Κακή εικόνα για την ανθοφορία των περισσότερων κτημάτων στην Φθιώτιδα. Μείωση παραγωγής και μάλιστα μεγάλη αναμένεται και στην Αιτωλοακαρνανία. Κακή εικόνα για την ανθοφορία των περισσότερων κτημάτων στην Φθιώτιδα. Μείωση παραγωγής και μάλιστα μεγάλη αναμένεται και στην Αιτωλοακαρνανία. Ελπίδες ανόδου στην Καλαμών, που παραμένει... τραυματισμένη, θρέφουν όσο περνά ο καιρός οι παραγωγοί λόγω του ξεκλειδώματος της εστίασης. Οι αγρότες δεν παύουν να ζητούν από το κράτος σοβαρούς ελέγχους στα εισαγόμενα. Ο Γιώργος Λουκάς, μεγάλος παραγωγός ελιάς από το νομό Φθιώτιδας και συγκεκριμένα το χωριό Μεγαπλάτανος, λέει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι υπάρχει μια κινητικότητα στην αγορά, πλην όμως οι όποιες πράξεις γίνονται, είναι στο 1 ευρώ το κιλό. Ο ίδιος εκτιμά πως οι τιμές θα ανεβούν μετά το Πάσχα, κανείς όμως δεν ξέρει πόσο να πει με ασφάλεια. Σύμφωνα με τον Γιώργο Λουκά, η παραγωγή τη νέα σεζόν αναμένεται να είναι πολύ πεσμένη, καθώς στα περισσότερα κτήματα, η ανθοφορία, δεν είναι καλή. Σε σχέση με τα αποθέματα ο κ. Λουκάς, μας είπε πως τα φρέσκα (εσοδεία 2020-2021) είναι λίγα και γίνονται φορτώσεις συνέχεια. Στο νομό Αρκαδίας εδώ και μια τριετία λειτουργεί ως ξέχωρο νομικό πρόσωπο (ως ΙΚΕ) η ομάδα παραγωγών βρώσιμης ελιάς Κυνουρίας Αρκαδίας. Διαχειριστής της ομάδας είναι ο παραγωγός Χρήστος Βλάχος κι όπως μας λέει η προσπάθεια ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια, με την ομάδα να αποκτά οντότητα εντός ενός εξαμήνου. Η ομάδα παραγωγών βρώσιμης ελιάς Κυνουρίας αποτελείται από 12 αγρότες – παραγωγούς ελιάς Καλαμών, αλλά και Γαϊδουρολιάς. Συνολικά στην περιοχή παράγονται περί τους 1.000 τόνους Καλαμών, όμως η εν λόγω ομάδα διαχειρίζεται μόνη της 300 περίπου τόνους. Στόχος της ομάδας, που κατασκευάζει αποθηκευτικές υποδομές τώρα μέσω σχετικού προγράμματος, είναι μετέπειτα να μπει στην μεταποίηση, ώστε να καρπωθούν απευθείας οι αγρότες την υπεραξία του προϊόντος τους. Ο κ. Βλάχος μίλησε στον ΑγροΤύπο για την εξέλιξη της αγοράς στην ελιά. Όπως μας είπε η ομάδα πούλησε προϊόν πριν δυο μήνες με 90 λεπτά στο 200άρι, αλλά τώρα η τιμή παραγωγού είναι στα επίπεδα του 1,10 ευρώ το κιλό. Όπως μας λέει ο κ. Βλάχος, η τάση στην τιμή δείχνει να είναι ανοδική, αλλά σε καμιά περίπτωση, όσο ανοδική θα έπρεπε να είναι αυτή την περίοδο. Σύμφωνα με τον ίδιο, αν δεν υπάρξει σοβαρός έλεγχος στις εισαγωγές από την επίσημη πολιτεία, τα πράγματα θα είναι δύσκολα για τον παραγωγό. Μεσίτης από την περιοχή της Μαγνησίας τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι ακόμα υπάρχουν αποθέματα από δυο και τρία χρόνια, ειδικά για τα πολύ ψιλά νούμερα της Καλαμών, το δε 200άρι αγοράζεται από τους παραγωγούς στην περιοχή μέχρι 1,05 και 1,10 ευρώ το κιλό, αλλά η πληρωμή γίνεται με επιταγή. Μεγάλες ζημιές στη Λακωνία από τον παγετό Στις ζημιές που έχουν υποστεί οι πιο πολλοί ελαιώνες στη Λακωνία και δη στο Γεράκι, που αποτελεί βασικό θύλακα στην παραγωγή Καλαμών αναφέρεται από την πλευρά του μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο Στέλιος Μιχαλούτσος, καλλιεργητής συμβατικής Καλαμών σε μια έκταση 350 στρεμμάτων και μέλος Διοικητικού Συμβουλίου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γερακίου. Ο κ. Μιχαλούτσος μας λέει ότι στο Γεράκι και πέριξ η μείωση της παραγωγής θα είναι σίγουρα άνω του 50%, ενώ όσον αφορά στις τιμές, μας λέει ότι κινούνται πέριξ του 1 ευρώ. Τέλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Μεσολογγίου (νομός Αιτωλ/νίας), κ. Κώστας Υφαντής δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο από την πλευρά του ότι πλέον γίνονται πράξεις σε υψηλότερες τιμές, από ό,τι πριν. Στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, συμπερασματικά, ακούγεται ότι γίνονται πράξεις στο 1 και 1,10 ευρώ το κιλό. Μπίκας Αλέξανδρος