spot_img
spot_img
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑΜιά εκλογική νίκη με ιδιαίτερη σημασία για την Ισπανία

Μιά εκλογική νίκη με ιδιαίτερη σημασία για την Ισπανία

Η πανδημία οδηγεί σε αλλαγές στο πολιτικό τοπίο της Ισπανίας. Οικονομική εξαθλίωση ειδικά των νέων προβλέπει η τράπεζα της Μαδρίτης. Εγκαταλείπει την πολιτική ο Πάμπλο Ιγκλέσιας.


Η υποψήφια του Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας, Ίζαμπελ Ντίας Αγιούζο, που στήριξε την προεκλογική της εκστρατεία στην εφαρμογή ελαστικών ή και καθόλου μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, κέρδισε καθαρά τις περιφερειακές εκλογές της Μαδρίτης, που έγιναν την Τρίτη.

Όπως έδειξαν τα τελικά αποτελέσματα, που ανακοινώθηκαν χτες, με κεντρικό σύνθημα «Ελευθερία» – από τα μέτρα – κέρδισε το 44% της ψήφου, ποσοστό ακριβώς διπλάσιο από αυτό που είχε λάβει στις αντίστοιχες εκλογές προ διετίας το κόμμα της.

Η ίδια, σε δηλώσεις της, απέδωσε τη νίκη της ακριβώς στην υποστήριξη του ανοίγματος όλων των επιχειρήσεων και ειδικά της εστίασης, ώστε να ανακάμψει η οικονομία.

Άνοδο παρουσίασε και το ακροδεξιό Βοξ (Vox) που αύξησε τις έδρες του από 12 σε 13 στο τοπικό κοινοβούλιο, και μετατρέπεται σε ρυθμιστή.

«Οι δικές μας ψήφοι θα είναι οι αποφασιστικές σε ότι κι αν θελήσουν να περάσουν την επόμενη διετία», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ακροδεξιάς στη Μαδρίτη, Ρόθιο Μοναστέριο.

Οι σοσιαλιστές του Σάντσεθ, δε, είδαν τη δύναμή τους να μειώνεται απο τις 37 στις 24 έδρες (απώλεια 13 εδρών). Κατά τρεις έδρες, από επτά στις 10, αύξησε τη δύναμη του κόμματός του στην τοπική κυβέρνηση, ο Πάμπλο Ιγλέσιας, ο οποίος, όμως, μετά το αποτέλεσμα, ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει την πολιτική. Όλα δείχνουν ότι τα δύο κόμματα της δεξιάς θα συνεργαστούν για τη διοίκηση της Μαδρίτης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τα μέτρα για την πανδημία, η προσέλευση στην εκλογική διαδικασία ήταν μαζική, συμμετείχαν δε 69% των εγγεγραμμένων σε σχέση με το 59% του 2019, δηλαδή προ πανδημίας.

Μεταξύ των ευρωπαίων πολιτικών ηγετών, πρώτος απέστειλε τα συγχαρητήριά του για το αποτέλεσμα ο ακροδεξιός ιταλός Ματέο Σαλβίνι.

Στο Δήμο της Μαδρίτης, όπου ζει το 14% του πληθυσμού της Ισπανίας, έχουν καταμετρηθεί 700.000 κρούσματα, δηλαδή περίπου το ένα πέμπτο των κρουσμάτων της Ισπανίας. Η χώρα της Ιβηρικής, των 47 εκατομμυρίων κατοίκων, έχει ως τώρα καταγράψει άνω των 3,5 εκατομμυρίων κρουσμάτων.

Βασικό ρόλο στο εκλογικό αποτέλεσμα θεωρείται ότι έπαιξε η οικονομική κατάσταση της χώρας, όπως διαμορφώνεται από την πανδημία. Η πανδημία δημιούργησε σχεδόν ένα εκατομμύριο νέους άνεργους και έπεται συνέχεια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε προ εβδομάδος στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ισπανίας, η πανδημία γιγάντωσε τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα της αγοράς εργασίας, την ανισότητα, μείωσε την ποιότητα της εκπαίδευσης και οδηγεί όλο και περισσότερους στην ανεργία και κάτω από το όριο της φτώχειας ή σε χειρότερη ποιότητα ζωής.

Η ισπανική κρατική τράπεζα ζωγραφίζει με ιδιαίτερα μελανά χρώματα ειδικά το μέλλον της νεολαίας της Ισπανίας, αναφέροντας ό,τι πέρα από την ανεργία θα έχει να αντιμετωπίσει πτώση της ποιότητας των πανεπιστημίων λόγω της από του μακρόθεν διδασκαλίας, αύξηση του χρέους της – για να επιβιώσει στην πανδημία -, πολύ λιγότερες δυνατότητες να εργαστεί στη χώρα, άνοδο των ενοικίων και μείωση των προνοιακών παροχών της κυβέρνησης, η οποία θέλει να κρατήσει κατά το δυνατόν τους συνταξιούχους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο google-site-verification: google4ff2c0abc414e29b.html
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων