Με εντυπωσιακές εκδηλώσεις, πανηγυρισμούς και τσουγκρίζοντας ποτήρια με γαλλικά κρασιά, γιόρτασαν χθες οι Γάλλοι την κατάργηση των σκληρών μέτρων και της απαγόρευσης της κυκλοφορίας που επέβαλε ο Εμανουέλ Μακρόν προκαλώντας μεγάλη ακινησία σε όλη τη χώρα.
Πριν από λίγο καιρό οι καλλιτέχνες έκαναν κινητοποιήσεις, κατέλαβαν το Οντεόν και άλλα θέατρα στο Παρίσι και στην επαρχία.
Από χθες επιτρέπονται τα θεάματα, οι παραστάσεις θεάτρου και χορού, οι συναυλίες, οι εκθέσεις, τα φεστιβάλ, άνοιξαν οι κινηματογράφοι και τα μουσεία.
Στα καφενεία άνοιξαν οι τζαμαρίες, «βγήκαν έξω τα τραπέζια» και καταλαμβάνουν τα πεζοδρόμια. Παρόλο που ο καιρός είναι ψυχρός με βροχές, πολύς κόσμος πήγε στα καφενεία, στα μπαρ, στα εστιατόρια για να απολαύσει τις συνήθειές του και την ελευθερία του.
Οι Γάλλοι δίνουν μεγάλη σημασία στα πολιτιστικά τους ενδιαφέροντα και στην κοινωνική τους ζωή. Το άνοιγμα του πολιτισμού είναι σημαντικό γεγονός, αλλά υπάρχουν ακόμη μερικές ερωτήσεις.
Η κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει για την άρση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας μετά τις 9 μ.μ. Οι καλλιτέχνες εκτιμούν ότι ο πρόεδρος ενισχύει με μέτρα τις εταιρείες και παραμελεί τους δημιουργούς, παρότι ο ίδιος προσπάθησε να τους κατευνάσει και υποσχέθηκε ειδικά μέτρα για τον πολιτισμό.
Υστερα από επτά μήνες κλεισίματος ανοίγουν σταδιακά τις πόρτες τους οι κινηματογράφοι και τα θέατρα. Οι αίθουσες μέχρι 800 ατόμων θα μπορούν να έχουν μόνο 35% πληρότητα και να υπάρχει απόσταση δύο θέσεων ανάμεσα σε κάθε θεατή. Στα υπαίθρια φεστιβάλ επιτρέπονται έως και 1.000 άτομα.
Οι μικροί χορευτές χαίρονται, καθώς μπορούν να κάνουν μαθήματα χορού. Οι υπαίθριες ομαδικές αθλητικές δραστηριότητες δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τα 10 άτομα και οι αθλητικές εγκαταστάσεις θα καλύπτουν το 35% της χωρητικότητάς τους.
Οσο για τα μουσεία, θα πρέπει να εξασφαλίσουν πολλούς επισκέπτες για να έχουν έσοδα. Πάντως, με ελκυστικές εκθέσεις, εκτός από τις μόνιμες συλλογές τους, επιστρέφουν το Λούβρο, το Κέντρο Πομπιντού, το Μουσείο Πικάσο, η Εθνική Πινακοθήκη, το Ιδρυμα Τζακομέτι, το Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης κ.ά.
Σημαντική είναι μια έκθεση-αφιέρωμα στο Centre national du costume de scène (CNCS) που προβάλλει τον Ελληνα καλλιτέχνη Γιάννη Κόκκο, ο οποίος ζει στη Γαλλία.
Ο σκηνογράφος είναι ένας από τους πιο παραγωγικούς δημιουργούς της διεθνούς θεατρικής και λυρικής σκηνής, έχει κάνει σκηνικά και κοστούμια σε περισσότερες από 200 παραστάσεις και έχει συνεργαστεί με κορυφαία θέατρα: από τη Σκάλα του Μιλάνου, την Οπερα Γκαρνιέ του Παρισιού, το Κόβεντ Γκάρντεν Λονδίνου, ως την Κρατική Οπερα Βιέννης και την Οπερα του Σαν Φρανσίσκο.
Σύντομα θα γίνουν τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης που έχει τίτλο «Scenes de Yannis Kokkos» και παρατάθηκε έως τις 7 Νοεμβρίου 2021.