spot_img
spot_img
ΑρχικήΑΓΡΟΤΙΚΑΒελόπουλος στη Βουλή: Αυξήστε τα κονδύλια για την δακοκτονία

Βελόπουλος στη Βουλή: Αυξήστε τα κονδύλια για την δακοκτονία

Αύξηση των κονδυλίων για την αντιμετώπιση του δάκου ζητάει από το αρμόδιο Υπουργείο ο Βουλευτής και πρόεδρος της “Ελληνικής Λύσης” Κυριάκος Βελόπουλος, καθώς και προσλήψεις γεωπόνων ώστε το πρόγραμμα της δακοκτονίας να εκτελεστεί σωστά.


Η ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με ανάρτηση σε ιστοσελίδα του διαδικτύου και βάσει καταγγελιών αγροτικών συλλόγων, τα στοιχεία δείχνουν ότι και φέτος, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, υπάρχουν ελλείψεις στην αντιμετώπιση του δάκου, με τις παγίδες να είναι λίγες και με την ανάρτησή τους να γίνεται αργά.

Εκτός των άλλων, η έναρξη του πρώτου ψεκασμού, που ακολουθεί την ανάρτηση των παγίδων, είναι εκτός χρόνου.

Παράλληλα, οι προσλήψεις γεωπόνων είναι λίγες και δεν φτάνουν για να εκτελεστεί σωστά το πρόγραμμα, ενώ ο διαγωνισμός για την προμήθεια φαρμάκων γίνεται αργά, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιείται, στην αρχή, ό,τι υπάρχει από την προηγούμενη χρονιά.

Επιπλέον, σημειώνουν οι ως άνω ότι, και φέτος, τα κονδύλια και ο τρόπος εκπόνησης της δακοκτονίας είναι στην ίδια ρότα με τα προηγούμενα χρόνια, εκφράζοντας φόβους, πως θα υπάρξουν και πάλι δυσάρεστες καταστάσεις για τους ελαιοπαραγωγούς.

Καταλήγοντας, επισημαίνουν ότι: «Τα κονδύλια, που ανέρχονται στα 4.285.000 ευρώ, σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν να καλύψουν τις ανάγκες για επαρκή δακοκτονία».

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Προτίθεσθε να προβείτε, άμεσα, στην ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των Ελλήνων ελαιοπαραγωγών για ορθή εκτέλεση του προγράμματος δακοκτονίας για το 2021, χωρίς καθυστέρηση στις σχετικές διαδικασίες και με έγκαιρη παρακολούθησή τους από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης;

Δεσμεύεστε να εξασφαλίσετε τα απαραίτητα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για την δακοκτονία και να καταργήσετε την εισφορά του 2% για τους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς;

Προτίθεσθε να προβείτε στην άμεση και έγκαιρη πρόσληψη του απαραίτητου επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού, προκειμένου να επιταχυνθεί και να εκτελεστεί επαρκώς και ορθά το πρόγραμμα δακοκτονίας για την φετινή χρονιά;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο google-site-verification: google4ff2c0abc414e29b.html
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων