spot_img
spot_img
ΑρχικήΑΡΧΙΚΗ 1Αχαϊα: Τι σχέση έχει η Πάτρα με τις Μυκήνες

Αχαϊα: Τι σχέση έχει η Πάτρα με τις Μυκήνες

Ένας αρχαιολογικός χώρος που θα πρέπει να προβληθεί και να αναδειχθεί

Η Πάτρα διαθέτει έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Μυκηναϊκής περιόδου που θα πρέπει να επισκεφτούν σίγουρα οι Πατρινοί.

Αναφερόμαστε ασφαλώς στον μυκηναϊκό οικισμό της Βούντενης, ένας χώρος που μπορεί να δώσει μια άλλη δυναμική στην Πάτρα στην ανάπτυξη του τουρισμού και να βάλει την αχαϊκή πρωτεύουσα στη λίστα των περιοχών εκείνων που θα πρέπει ένας τουρίστας που ενδιαφέρεται για την αρχαιολογική κληρονομιά της Ελλάδος να επισκεφτεί.

Είναι ένα μέρος μόλις εφτά χιλιόμετρα έξω από το κέντρο της Πάτρας και που η ανάδειξη του θα έχει σημαντικά οφέλη και για την τοπική οικονομία της πόλης. Πρόσφατα επισκέφτηκε τον χώρο ο Οδυσσέας Ξεριζωτής, που ανέβασε μία ανάρτηση με ενδιαφέροντα στοιχεία για τον μυκηναϊκό οικισμό της Βούντενης.

«Ο μυκηναϊκός οικισμός της Βούντενης αποτελεί μία από τις σημαντικότερες εγκαταστάσεις της λεγόμενης περιφέρειας του Μυκηναϊκού κόσμου.

Όπως αποδείχτηκε από τις ανασκαφικές έρευνες που έγιναν τόσο στον οικισμό όσο και στο νεκροταφείο, η ζωή του οικισμού διήρκεσε σχεδόν πεντακόσια χρόνια (1500-1000 π.Χ.).

Η Βούντενη, και ειδικότερα το πλάτωμα Μπόρτζι, είχε όλες τις προϋποθέσεις που ήταν αναγκαίες όχι μόνο για την ίδρυση, αλλά και για την επιβίωση για μεγάλο χρονικό διάστημα μιας μυκηναϊκής εγκατάστασης.

Ο οικισμός στη θέση Μπόρτζι αποτελούσε τον κεντρικό πυρήνα και σε περίπτωση κινδύνου «καταφύγιο», μιας πλειάδας άλλων μικρότερων συνοικισμών που ήσαν αναπτυγμένοι στα πεδινά τμήματα της ευρύτερης περιοχής.

Οικοδομικά στοιχεία αυτών των συνοικισμών έχουν αποκαλυφθεί σε διάφορα σημεία κατά τη διάρκεια σωστικών ανασκαφών.

Αν και η έρευνα δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, εκτός των μυκηναϊκών οικοδομικών καταλοίπων, έχουν αποκαλυφθεί και ορισμένα που χρονολογούνται από την αρχαϊκή έως την κλασική περίοδο.

Η Πάτρα, εφτά χιλιόμετρα έξω από το κέντρο της, έχει τις δικές της Μυκήνες!
Η μυκηναϊκή εγκατάσταση της Βούντενης είχε πρόσβαση σε πλούσιες πεδινές και ορεινές περιοχές, ικανές να προσφέρουν αυτάρκεια προϊόντων για τη διαβίωση των κατοίκων της.

Μεγάλες και εύφορες καλλιεργήσιμες εκτάσεις υπήρχαν στα πεδινά και παράκτια τμήματα, ενώ τα πρανή του Παναχαϊκού όρους προσφέρονταν για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, του κυνηγιού καθώς και τον προσπορισμό άφθονης δομικής και ναυπηγικής ξυλείας από τα δάση της περιοχής.

Νοτιοανατολικά του οικισμού, στο χώρο εκείνο που σήμερα είναι γνωστός με τα τοπωνύμια Αγραπιδιά και Αμυγδαλιά, βρίσκεται το νεκροταφείο του μυκηναϊκού οικισμού που καταλαμβάνει έκταση περίπου 30 στρεμμάτων και είναι οργανωμένο σε επάλληλα άνδηρα ύψους 2-4 μ., τα δε όρια του συμπίπτουν με εκείνα του μαλακού μαργαρικού πετρώματος που ήταν απαραίτητο για τη διάνοιξη των θαλαμωτών τάφων».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο google-site-verification: google4ff2c0abc414e29b.html
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων