spot_img
spot_img
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΆνοιγμα τουρισμού- το ταμείο ξεκινάει από το μηδέν

Άνοιγμα τουρισμού- το ταμείο ξεκινάει από το μηδέν

Μια δύσκολη και συνάμα κομβική χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό και την εθνική οικονομία ξεκινάει αυτή την εβδομάδα. Ορόσημο το άνοιγμα του τουρισμού στις 15 Μαΐου.
Εντούτοις δεν αποκλείεται πολλά ξενοδοχεία να ανοίξουν έως και 1 μηνά αργότερα δηλαδή 15 Ιουνίου ή και ακόμα 1η Ιουλίου, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα, της χώρα μας αλλά και των χωρών εισροής τουριστών δεν επιτρέπουν να υποδεχθεί νωρίτερα τουρίστες η Ελλάδα.
Για την ώρα το κλίμα δεν είναι το αναμενόμενο μιας και οι κρατήσεις για τους μήνες Μάϊο και Ιούνιο είναι λιγοστές .

Μέχρι στιγμής, και πάντα με την αντικειμενικότητα και την σκληρότητα των αριθμών, οι κρατήσεις των ξενοδοχείων στο 90% μέχρι στιγμής αποτελούν voucher κρατήσεις (κρατήσεις που μετακινήθηκαν από το 2020 στο 2021 και πρέπει υποχρεωτικά να εκτελεστούν) με παράγοντες του τουρισμού να αναφέρουν ότι οι πληρότητες για το δεκαπενθήμερο του Μάιου και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου να είναι ισχνές στα ξενοδοχεία και συνολικά πανελλαδικά να κυμαίνονται περίπου στο 10% (20% σε σύγκριση με το 2019).

Αν μπορέσει να επιτευχθεί ο ποσοτικός στόχος του 50% των αφίξεων του 2019 ο τουριστικός κόσμος της χώρας θα είναι σχετικά ικανοποιημένος . Πράγμα όμως που για να επιτευχθεί θα πρέπει να ξεκινήσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα οι τουριστικές ροές στην χώρα.
Οι επιχειρηματίες υπολογίζουν αν όλα πάνε καλά ,πως τα φετινά έσοδα θα μπορέσουν κυμανθούν στο 40-50% των εισπράξεων της χρονιάς ρεκόρ του 2019. Υπενθυμίζεται πως πέρσι λόγω της πανδημίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, οι τουριστικές εισπράξεις το 2020 άγγιξαν τα 4,28 δισ. ευρώ με τις απώλειες για τον τουριστικό κλάδο να αγγίζουν τα 13,89 δισ. ευρώ.

Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν μείωση κατά 76,5% σε σύγκριση με το 2019.Όσον αφορά την εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση το 2020 μειώθηκε κατά 76,5% και διαμορφώθηκε στις 7,375 εκατ. ταξιδιώτες.

Πέρυσι ο τουρισμός της Ελλάδας, ευνοήθηκε από τον κλειστό ανταγωνισμό με τους περισσότερους γειτονικούς προορισμούς να παραμένουν “εκτός” τουριστικού χάρτη και την Ελλάδα λόγω της επιτυχούς αντιμετώπισης του πρώτου κύματος της πανδημίας να βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση.

Φέτος, ωστόσο τα ξενοδοχεία σε ποσοστό 90% θα ανοίξουν για την υποδοχή των επισκεπτών στην Ελλάδα, την ίδια ώρα που πέρυσι άνοιξαν τα μισά και “κρατήθηκαν” για περισσότερους από δύο μήνες μόλις το 25%.

Τα ξενοδοχεία αυτά θα κληθούν να ανταπεξέλθουν στον ανταγωνισμό από τις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου που θα διεκδικήσουν μεγάλα μερίδια από την φετινή ταξιδιωτική πίτα, την ίδια ώρα που οι κρατήσεις στην χώρα μας είναι ακόμη πολύ χαμηλές και ταυτόχρονα η υγειονομική κατάσταση στην χώρα μας κρατάει καθηλωμένους στην πορτοκαλί κατηγορία.

Η φετινή χρονιά 2021 θα είναι χρονιά «επιβίωσης» ξανά για τον τουρισμό. Ελπίδα όλων είναι να μην έχουμε άλλες εξάρσεις της πανδημίας, να προχωρήσει γρήγορα το εμβολιαστικό πρόγραμμα ώστε χτίσουμε το τείχος ανοσίας, και ταυτόχρονα να γίνουν γνωστά όλα τα μέτρα που θα ισχύσουν ώστε να γίνουν εγκαίρως οι προγραμματισμοί και να μην χαθεί και άλλος χρόνος.

Για την επίτευξη του στόχου αυτού, θα πρέπει να ενισχυθούν άμεσα οι τουριστικές επιχειρήσεις με πραγματική ρευστότητα, μέσω του νέου Ευρωπαϊκού Προγράμματος Ανάπτυξης, να δοθεί παράταση της περιόδου χάριτος τόκων και κεφαλαίου όλων των δάνειων (με και χωρίς εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου) για τουλάχιστον 2 χρονιά (ορόσημο είναι το 2023 για την πραγματική ανάκαμψη) και να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές και το ΦΠΑ ώστε να καταστεί πραγματικά ανταγωνιστικός ο Ελληνικός Τουρισμός.

Ταυτόχρονα τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων θα πρέπει να είναι αλληλένδετα με την εγγύηση της διατήρησης των θέσεων εργασίας.

ΨΥΧΟΓΥΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο google-site-verification: google4ff2c0abc414e29b.html
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων