Πυρ ομαδόν κατά της κυβερνητικής απόφασης που απαγορεύει τη μουσική στην εστίαση ανοίγουν και οι επαγγελματίες Dj’s, οι άνθρωποι που επιλέγουν την ηχητική υπόκρουση που συνοδεύει τις εξόδους μας, όχι μόνο στα μπαρ, αλλά και σε καφέ και εστιατόρια.
Οι D.J.s, συντομογραφία του Disc Jockeys, και ας έχουν σχεδόν καταργηθεί οι δίσκοι και αντικατασταθεί από τα ηλεκτρονικά στικάκια MP3, είναι άλλο ένα από τα δεκάδες επαγγέλματα του πολιτισμού και της μουσικής που έχουν πληγεί σκληρά από την πανδημία.
Ας μην ξεχνάμε εξάλλου ότι μαζί με την εστίαση έχουν μπει στον πάγο και όλες οι δραστηριότητες που θα μπορούσαν να αναζητήσουν απασχόληση οι Dj’s – συναυλίες, εκδηλώσεις, ακόμα και οι γάμοι.
Ξεκαθαρίζοντας φυσικά ότι δεν αναφέρονται σε live sets στη διαπασών, αλλά σε ήπια συνοδευτική μουσική, υπερασπίζονται το δικαίωμά τους στην εργασία, και ταυτόχρονα το δικαίωμα των πελατών να μην αισθάνονται ότι βγαίνουν για συσσίτιο ή προαυλισμό αλλά πραγματικά για χαλάρωση και αναψυχή.
Επιμένοντας ότι «η μουσική στην εστίαση είναι ζήτημα που αφορά στο “ζην” και στο “ευ ζην” εργαζομένων και πελατών» ζητάνε από την κυβέρνηση να αναθεωρήσει έστω και τώρα την απόφασή της.
Ανακοίνωση Πρωτοβουλίας
Η απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει τη μουσική στις επιχειρήσεις εστίασης που θα ανοίξουν από Δευτέρα 3 Μαΐου μας βρίσκει ξεκάθαρα απέναντι. Κι αυτό για δύο λόγους:
Πρώτον, γιατί η μουσική αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της εμπειρίας που αναζητά ο πελάτηςκατά την προσέλευσή του σε μια επιχείρηση εστίασης.
Δεν είναι τυχαίο ότι από τα καφενεία σταχωριά μέχρι τα εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας, παντού υπάρχει μουσική.
Δεύτερον, γιατί ως επαγγελματίες της μουσικής και της διασκέδασης έχουμε εργαστεί ελάχιστα τους τελευταίους 14 μήνες, με αρκετούς από εμάς να αντιμετωπίζουμε ζητήματα βιοπορισμού.
Το άνοιγμα της εστίασης με ήπια, συνοδευτική στη συνολική εμπειρία του πελάτη μουσική μπορεί να σημάνει την έστω μερική επανεκκίνηση της εργασίας για το επάγγελμά μας και άρα μια οικονομική ανακούφιση.
Θέλουμε να θυμίσουμε ότι είμαστε κι εμείς άνθρωποι που δεν επιθυμούμε σε καμία περίπτωση ούτε να διασπείρουμε, ούτε να κολλήσουμε τον ιό.
Όμως θέλουμε και έχουμε ανάγκη να δουλέψουμε.
Η μουσική στην εστίαση είναι ζήτημα που αφορά στο «ζην» και το «ευ ζην» εργαζομένων και πελατών.
Ελπίζουμε στην κυβέρνηση να το αντιληφθούν, έστω και τώρα.