spot_img
spot_img
ΑρχικήΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣΚΟΡΙΝΘΙΑΣυνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στο Σχίνο Λουτρακίου

Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στο Σχίνο Λουτρακίου

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες η οποία συνεχίζεται και σήμερα από τις πυροσβεστικές δυνάμεις στο Σχινό Κορινθίας, για να θέσουν υπό έλεγχο την μεγάλη πυρκαγιά, που ξέσπασε χτες και έχει κάψει πολύ μεγάλη έκταση ενός πυκνού δάσους, ενώ έχει προξενήσει ζημιές και σε οικήματα.


Τουλάχιστον πέντε οικισμοί έχουν εκκενωθεί καθώς και δύο Ιερές Μονές, ωστόσο επιλέχθηκε να μη σταλθεί μήνυμα στους κατοίκους από το 112 καθώς, όπως υποστήριξε εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί να δημιουργήσει πανικό. Προς το μεσημέρι, σύμφωνα με προβλέψεις της ΕΜΥ, αναμένεται ενίσχυση των ανέμων στην περιοχή.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, έως αυτή την ώρα, έχουν εκκενωθεί, για προληπτικούς λόγους, οι οικισμοί Σχίνο, Αγία Σωτήρα, Βαρδακιές, Μαυρολίμνη, Μάζι και Παρασκευά, καθώς και δύο Ιερές Μονές, του Αγίου Ιωάννη Μακρινού και της Αγίας Παρασκευής. Νωρίτερα το πρωί, με εισήγηση της Πυροσβεστικής απομακρύνθηκαν με δικά τους μέσα και οι κάτοικοι των σπιτιών στα νότια και δυτικά του Αλεποχωρίου, όπου η κατάσταση είχε γίνει δύσκολη, κυρίως λόγω του καπνού.

Από χθες το βράδυ, στον τόπο της πυρκαγιάς έχει μεταβεί με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού για τη διερεύνση των αιτιών που την προκάλεσαν.

Σύμφωνα με τους επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων, η φωτιά έχει προκαλέσει ζημιές σε σπίτια της περιοχής, αλλά δεν έχουν ακόμα επίσημες αναφορές, καθώς τα περισσότερα από αυτά είναι εξοχικά και όχι μόνιμες κατοικίες, οπότε οι ιδιοκτήτες τους δεν ήταν εκεί. Υπάρχουν μόνο αναφορές για ζημιές σε αποθήκες και καλύβια, αλλά ο απολογισμός των ζημιών θα γίνει αφού ελεγχθεί η πυρκαγιά.

Ζημιές έχουν προκληθεί και στο ηλεκτρικό δίκτυο, καθώς έχουν καεί κολόνες της ΔΕΗ και έχουν κοπεί καλώδια, γι’ αυτό βρίσκονται στην περιοχή συνεργεία του ΔΕΔΗΕ για να αποκαταστήσουν τις ζημιές.

«Καλύτερη εικόνα παρουσιάζει πλέον η πυρκαγιά»

«Καλύτερη εικόνα παρουσιάζει πλέον η πυρκαγιά. Το βασικότερο είναι ότι δεν έχει κινδυνεύσει ανθρώπινη ζωή», τονίζει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, που συντονίζει το έργο της κατάσβεσης της πυρκαγιάς, η οποία εκδηλώθηκε αργά χθες το βράδυ σε δασική έκταση στον Σχίνο Λουτρακίου Κορινθίας και κατευθύνεται, λόγω των δυτικών ανέμων, προς τα Γεράνεια όρη.

«Είναι μια δύσκολη πυρκαγιά», προσθέτει μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αρχηγός του Π.Σ. «Πολλά σημεία είναι δύσβατα και δεν μπορούν να φτάσουν σε αυτά πυροσβεστικά οχήματα. Κάνουμε ό,τι είναι εφικτό για να περιορίσουμε το μέτωπο της φωτιάς και να την οριοθετήσουμε. Τις προσπάθειές μας δυσχεραίνουν οι δυνατοί άνεμοι. Σημειώστε, ότι αργά το βράδυ έφταναν μέχρι και 10 μποφόρ», επισημαίνει.

Ο αρχηγός της Πυροσβεστικής υπογραμμίζει, ακόμη, ότι το Σώμα βρίσκεται σε γενική επιφυλακή στην Αττική και την Πελοπόννησο και σε μερική επιφυλακή στα άλλα σημεία της χώρας.

Γιατί οι κάτοικοι δεν πήραν μήνυμα από το 112

Αν και εκκενώθηκαν έξι οικισμοί στην ευρύτερη περιοχή του Σχίνου οι κάτοικοι δεν έλαβαν μήνυμα στα κινητά τους. Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης, εξήγησε ότι δεν χρειάστηκε να αποσταλεί sms από το 112 καθώς η φωτιά δεν έφτασε σε σπίτια που κατοικούνταν.

Όπως είπε μιλώντας στο OPEN, ένα μήνα κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί να δημιουργήσει και πανικό. Εάν εξασφαλιστεί με άλλο τρόπο η ενημέρωση των πολιτών και η εκκένωση των οικισμών, δεν χρειάζεται sms από το 112, είπε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής.

Η εκκένωση των οικισμών όπως είπε έγινε για προληπτικούς λόγους πολύ πριν φτάσει στους οικισμούς η πυρκαγιά και γι’ αυτό δεν κρίθηκε απαραίτητο να ενημερωθούν με μήνυμα οι κάτοικοι.

Όπως είπε ο Βασίλης Βαθρακογιάννης, κάποιο μήνυμα που θα σταλεί κατά τη διάρκεια της νύχτας πρέπει να σταλεί με μεγάλη προσοχή γιατί μπορεί να δημιουργηθεί πανικός.

ΠΗΓΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο google-site-verification: google4ff2c0abc414e29b.html
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων