ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑΟρθοπεταλιές με κοινόχρηστα ποδήλατα προαναγγέλει ο Σκρέκας

Ορθοπεταλιές με κοινόχρηστα ποδήλατα προαναγγέλει ο Σκρέκας

Τη δημιουργία δικτύου κοινόχρηστων ποδηλάτων στην Ελλάδα ανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, την ώρα που αυξάνονται και τα ηλεκτρικά οχήματα στη χώρα.

Μιλώντας τη Μεγάλη Τετάρτη σε εκδήλωση της διαΝΕΟσις για την ενέργεια και την κλιματική κρίση, ο κ. Σκρέκας είπε ότι επίκειται η προκήρυξη προγράμματος ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ για τη δημιουργία δικτύου κοινόχρηστων ποδηλάτων, συμβατικών και ηλεκτρικών, μαζί με την εγκατάσταση σταθμών φόρτισης σε πόλεις εκτός από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Ανέφερε ακόμη ότι ανάλογα με το ενδιαφέρον που θα εκφραστεί, το ποσό της προκήρυξης μπορεί να αυξηθεί.

Ο υπουργός πρόσθεσε πως ένα στα 10 αυτοκίνητα που ταξινομούνται φέτος στην ελληνική αγορά είναι ηλεκτρικό ή υβριδικό.

Παράλληλα, παρουσίασε τους άξονες της ενεργειακής πολιτικής της κυβέρνησης που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την απολιγνιτοποίηση, τη δημιουργία του θεσμικού πλαισίου για την αποθήκευση ενέργειας και τα υπεράκτια αιολικά καθώς και την προώθηση πράσινων διμερών συμβολαίων για την τροφοδοσία βιομηχανιών και άλλων ενεργοβόρων επιχειρήσεων με ηλεκτρισμό από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Στην ίδια εκδήλωση η γενική γραμματέας του υπουργείου, Αλεξάνδρα Σδούκου, ανέφερε ότι η ενεργειακή μετάβαση αναμένεται να δημιουργήσει 85.000 νέες θέσεις εργασίας, κυρίως στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών, αναφέροντας ενδεικτικά ότι κάθε 10 MW ΑΠΕ δημιουργούν 10 θέσεις εργασίας στην κατασκευή και 3 θέσεις στη λειτουργία της μονάδας, ενώ κάθε εκατομμύριο επένδυσης στην ενεργειακή αποδοτικότητα δημιουργεί 15 θέσεις εργασίας στις κατασκευές.

Η κα Σδούκου πρόσθεσε ότι έχει επανενεργοποιηθεί η επιτροπή που κατήρτισε τον εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό προκειμένου να επανεξεταστούν οι παράμετροι εν όψει των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έθεσε πιο φιλόδοξους στόχους για το 2030.

Ο καθηγητής Φυσικής Περιβάλλοντος στο ΕΚΠΑ, Κωνσταντίνος Καρτάλης, προέβλεψε δυσμενείς επιπτώσεις στον αγροτικό τομέα από την αύξηση της θερμοκρασίας και τη μείωση των βροχοπτώσεων και πρότεινε την κατάρτιση σχεδίου προσαρμογής προκειμένου να αποφευχθεί η ερήμωση της υπαίθρου και η περαιτέρω αστικοποίηση.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Κωνσταντίνος Μαύρος, υπογράμμισε ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα οδηγήσουν σε πιο ανταγωνιστικά τιμολόγιο για τον τελικό καταναλωτή (ο λιγνίτης, ανέφερε ενδεικτικά, είναι τρεις φορές ακριβότερος από τις ανανεώσιμες πηγές), ενώ επανέλαβε το στόχο της εταιρείας να αυξήσει την εγκατεστημένη ισχύ στο 1,5 GW ως το 2024 και να καλύψει τουλάχιστον τη μισή νέα ισχύ ΑΠΕ που θα εγκατασταθεί τα επόμενα χρόνια.

Για χαμένο χρόνο και ευκαιρίες έκανε λόγο η Θεοδότα Νάντσου, επικεφαλής Πολιτικής του WWF, αναφερόμενη στην καθυστέρηση της στροφής προς τις Ανανεώσιμες Πηγές, καθώς ο λιγνίτης αντιμετωπίστηκε για μεγάλο διάστημα ως το εθνικό καύσιμο.

Τέλος, η καθηγήτρια στο ΟΠΑ Φοίβη Κουντούρη, σημείωσε ότι η πράσινη ψηφιακή ανάκαμψη εκτός από τα περιβαλλοντικά οφέλη συμφέρει και σε όρους ΑΕΠ και δημιουργίας θέσεων εργασίας, ενώ ο Νίκος Βέττας, γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών και καθηγητής στο ΟΠΑ υπογράμμισε ότι ένα μέρος της επιτυχίας μέχρι στιγμής της χώρας μας ως προς την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων οφείλεται στην ύφεση της οικονομίας και ότι η πρόκληση στο εξής είναι να επιτευχθεί η ανάπτυξη χωρίς περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ