάς στην Κορινθία καθώς ενισχύθηκαν οι άνεμοι με τη μάχη να δίνεται για να μην περάσουν οι φλόγες τα Γεράνια Όρη και να φτάσουν έτσι στα Μέγαρα.

Η καλή εικόνα που υπήρχε μέχρι τις 12 το μεσημέρι έχει ανατραπεί καθώς ενισχύθηκαν οι άνεμοι και έφτασαν στα 7 μποφόρ.

Η εκτίμηση είναι μάλιστα ότι οι άνεμοι θα μείνουν σε αυτά τα επίπεδα για τουλάχιστον άλλες δύο ώρες.

Οι πυροσβέστες χρησιμοποιούν μηχανήματα για να ανοίξουν δρόμους στα Γεράνια Όρη καθώς η κατεύθυνση του ανέμου στέλνει τη φωτιά προς τα Μέγαρα.

Για το λόγο αυτό, μάλιστα, έχει διακοπεί και η κυκλοφορία σε όλους τους δρόμους προς τα Γεράνια Όρη καθώς υπάρχει κίνδυνος εγκλωβισμού.

Δήμαρχος Μεγαρέων: «Δραματική η κατάσταση»

Η μεγάλη φωτιά που ξεκίνησε από το Σχίνο Κορινθίας πλέον πέρασε και στην Αττική, με τα Μέγαρα να βρίσκονται τετ α τετ με την πύρινη λαίλαπα που κατακαίει στρέμματα παρθένου δάσους.

Ο Δήμαρχος Μεγαρέων, Γρηγόρης Σταμούλης, ο οποίος μας περιέγραψε την κατάσταση αυτή τη στιγμή στην περιοχή: «Μέχρι τις 11 το πρωί η κατάσταση ήταν υπό έλεγχο. Μετά ο αέρας γύρισε και άρχισε να καίει τα πάντα. Αυτή την ώρα, η φωτιά έχει πορεία προς την πόλη των Μεγάρων. Βρίσκεται περίπου 17 χιλιόμετρα μακριά. Η κατάσταση είναι δραματική».

Λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι, εκκενώθηκαν οι οικισμοί από το Δερβένι έως τον Πευκενέα, ωστόσο δυο κατοικίες παραδόθηκαν στις φλόγες: «Έχουμε εκκενώσει 7 οικισμούς. Ευτυχώς μιλάμε για εξοχικές κατοικίες ως επί το πλείστον και όχι κύριες. Δυο κατοικίες στον οικισμό Μάζι, δυστυχώς υπέστησαν σοβαρές υλικές ζημιές. Το καλό είναι πως δεν κινδύνευσε κανείς και όλοι οι κάτοικοι των οικισμών απομακρύνθηκαν με ασφάλεια».

Το SMS από το 112 ήχησε τα κινητά των κατοίκων, όπως επιβεβαίωσε ο κύριος Σταμούλης: «Ναι, το SMS από το 112 ήρθε, ωστόσο εμείς είχαμε απομακρύνει νωρίτερα τον κόσμο, με τα οχήματα του δήμου να ενημερώνουν τους κατοίκους να απομακρυνθούν».

εικόνες που κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός του Newsbomb.gr

«Βλέπουν» εμπρησμό

Τον εμπρησμό «βλέπουν» ως την πιθανότερη εκδοχή για τη φωτιά στην Κορινθία που καίει από το βράδυ της Τετάρτης στελέχη της Πυροσβεστικής

Η εκτίμηση αυτή προκύπτει από την ώρα που ξεκίνησε η φωτιά καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρείται απίθανο η φωτιά να ξεκίνησε τότε από άλλη φυσική αιτία.

Αυτό που θα εξεταστεί είναι αν γίνονταν νωρίτερα εργασίες σε κάποιον από τους ελαιώνες που βρίσκονται ανάμεσα στους οικισμούς Σχίνος και Αγία Σωτήρα από όπου ξεκίνησε και η πυρκαγιά.

Όπως λένε πηγές από την πυροσβεστική θα ερευνηθεί το ενδεχόμενο κάποιος να άναψε φωτιά για να κάψει κάτι μέσα στον ελαιώνα – αν και αυτό απαγορεύεται από την 1η Μαΐου – να μην έσβησε την εστία σωστά και αυτή να αναζωπυρώθηκε από τον άνεμο που έπνεε το βράδυ της Τετάρτης.

εικόνες που κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός του Newsbomb.gr

Λόγω της δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Σχίνο Λουτρακίου Κορινθίας, καθώς και της ραγδαίας αύξησης της έντασης των ανέμων τις τελευταίες ώρες, όλοι οι πολίτες που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή Χάνι Δερβένι,  Άνω Πευκενέα και Κάτω Πευκενέα, καλούνται να απομακρυνθούν άμεσα από  την περιοχή με κατεύθυνση προς πόλη των Μεγάρων  για προληπτικούς λόγους. 

Επίσης, σημειώνεται ότι εστάλη και μήνυμα μέσω του Ευρωπαϊκού Αριθμού Έκτακτης Ανάγκης 112 για την προληπτική απομάκρυνση των πολιτών στις παραπάνω περιοχές.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο google-site-verification: google4ff2c0abc414e29b.html
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων