Η Liberation κατακεραυνώνει την «τσιμεντοποίηση» της Ακρόπολης

Πρέπει να διαβάσετε

Η έγκυρη γαλλική εφημερίδα Liberation με ένα σκληρό ρεπορτάζ κατακεραυνώνει τις επιλογές του υπουργείου Πολιτισμού και της Λίνας Μενδώνη για την «τσιμεντοποίηση» της Ακρόπολης. Επιστήμονες σχολιάζουν τις παρεμβάσεις που γίνονται χαρακτηρίζοντας τις ως «έγκλημα». Μιλώντας για καταστροφή του Ιερού Βράχου, στέκονται επικριτικά στις παρεμβάσεις που έγιναν με βιομηχανικό τρόπο. «Χρησιμοποίησαν βαριά μηχανήματα που έβλαψαν τις εγκαταστάσεις», σημειώνουν.

Θέμα στον Διεθνή Τύπο έγινε και πάλι η χώρα, αυτή τη φορά με τη γαλλική εφημερίδα Liberation να κατακεραυνώνει τις επιλογές της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, αναφορικά με την τσιμεντοποίηση της Ακρόπολης.

Στο ρεπορτάζ της Liberation, μιλούν η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Δέσποινα Κουτσούμπα, και ο αρχιτέκτονας Τάσος Τανούλας, ο οποίος επί 44 χρόνια εργάστηκε για την αποκατάσταση της Ακρόπολης. Και οι δυο σχολιάζουν τις παρεμβάσεις που γίνονται και με στοιχεία καταρρίπτουν τα επιχειρήματα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού.

«Έγκλημα κατά της Ακρόπολης» χαρακτηρίζει τις παρεμβάσεις η Δέσποινα Κουτσούμπα, επισημαίνοντας ότι η λέξη που προσδιορίζει τα έργα είναι μια και μόνο: «τσιμεντοποίηση». Όπως εξηγεί, για τα έργα που πραγματοποιήθηκαν τοποθετήθηκε οπλισμένο σκυρόδεμα στους αρχαίους βράχους και στη συνέχεια καλύφθηκε με τσιμέντο. Τώρα, η κορυφή του λόφου, 157 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, «μοιάζει περισσότερο με ποδηλατόδρομο ή πίστα για σκέιτμπορντ παρά με έναν ιστορικό χώρο για να θαυμάσετε τις αρχαιότητες».

Ο αρχιτέκτονας Τάσος Τανουλάς περιγράφει στη πως υπέστη σοκ όταν επισκέφθηκε την Ακρόπολη μετά το πέρας των εργασιών.«Όταν ήμουν υπεύθυνος για το έργο, το κάναμε με το χέρι», τονίζει, μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα. «Τώρα όλα φαίνεται να έχουν γίνει με σχεδόν βιομηχανικό τρόπο. Χρησιμοποίησαν βαριά μηχανήματα που έβλαψαν τις εγκαταστάσεις», προσθέτει.

«Η Ακρόπολη περιέχει διάφορες απτές αποδείξεις του παρελθόντος μας. Δεν είναι μόνο τα κτίρια που αποτελούν αυτό το παρελθόν. Οι πέτρες είναι καλυμμένες. Συνεπώς, καλύπτεται και μέρος της κατανόησης του παρελθόντος μας», καταλήγει ο Τάσος Τανούλας.

Τελευταία νέα

Ναύπλιο| Επάνοδος Μάκαρη- τι είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε

Συνέντευξη στην ηλεκτρονική εφημερίδα anagnostis.org  παραχώρησε προ ημερών ο επικεφαλής της ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ, Κ . Μάκαρης. Θέτει τους νέους...

Περισσότερα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο