spot_img
spot_img
ΑρχικήΑΡΧΙΚΗ 18 μέτρα στήριξης για να πάρει μπροστά η οικονομία

8 μέτρα στήριξης για να πάρει μπροστά η οικονομία

Ο Μάιος αναμένεται ότι θα είναι ο τελευταίος μήνας κατά τον οποίο θα πέσουν τόσο αυξημένες ποσότητες κρατικού χρήματος στην αγορά.

Δωρεάν χρήμα από τους δήμους για υλοποίηση επενδύσεων μικρής κλίμακας, κεφάλαιο κίνησης με αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων για μια σειρά κλάδους όπως η εστίαση, ο τουρισμός, τα γυμναστήρια και οι παιδότοποι, παράταση του μέτρου των αναστολών συμβάσεων εργασίας και του κουρέματος ενοικίων αλλά και ενεργοποίηση όλων των μέτρων που έχουν εξαγγελθεί αλλά δεν έχουν μπει ακόμη σε τροχιά υλοποίησης -επιδότηση παγίων δαπανών καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης έως 4.000 ευρώ στις κλειστές επιχειρήσεις του Απριλίου, καταβολή των επιδοτήσεων για την πληρωμή δανείων στο πλαίσιο του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ 2, άντληση πρόσθετης χρηματοδότησης για την πληρωμή των φετινών φόρων κλπ- περιλαμβάνει το πακέτο “επανεκκίνησης” της οικονομίας που θα μπει σε τροχιά υλοποίησης αμέσως μετά το Πάσχα.

Με τον συνολικό λογαριασμό των μέτρων στήριξης να αυξάνει πλέον στα 15 δισ. ευρώ -ήρθαν να προστεθούν και τα 900 εκατ. ευρώ από τη μείωση των συντελεστών υπολογισμού των προκαταβολών φόρου που επίσης θα φανούν μέσα στον Μάιο σε όσους σπεύσουν να κάνουν την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης- ο Μάιος αναμένεται ότι θα είναι ο τελευταίος μήνας κατά τον οποίο θα πέσουν τόσο αυξημένες ποσότητες κρατικού χρήματος στην αγορά.

Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα υλοποιηθούν στην πράξη μέτρα που έχουν ήδη εξαγγελθεί όπως είναι:

1. Το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ 2 για την επιδότηση δόσεων δανείων επιχειρήσεων. Σε εξέλιξη βρίσκεται και το πρόγραμμα επιδότησης των στεγαστικών δανείων των νοικοκυριών. Από το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ 2, θα πέσουν στην αγορά πάνω από 300 εκατ. ευρώ. Οι πρώτες πληρωμές αναμένονται στο τέλος Μαίου ενώ το πρόγραμμα θα “τρέχει” μέχρι το τέλος του χρόνου. Συνολικά, θα επιδοτηθούν πάνω από 100.000 επαγγελματίες.

2. Το πρόγραμμα επιδότησης μέρους των παγίων δαπανών των επιχειρήσεων. Τα χρήματα θα δοθούν υπό μορφή “κουπονιών” μέσα στον Μάιο προκειμένου τα κουπόνια να μπορούν να συμψηφιστούν και με τον φετινό φόρο εισοδήματος. Δικαιούχοι, οι επαγγελματίες που απασχολούν τουλάχιστον 1 άτομο προσωπικό και είχαν μείωση εσόδων 30% μέσα στο 2020.

3. Την υλοποίηση στοχευμένων προγραμμάτων στήριξης κλάδων της οικονομίας μέσω του ΕΣΠΑ (π.χ εστίαση, τουρισμός, γυμναστήρια, παιδότοποι κλπ). Η εστίαση θα λάβει ενίσχυση 7% επί του τζίρου του 2019 ενώ είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να επιδοτηθούν και άλλες επιχειρήσεις και όχι μόνο αυτές που εμφάνισαν μείωση εσόδων άνω του 30% μέσα στο 2020. Ήδη αναζητούνται τα κριτήρια για την ενίσχυση και των υπόλοιπων κλάδων όπως τα γυμναστήρια, οι τουριστικές επιχειρήσεις και οι παιδότοποι.

4. Η καταβολή μη επιστρεπτέας επιχορήγησης σε μικρές επιχειρήσεις μέσω των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης. Ήδη έγιναν οι σχετικές ανακοινώσεις από τον Δήμο Αθηναίων ο οποίος σε πρώτη φάση θα διαθέσει 2,3 εκατ. ευρώ με το κονδύλι να μπορεί προοπτικά να αυξηθεί έως και τα 5 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα θα προβλέπει τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων με ποσά από 5000 έως και 30.000 ευρώ. Το ποσοστό της δημόσιας χρηματοδότησης ανέρχεται σε 80% του προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου. Αυτό σημαίνει ότι μια επιχείρηση που θα υποβάλει πρόταση για να υλοποιήσει παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στις εγκαταστάσεις της, συνολικού κόστους 5.000 ευρώ, θα μπορεί να λάβει δημόσια χρηματοδότηση ύψους 4.000 ευρώ.

5. Το νέο εγγυοδοτικό πρόγραμμα για πολύ μικρές επιχειρήσεις που θα “τρέξει” μέσω των τραπεζών (σ.σ είναι αντίστοιχο πρόγραμμα με το περυσινό αλλά με ευνοϊκότερους όρους)

6. Την επέκταση του μέτρου της μείωσης ενοικίου και των αποζημιώσεων ειδικού σκοπού για εργαζόμενους και για τον Μάιο αλλά και την επέκταση του προγράμματος συνεργασία έως τον Σεπτέμβριο. Το κούρεμα των ενοικίων και τον Μάιο, θα γίνει με ακριβώς τους ίδιους όρους που έγινε και τον Απρίλιο.

7. Την ενίσχυση των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού ενόψει και της έναρξης της τουριστικής περιόδου. Αναμένονται άμεσα οι ανακοινώσεις.

8. Της κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και της χορήγησης πρόσθετης επιδότησης για μακροχρόνια ανέργους και εποχικά απασχολούμενους μέσω του προγράμματος δημιουργίας 100.000 νέων θέσεων εργασίας για έξι μήνες. Εκτιμάται ότι το πρόγραμμα θα τρέξει ταχύτερα με την επανεκκίνηση των περισσότερων οικονομικών δραστηριοτήτων.