spot_img
spot_img
ΑρχικήΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣΜΕΣΣΗΝΙΑΜεσσηνία: Επιστολή σε Μητσοτάκη από Καλλιρρόη για τα σκουπίδια

Μεσσηνία: Επιστολή σε Μητσοτάκη από Καλλιρρόη για τα σκουπίδια

Να ακυρώσει και να αποτρέψει “την τέλεση αυτού του κοινωνικού, οικολογικού και οικονομικού εκτρόπου και ατοπήματος στον τόπο μας”, την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων και χώρου υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων στην Καλλιρρόη, ζητούν με ανοιχτή επιστολή τους από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο πρόεδρος της Κοινότητας, πρόεδροι συλλόγων και κάτοικοι της περιοχής.


Με την επιστολή τους διαμαρτύρονται εντονότατα για πολλοστή φορά και ζητούν “να μην κατασκευασθεί το ρυπογόνο έργο – Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) και Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ – χωματερή) στην Καλλιρρόη, Δήμου Οιχαλίας, Νομού Μεσσηνίας, θέση «Ονι», διότι με αυτό, ως άνω, τίθεται σε κίνδυνο η υγεία, ακόμη και η ζωή των κατοίκων της περιοχής. Μολύνεται το νερό, ο αέρας, το έδαφος, τα φυτά, οι καλλιέργειες και τα ζώα.

Προκαλούνται δυσάρεστες οσμές, ρύποι, αποπνικτική ατμόσφαιρα, όχληση, θόρυβος και κυκλοφοριακή συμφόρηση. Επηρεάζεται δυσμενώς και καταστρέφεται το τοπίο, περιοχές ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους και ομορφιάς, η «πάγκαρπη» και «καλλίμορφη» γη της Μεσσηνίας.

Βλάπτονται ή καταστρέφονται αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία, και όλα αυτά με αποτέλεσμα τον αφανισμό και ερήμωση των χωριών μας και της περιοχής μας. Και ακόμη είναι οικονομικά ασύμφορο, επαχθές και βλαπτικό, για τους δημότες και κατοίκους της εν γένει περιοχής, ανεπαρκές, ελλιπές και όχι σύμφωνο με τους κανονισμούς της Ε.Ε. και τους νόμους, όπως έκρινε και το απέρριψε η αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή”.

Οπως επισημαίνουν, κάνουν στον πρωθυπουργό “ύστατην και δραματικήν έκκλησιν, όπως με άμεση προσωπική σας παρέμβαση εμποδίσετε την εκτέλεση του ρυπογόνου και καταστροφικού αυτού έργου – οικολογικού εγκλήματος στον τόπο μας. Εχετε την γενναιότητα, δυνατότητα, ευθυκρισία και χρέος να πράξετε τα δέοντα”.

Δηλώνουν, επίσης, ότι “δεν είμαστε κατά της ορθής διαχείρισης των απορριμμάτων της χώρας, και κατασκευής εργοστασίων και ΧΥΤΑ, αρκεί αυτά να μη γίνονται δίπλα στα σπίτια μας, ανάμεσα στα χωριά μας, επάνω ή πλησίον σε πηγές, γεωτρήσεις, και σε υδροφόρο ορίζοντα, σε καλλιέργειες και σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία, με βέβαιο κίνδυνο βλάβης της υγείας και της ζωής των κατοίκων της περιοχής, οικολογικής και περιβαλλοντικής καταστροφής και ιδία του μνημειακού μας πλούτου και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Επιπρόσθετα των παραπάνω θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε ότι οι αναφερόμενες ενστάσεις και οι ισχυρισμοί μας για την ακαταλληλότητα της συγκεκριμένης περιοχής για τη δημιουργία του σχεδιαζόμενου σκουπιδοεργοστασίου με ΧΥΤΥ στηρίζονται αποκλειστικά και μόνο στην επιστημονική έρευνα και τα συμπεράσματα της μελέτης έγκριτων επιστημόνων και είναι διαθέσιμα -από τους τέσσερις εκ των παραπάνω αναφερομένων και αιτούντων- στην περίπτωση που αυτά ήθελε ζητηθούν”.

Την επιστολή υπογράφουν οι: Χρήστος Κυριακόπουλος, Πέτρος Μπούρκουλας, Δημήτριος Καπόπουλος, Παναγιώτης Μπούρας, Ανν Μάργκαρετ Μέλμπεργκ, Γιάννης Αλεξόπουλος, Κώστας Ζαφειράκης, Δήμητρα Γιαννοπούλου, Σοφία Πάσουλα, Δημήτριος Γκότσης, Γιάννης Διαγούπης, Γεώργιος Γεωργακόπουλος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο google-site-verification: google4ff2c0abc414e29b.html
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων