spot_img
spot_img
ΑρχικήΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣΛΑΚΩΝΙΑΔυο καταδίκες για την πώληση δημόσιων οικοπέδων στην Ελαφόνησο

Δυο καταδίκες για την πώληση δημόσιων οικοπέδων στην Ελαφόνησο

Εκδόθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 17 Μαΐου, έπειτα από τέσσερις μήνες, η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Καλαμάτας, για την εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης πώλησης δημόσιων εκτάσεων στην Ελαφόνησο.


Από τους 16 κατηγορούμενους το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας, κάθισε στο εδώλιο τους 15, με δυο εξ’ αυτών να κρίνονται ένοχοι για απάτη κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.

Ανάμεσά τους και πρώην δήμαρχος του νησιού. Επιπλέον δυο εξ αυτών κρίθηκαν αθώοι λόγω έλλειψης δόλου ενώ όλοι οι υπόλοιποι αθωώθηκαν λόγω παραγραφής της υπόθεσης.

Κατά την πρώτη εκδίκαση της υπόθεσης, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων είχε κρίνει ένοχα 15 συνολικά άτομα, για απάτη κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και έναν συμβολαιογράφο για άμεση συνέργεια.

Σε δεύτερο βαθμό κάθισαν στο εδώλιο με την κατηγορία ότι πωλούσαν δασικές εκτάσεις στην περιοχή της Ελαφονήσου, στη μοναδική παραλία του Σίμου.

Το βούλευμα με το οποίο είχαν παραπεμφθεί αρχικά οι κατηγορούμενοι περιλάμβανε 17 συμβόλαια, στην πλειοψηφία τους πωλητήρια σε αγοραστές που αγνοούσαν ότι οι εκτάσεις ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο, και σύμφωνα με αυτό, οι δημόσιες εκτάσεις που «μεταβιβάσθηκαν» είχαν ως τίμημα στα συμβόλαια 313.791,51 ευρώ, ενώ η αγοραία αξία τους υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τα 3 εκατομμύρια ευρώ.

Με την πρωτόδικη απόφαση παρέμειναν ως επίδικα 14 συμβόλαια. Για τη συγκεκριμένη υπόθεση εκκρεμούν κι άλλες δίκες, ενώ συνολικά η επίδικη έκταση αγγίζει τα 500 στρέμματα στο νησι.

Το πρώτο δικαστήριο αναγνώρισε σε όλους όσοι καταδικάσθηκαν το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου και σε ορισμένους επιπλέον το ελαφρυντικό ότι επέδειξαν μετάνοια και προσπάθησαν να άρουν τις συνέπειες των πράξεών τους.

Έτσι, από το πρώτο δικαστήριο ο πρώην δήμαρχος και κατηγορούμενος συγγενής του καταδικάσθηκαν σε κάθειρξη 15 ετών έκαστος και τους επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι εμφάνισης κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής κατοικίας τους, απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και καταβολής εγγύησης, ύψους 30.000 ευρώ έκαστος.

Ο κατηγορούμενος συμβολαιογράφος στο πρώτο δικαστήριο κρίθηκε ένοχος για άμεση συνέργεια σε απάτη και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 10 ετών και όλοι οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι καταδικάσθηκαν σε κάθειρξη 12 ετών έκαστος για απάτη κατά του Ελληνικού Δημοσίου.

Σε όλους επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι εμφάνισης κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής κατοικίας τους και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Από το πρώτο δικαστήριο είχε αθωωθεί μόνο ένας κατηγορούμενος.

Ποινές Πενταμελούς

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Θάρρος» της Καλαμάτας, με τη χθεσινή του απόφαση το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων έκρινε ενόχους τον πρώην δήμαρχο και συγγενή του, με τις ποινές τους να μειώνονται σε 5 χρόνια φυλάκισης για τον πρώτο και σε 4 χρόνια φυλάκισης για το δεύτερο, ενώ και οι δύο αφέθηκαν ελεύθεροι με τον περιοριστικό όρο εμφάνισης κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου διαμονής τους.

Αθώος λόγω έλλειψης δόλου κρίθηκε σε δεύτερο βαθμό ο συμβολαιογράφος, αλλά και συγγενής των δύο καταδικασθέντων, για τον οποίο διαπιστώθηκε πως ό,τι έγινε ήταν εν αγνοία του.

Μάλιστα, ο δικηγόρος του δεύτερου,, μετά την έκδοση της χθεσινής απόφασης, καθώς στο πρώτο είχε αθωωθεί άλλος ένας πελάτης του, τόνισε: «Η αθωωτική απόφαση για τους δύο εντολείς μου, τους οποίους ανέλαβα στο δεύτερο βαθμό μετά την αρχική τους καταδίκη στις Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας, είναι παρά πολύ σημαντική, κυρίως για ηθικούς λόγους.

Πρόκειται για ηθική δικαίωση. Οι εντολείς μου, δεδομένα ουδέποτε τέλεσαν την παραμικρή απάτη κατά του Ελληνικού Δημοσίου και αυτό αποδείχθηκε περίτρανα κατά την ακροαματική διαδικασία, η οποία διήρκεσε 4 και πλέον μήνες.

Μάλιστα, το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων απεφάνθη σαφέστατα πως ειδικότερα ο ένας εκ των εντολέων μου ήταν ο μόνος από τους συγκατηγορουμένους που αθωώθηκε ελλείψει δόλου. Σε αντίθεση με τους υπόλοιπους».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο google-site-verification: google4ff2c0abc414e29b.html
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων